?>

Kanserde bireysel ve hedef odaklı tedaviler başarı şansını artırıyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanserde bireyselleştirilmiş ve "akıllı ilaç" olarak da bilinen hedef odaklı tedavilerin ön plana çıktığını ve tedavi başarısında artış imkanını sağladığını bildirdi.

Sağlık - 8 saat önce

Prof. Dr. Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser tedavisinde son yıllarda yaşanan gelişmeler ve yeni çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda onkoloji alanında önemli mesafelerin katedildiğine dikkati çeken Coşkun, "Onkoloji alanında yaşanan en büyük gelişme, akıllı ilaçların bulunması, bir diğer ismiyle hedefe yönelik tedavilerdir. Akıllı ilaçları kullandığımız tedaviler, tümörün yani kanser hücresinin ne şekilde geliştiğini, ne şekilde yayıldığını saptadıktan sonra o yolaklara karşı geliştirilmiş olan tedavilerdir." dedi.

Akıllı ilaçların hastalarda kemoterapiye kıyasla daha az yan etkiye yol açtığını söyleyen Coşkun, "Son dönemde sayısı gittikçe artan akıllı ilaçlar, daha çok tümörü, kanser hücrelerini hedefliyor. Dolayısıyla normal, sağlıklı hücreler daha az zarar görüyor ve hastalarımız daha az yan etkiyle karşılaşıyor." bilgisini paylaştı.

Coşkun, akıllı ilaçların da bazı yan etkilerinin bulunduğunu ancak bu etkinin genellikle daha düşük olduğunu dile getirerek, "Akıllı ilaç tedavisini daha uzun süre kullanma imkanımız var. Yayılmış, ilerlemiş kanserde kemoterapi etkili dahi olsa belirli bir süreden sonra bu tedaviyi veremiyoruz çünkü yan etkiyi hastanın kaldırması mümkün değil. Böbrek, kalp ve karaciğer gibi birçok organ zarar görebiliyor ama akıllı ilaçlar fayda ederse bunları yıllarca kullandığımız hastalarımız olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Akıllı ilaç tedavisinin uygulama yöntemlerine ilişkin bilgi veren Coşkun, bu tedaviyi uygulamaya karar vermeden önce hastadaki tümör üzerinde moleküler incelemeler yapıldığını ve buna göre karar verildiğini söyledi.

Hedefe yönelik akıllı ilaçların en çok kullanıldığı alanlardan birinin akciğer kanseri olduğunu belirten Coşkun, bunun dışında cilt kanseri, böbrek tümörleri, meme, bağırsak kanseri, mide kanseri gibi rahatsızlıklarda da akıllı ilaç tedavisine başvurulabildiğini anlattı.

Prof. Dr. Coşkun, "Eskiden meme kanseri metastaz yaptığında birçok kanserde olduğu gibi artık geri dönüşümsüz diye düşünür, tamamen iyileşme şansı hiç aklımıza gelmezdi. Bir meme kanserinin yaklaşık yüzde 25'lik türünde reseptör var. Bu reseptörün pozitif olduğu hastalarda kullandığımız çok etkili akıllı ilaçlar var. Hastalık yayılmış dahi olsa birçok hastamızda tamamen iyileşme sağlayabiliyoruz. Bu tedaviyi kestikten sonra hastalığın bir daha tekrarlamadığını da görebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Kemoterapinin de hala önemli tedavi seçeneği olduğunun altını çizen Coşkun, bazı kanser türlerinin kemoterapiyle tamamen kontrol altına alındığını, birçok hastalıkta ise akıllı ilaçların kemoterapiyle birlikte kemoterapi yerine veya kemoterapi bittikten sonra kullanıldığını dile getirdi.

Coşkun, kanser tedavisinde artık bireyselleştirilmiş, kişiye özel yaklaşımların da ön plana çıktığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Her kanser hastasını eskisinden farklı olarak bireysel olarak değerlendiriyoruz. Her meme, akciğer kanseri artık günümüzde aynı değil. Belki bundan 5-10 sene önce tedaviler çok daha standart ve sabitti. Artık her hastanın kendi tümörünün özelliklerini mümkün olduğunca tespit ediyoruz ve ona göre tedavi seçenekleri uyguluyoruz. Son dönemde bir de tümörün genetik haritasının çıkarılması gündemde. Bunun için de hem ülkemizde hem de yurt dışında testler yapılıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk Hematoloji Derneği ve Novo Nordisk'ten, hemofili hastalarının kesintisiz tedavisi için rap

2025-04-17 12:13 - Sağlık

İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 184 artçı sarsıntı kaydedildi

2025-04-24 00:03 - Gündem

Aort damarı hastalıklarına karşı kalp sağlığını korumada yaşam tarzı da öne çıkıyor

2025-04-18 12:27 - Sağlık

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkmen: Büyük Marmara depremi endişesi hala sürüyor

2025-04-23 16:28 - Gündem

ABD'li oyuncu Angelina Jolie: Gazze, toplu mezara dönüştü

2025-04-20 16:48 - Magazin

İŞKUR Gençlik Programı ile 82 binden fazla öğrencinin kariyer yolculuğu başladı

2025-04-24 11:23 - Çevre-Hayat

İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem

2025-04-23 13:13 - Gündem

Hekim adayları tıbbi fotoğrafçılığın inceliklerini öğreniyor

2025-04-18 11:38 - Sağlık

Havanın ısınmasıyla Kuşadası'ndaki sahillerde hareketlilik yaşandı

2025-04-19 20:02 - Magazin

Kayseri'de kalp hastası çocuk, mitral kapak tamir yöntemiyle sağlığına kavuştu

2025-04-18 23:58 - Sağlık

İlgili Haberler

DSÖ: Aşılar, Afrika'da 1,8 milyon hayat kurtardı

16:07 - Sağlık

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Kırgız hekimler eğitim alıyor

12:18 - Sağlık

Çapraz böbrek nakliyle diyalizden kurtulan küçük Ayşe çifte bayram yaşadı

16:23 - Sağlık

Hasta çocuklar sınıflara dönüştürülen hastane odalarında eğitimlerinden geri kalmıyor

14:28 - Sağlık

DSÖ: 5,7 milyon kişinin açlık yaşadığı Haiti, kötüleşen halk sağlığı durumuyla karşı karşıya

19:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Artçı sarsıntıların net bir biçimde azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz

20:32 - Gündem

Konya'da şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu

20:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze için kurban bağışında bulundu

20:07 - Siyaset

İran'ın ABD ile müzakerelerde geçici nükleer anlaşmayı gündeme getirdiği iddia edildi

19:58 - Dünya

Türkiye, bazı ülkelerin 1915 olaylarına ilişkin yaptığı bazı beyanlara tepki gösterdi

19:52 - Siyaset