?>

Kanserde 'kişiselleştirilmiş' ve 'immünoterapi' ile tedavi şansı artıyor

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çelik, kişiye özel tedavilerle pek çok kanser türünde başarı elde edildiğini belirterek "Tedavi seçenekleri tükendiğinde immünoterapi tıbbi onkologların elinde en güçlü silah olarak yer almaktadır" dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, coğrafi bölgelere göre sıklığı değişmekle birlikte dünyada ve Türkiye'de en sık meme, akciğer ve kalın bağırsak (kolorektal) kanserlerinin görüldüğünü söyledi.

Erkeklerde görülme sıklığı en yoğun kanserin sigara kullanımına bağlı gelişebilen akciğer kanseri olduğunu, kadınlarda ise en sık meme kanseri ile karşılaşıldığını ifade eden Çelik, kanserin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı geliştiğini aktardı.

Çelik, çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonların ilk sıralarda yer aldığına işaret ederek, küresel olarak tütün kullanımının hala en önemli risk faktörü olduğunun altını çizdi.

Kansere yakalanmamak için başlıca tedbirleri sigara kullanılmaması, alkol tüketiminden kaçınılması, düzenli egzersiz yapılması, katkı maddesi içeren yiyeceklerden uzak durularak sağlıklı gıdaların tüketilmesi ve güneş ışığının zararlı etkilerinden korunulması olarak sıralayan Çelik, "Ülkemizde Sağlık Bakanlığınca kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı (serviks) kanserleri için tarama testleri ücretsiz yapılmaktadır." bilgisini verdi.

"Kanser tedavisinde 'immünoterapi/immünoonkoloji' dönemi başladı"

Tıbbi onkoloji alanında kanser gelişiminin giderek daha iyi anlaşılması sonucunda özellikle son 10 yılda kansere karşı etkin tedavilerin arttığını anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Bunlardan birincisi hedefe yönelik tedavilerdir. Genetik yapıda olan değişiklikler kanser gelişiminde önemli bir basamaktır. Bir hastada genetik bozuklukların saptanması ve bu saptanan noktaları bir hedef olarak gören ilaçların geliştirilmesiyle kanser gelişim ve ilerlemesine neden olacak bu genetik bozulmalara sahip hücreler direkt yok edilebilmektedir.

Bu şekilde kişiselleştirilmiş tedavi olanağı sağlanmaktadır.

Kişiselleştirilmiş/özelleştirilmiş tedavilerle, görülme sıklığı ve kansere bağlı ölümlerde üst sıralarda yer alan akciğer, meme, bağırsak kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde başarı sağlanmıştır."

Çelik, bağışıklık sistemi ile kanser gelişiminin birbiriyle ilişkili olduğunu vurgulayarak, "Bağışıklık sistemini kanser hücrelerine daha duyarlı ve yok etmeye yönelik olarak aktive edici ilaçların gelişmesiyle, özellikle 10 yılı aşkın süredir kanser tedavisinde 'immünoterapi/immünoonkoloji' dönemi başlamıştır.

Günümüzde başta akciğer kanseri, baş boyun kanserleri, böbrek tümörleri, melanoma, mesane kanseri olmak üzere pek çok kanser türünde birinci basamakta veya tedavi seçeneklerini tüketen hastalarda kurtarıcı tedavi olarak immünoterapi, tıbbi onkologların elinde en güçlü silah olarak yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

"Bazı kanserleri daha geç evrelerde görmeye başladık"

Prof. Dr. İsmail Çelik, son bir yıldır hastanelerin onkoloji polikliniklerinde de kanser tarama ve tanı başvurularında da düşüş gözlemlendiğini belirterek, "Bu nedenle kanserde erken tanı şansı da azalıyor. Bazı kanserleri daha geç evrelerde görmeye başladık." dedi.

Kovid-19 salgını sürecinde kanser hastalarına uyarıda bulunan Çelik, şunları kaydetti:

"Koronavirüs salgını kanser teşhis veya tedavilerine engel değildir. Kovid-19 hastalığına ait semptomlar olmadığı sürece, en yüksek risk gruplarından olan kanser hastalarının, doktorlarının tavsiyelerine uymalarını ve tedavilerine mutlaka devam etmelerini öneriyoruz.

Hastanelerde bütün önlemler alınmış durumdadır, vatandaşlarımızı tereddüt etmeden şikayetleri olduğunda başvurmaları konusunda tekrar uyarıyoruz. Kemoterapi hastaları da kesinlikle salgın sürecinde tedavilerini aksatmamalıdır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus siyasi uzman Yestafyev: Türk ordusu en güçlü ordu!

2021-04-02 07:32 - Özel Haber

Migros, Mardin Nusaybin'deki ilk mağazası açtı

2021-04-02 15:32 - Yerel haber-Şirket Haber

Migros, Adıyaman'daki 5'inci mağazasını Gölbaşı'nda açtı

2021-03-30 20:48 - Yerel haber-Şirket Haber

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji projeleri TÜBİTAK'ın Türkiye finallerinde yarışacak

2021-04-02 15:49 - Yerel haber-Şirket Haber

Beymen Grup'tan sanat ve modayı buluşturan Planet B Studios yatırımı

2021-04-01 13:42 - Yerel haber-Şirket Haber

TRT Çocuk'un Haberin Olsun programı bugünden itibaren işaret dili tercümesiyle yayınlanacak

2021-03-29 12:50 - Kültür Sanat

Erbakan ‘erken seçim’ için tarih verdi

2021-03-30 15:35 - Gündem

Turan Bilimler Akademisi 1. Olağan Genel Kurulu ile bir ilk...

2021-03-31 10:06 - Özel Haber

Pakistan ve Hindistan yaklaşık 2 yılın ardından ticarete başlıyor

2021-03-31 20:31 - Dünya

Keçiören Yükseltepe'ye Mehmet Doğan Kütüphanesi yapıldı

2021-04-03 17:04 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı uyardı

14:23 - Sağlık

Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli'ye Ahilik kaftanı giydirildi

15:23 - Sağlık

Erken menopoza giren kadınlarda otoimmün hastalık riski artıyor

13:18 - Sağlık

Araştırmaya göre dünyada her 3 çocuktan en az 1'i miyop

16:13 - Sağlık

Çocukların bağışıklığını artırarak kışa hazırlamak hastalıklardan koruyor

15:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkiye'nin ham çelik üretimi ağustosta yıllık bazda yüzde 13,9 arttı

22:47 - Ekonomi

Başakşehir deplasmanda Net Global Sivasspor'u 2-1 yendi

22:37 - Spor

ABD Adalet Bakanlığından, Trump'ın dosyalarını hackleme iddiasıyla 3 İranlıya suçlama

22:33 - Dünya

İsrail ordusunun, Gazze'de düzenlediği saldırılarda ikisi çocuk 10 Filistinli öldü

22:03 - Dünya

Hamas: Netanyahu uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor ve yalan söylüyor

21:58 - Dünya