?>

Kanser tedavisinde yeni yöntem

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kanser hastalarına uygulanan tedavi, geliştirilen yazılım sayesinde oluşturulan yeni yöntemle yeni bir boyut kazandı.

Sağlık - 9 yıl önce

Zarar gören dokuları tedavi ederken sağlam dokulara da zarar vermemek için geliştirilen yöntemle beraber kanser hastalarının tedavisinde daha verimli sonuçlar alınırken, hastaların yeni uygulanan tedavi yönteminden memnun oldukları öğrenildi.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde “Smart Adaptive” adı verilen yazılımla kanser hastaları üzerinde yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı. Geliştirilen yazılım sayesinde eskiden zarar gören dokuları tedavi ederken sağlam dokuların da zarar görmesi büyük oranda önlendi. İlk kez bir devlet hastanesinde uygulanan yöntemden klinik çalışanları daha verimli sonuçlar alırken, hastaların da tedavilerinde büyük ölçüde kolaylık sağlandı. Yazılımla beraber eskiden çekilen tomografi ve günlerce yapılan planlama, yazılıma yüklenen veriler sayesinde daha hızlı ve otomatik bir şekilde uygulamaya geçiriliyor.

Geliştirilen yazılım ve yöntem hakkında bilgiler veren Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Dr. Orhan Kızılkaya, “Bütün kanser hastalıklarında temel olarak tedavi birden fazla branşı ilgilendirmektedir. Bunlardan bir tanesi de Radyasyon Onkolojisi'dir. Hastalarımıza yapmış olduğumuz tedavilerde kullandığımız radyasyonun hasarlandırıcı etkilerini, hastalarımızın sağlam dokularına en az zarar verecek şekilde kullanmayı temel prensiplerimiz olarak görüyoruz. Bu çerçevede aynı zamanda hasarlandırmayı korurken tedavi ettiğimiz organların hastalıklı bölgelerine en yüksek dozda vererek hastalığı kontrol altına almak zorundasınız. Sonuç olarak iki ucu keskin bir bıçağı kullanmak durumundayız. Bu amaçla yaptığımız bütün planlarda, hastaların sağlam dokularını en üst düzeyde koruyabilecek ama hastalıklı bölgeleri de mutlak kontrolünü sağlayabilecek tedavileri oluşturmalıyız. Biz teknolojiden bağımsız olmayan bir branş olarak bu konuda kullandığımız yöntem artan marifetlerden birisidir. Tümörlerin cinsine göre radyoterapiye verdiği cevaplar farklı farklıdır. Sonuç olarak her tedavide mutlaka doğru tedavi yapıyorsanız bir cevap elde edeceksiniz. Bu cevap tümörün küçülmesiyle beraber gidecektir. Hasalandıracağınız bölge ufaldığı zaman sizin planınız da otomatik olarak ufalıyorsa, etraftaki sağlam dokuların azalması daha düşük ihtimalle olacaktır. Smart Adaptive dediğimiz yöntemde de temel nokta budur” dedi.

“ZAMAN KAYBI AZALIYOR, TEDAVİ GÜNLÜK OLARAK UYGULANIYOR”Dr. Kızılkaya, “Yazılımın verdiği imkanlar çerçevesinde kendi kendine ufalarak sizin müdahalenize gerek kalmaksızın, sağlam dokuları mümkün olduğunca korumaya yönelik daha az bölge ışınlanıyor ve tümör kontrol altına alınırken sağlam dokular daha fazla korunmuş oluyor. Bu durum bize iki konuda yarar sağlıyor. İlk olarak otomatik olarak bizim kontrolümüzü gerektirmeden daha hassas sınırlar içerisinde ufalmaları test ederek yakalayıp sağlam dokuları korumaya yöneliyor. İkinci olarak da gereksiz zaman kaybı olan, hastanın tomografiye girip oradan çıktıktan sonra planlamanın yapılması gibi hastanın konforuna olumsuz etki eden durumların önüne geçiliyor. Bu yazılımla ekonomik olarak günlük olarak bu tedaviden yararlanmış oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“YÖNTEM İLK KEZ BİR DEVLET HASTANESİNDE KULLANILIYOR”Uygulamanın Eylül ayında hastanede kullanılmaya başlandığını söyleyen Dr. Kızılkaya, “Şimdi ise eskiden kullandığımız yöntemlere gerek kalmayacak. Yazılım sayesinde bu otomatik olarak yapılacak. Şu anda dünyada uygulamalar var ama bizim bunu uyguladığımız iki hastamız var. Onlarda otomatik olarak başlandı. Bu tedavi yönteminden mutlaka hepsinin mutlu olacağını düşünüyoruz. Kendilerini korumaya ve hastalıklarını daha iyi kontrol altına alabilecek bir tedavi yöntemiyle karşı karşıya kalmaları ve bilmeleri onları rahatlatacaktır. Bizim açımızdan temel değişiklik hastalarımızın daha fazla yararlanabilmeleri bizi mutlu ediyor. Şu anda ilk kez bir devlet hastanesinde kullanıyor, o da burasıdır” diye konuştu.

DOĞAN CAN CESUR - MUSTAFA BAKIRHAN

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Putin’e jet yanıt !

2015-11-26 18:05 - Dünya

İlk kez podyumda

2015-11-28 11:14 - Magazin

İşte 64. hükümetin programı ve Davutoğlu'nun konuşması

2015-11-25 19:54 - Politika

Suriyeliler ülkelerine dönüyor

2015-11-28 18:59 - Genel

Erdoğan'dan Kahraman'a tebrik

2015-11-23 10:33 - Siyaset

Topçuoğlu’ndan gençlere girişimcilik tavsiyeleri

2015-11-26 11:34 - Eğitim

Geekbench 3 iOS için kısa bir süre ücretsiz

2015-11-27 19:33 - Teknoloji

Zigana'da kızak sezonu başladı

2015-11-23 11:33 - Çevre-Hayat

İstanbul’da sonbahar ’Canlı Açık Ağaç Müzesi’nde güzel

2015-11-22 17:45 - Çevre-Hayat

Nilüfer öğrenci oldu

2015-11-24 14:03 - Magazin

İlgili Haberler

Kalbindeki 4 santimlik delik kapatılan Mehmetçik sağlığına kavuştu

14:17 - Sağlık

DSÖ'ye göre dünyada 7 gençten 1'i ruh sağlığı sorunu yaşıyor

12:18 - Sağlık

Sağlık Bakanlığına bağlı HPV Bölge Laboratuvarı sayısı 12'ye çıkarılacak

11:37 - Sağlık

Kemik kanseri çocuk, diğer bacağından alınan kemiğin nakliyle sağlığına kavuştu

17:50 - Sağlık

Türk devletleri kalp cerrahisinde işbirliği yapacak

17:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrailli Bakan, işgal altındaki Gazze'ye Yahudilerin yerleştirilmesi çağrısı yaptı

00:02 - Dünya

Afganistan'da TİKA'nın desteğiyle çökme tehlikesi olan okul onarıldı

23:53 - Dünya

Galatasaray, Avrupa Ligi'ndeki namağlup serisine devam etti

23:47 - Spor

Barcelona ve Real Madrid'in efsaneleri Katar'da sahaya çıktı

23:33 - Spor

Beşiktaş'taki kötü gidiş durdurulamıyor

23:28 - Spor