?>

'Kanser hastaları kadar, yakınları da aynı travmayı yaşar'

Uzman Klinik Psikoloğu Melis Çekiç Güllüoğlu, kanser hastaları kadar aynı travmayı yaşayan hasta yakınlarının yaşadıkları ruhsal süreçleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık - 7 yıl önce

Hasta kişinin yakınına kanser teşhisi konduğu anda hasta yakını da tıpkı tanıyı alan hasta gibi bir yas sürecine girdiği gözlemleniyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Melis Çekiç Güllüoğlu, kanser hastaları kadar aynı travmayı yaşayan hasta yakınlarının yaşadıkları ruhsal süreçleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Bu süreçlerin aşamalarını, inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme olarak tanımlandığını kaydeden Güllüoğlu, "Bu aşamaların süreleri ve şiddeti kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. İnkar evresinde kişi hala yaşadığı şoku atlatamamıştır. Hastanın, hasta yakını için yeri genelde duygusal olarak önemli bir bağı olan kişi olma anlamını taşır. O yüzden ilk evrenin oluşturduğu asıl duygu çaresizlik ile başa çıkma için inkardır. Kişi ''Hayır yakınınız kanser değil'' kelimesini duymayı çok istemektedir. Bu süreci kabullenmenin de yavaş yavaş ortaya çıkması ile birlikte öfke takip eder. ''Neden benim annem/babam/kardeşim/çocuğum/eşim?'' diye sormaya başlar. Ve özellikle hasta yakınında kendini suçlama eğilimleri bu süreçte yani öfke aşamasında başlar. Kişi bu yaşadıklarının bir sebebini bulmaya çalışır. Pazarlık aşamasında ise kişi Tanrı ile pazarlığa bile girebilir. ''O yaşasın da, bu hastalığı atlatsın da ne gerekirse ben yaşayayım'' veya geçmişe duyulan pişmanlıklardan dolayı ''Hastalığını yendiğinde ona eskisinden çok daha hoşgörülü ve anlayışlı olacağım'' gibi pişmanlıklarında getirdiği pazarlık süreci başlayabilir. Ardından çökkünlük/depresyon dönemi başlayabilir ve son olarak da kişi artık yeni durumu ve süreci tamamı ile kabulleniş aşamasına geçmiştir" dedi.

Güllüoğlu, kanser hastası ve yakının ruh sağlığını korumak için ne yapılması gerekenleri şöyle bildirdi: "Tam bilgi sahibi olmak en önemli konu. Bakım veren hasta yakını öncelikle durum ile ilgili bilgi sahibi olmayı istediği her ayrıntıyı hastanın doktorundan edinmelidir. Böylelikle bilinmezlik oranı en aza indirilecek, hasta için yapılacaklar ve hasta yakının yapması gerekenler netleşecek, çaresizlik hissi hasta yakını için azaltılmış olacaktır".

Sınırları fark etmek

Her şey (hastalık-tedavi süreci) hakkında rolün ne olduğunu, yapılabileceklerin sınırları, kontrol edilemeyecek süreçler hakkında farkındalık sağlanması gerektiğini vurgulayan Melis Çekiç Güllüoğlu, "Bu, sizin kontrol edemeyeceğiniz durumlarda bile olabildiğince sakin kalmanızı ve sağlık ekibiyle birlikte hasta için doğru şekilde işbirliği kurmanızı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Yardım isteyin

Kanser süreci tüm aile bireylerini etkileyen bir süreç olduğunu belirten, Güllüoğlu, "Bu süreçte mutlaka diğer aile üyelerinden destek istenmeli. Sadece tek bir hasta yakını üzerinde oluşan yük, tüm bireylerin değişik alanlardaki yardımlarıyla büyük oranda hafifleyecektir. Bu yükün altına mümkünse tek bir kişi girmemelidir. Sorumluluk mutlaka paylaşılmalıdır" şeklinde konuştu.

Hasta adına karar almayın

Melis Çekiç Güllüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hasta için daha iyi olacağını düşündüğünüz durumlarda bile hastanın fikrini mutlaka alınmalı. Fikir alınabilecek bir durum söz konusu değilse bile tüm aile üyeleri toplanıp ortak bir karar alınmalı. Bu süreçte de sorumluluk tek bir kişinin üzerinde olmamalı".

Kendinize de vakit ayırın

Bireylerin yakınlarının süreci devam etse bile bireysel olarak kendi hayatı olduğunun altını çizen Melis Çekiç Güllüoğlu, "Bu yorucu ve yoğun süreç sizin içinde devam ediyor. En azından ara sıra yakınınız uyurken, dinlenirken veya bir süre size ihtiyacı olmayacağı vakitlerde kendiniz için enerji ve motivasyonunuzu artıracak aktiviteler yapmalısınız. Dışarı çıktığınızda suçluluk hissetmek yerine yakınınızın yanına döndüğünüzde onunla daha kaliteli nasıl zaman geçireceğinize odaklanın" şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uyuşturucuyla mücadeleye evet, KENDİR ambargosuna hayır! Kenevirde İngiliz oyunu bozulmalı...

2018-04-07 10:05 - Özel Haber

Polis memurunun 'filografi' tutkusu

2018-04-08 22:02 - Çevre-Hayat

Survivor'da kim gitti? SURVİVOR KİM ELENDİ? | Survivorda yeni takımlar

2018-04-03 00:32 - Magazin

Doğan Holding'ten medya şirketlerinin satışına ilişkin açıklama

2018-04-07 01:11 - Medya

'Usta' oyunu Hatay'da sahnelendi

2018-04-08 02:32 - Kültür Sanat

İlker Başbuğ’un dostu J. N. Mattis Suriye’den ABD ordusunu çekecek!

2018-04-03 12:29 - Özel Haber

Mustafa Kemal Kurt kimdir? | SURVİVOR MUSTAFA MERT KİM?

2018-04-06 03:32 - Magazin

İsrail Gazze sınırına hava saldırısı düzenledi

2018-04-05 19:02 - Dünya

Adalet Bakanlığından avukatlara özel mobil uygulama: Celse

2018-04-05 17:57 - Medya

Sayıştay 45 denetçi yardımcısı adayı alacak

2018-04-06 12:57 - Genel

İlgili Haberler

Yeni aile hekimliği yönetmeliği, hastaların "tıbbi konforunu" artıracak

11:37 - Sağlık

Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler

11:33 - Sağlık

Böbrek tümörlerinin yüzde 80'ine robotik cerrahiyle müdahale ediliyor

11:08 - Sağlık

'Biyonik kulak' işitme kaybı yaşayan hastalara umut oluyor

10:13 - Sağlık

Akıllı telefonlarla yatağa girmek uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sermaye kaybı olan veya borca batık şirketler için sağlanan kolaylıkta bir yıl süre uzatımı

09:42 - Ekonomi

TARSİM tarafından 2025'te teminat altına alınacak ürün ve riskler belirlendi

09:38 - Ekonomi

Trump, idam cezalarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceğini söyledi

09:13 - Dünya

TİKA 10 uzman yardımcısı alacak

09:07 - Ekonomi

Vietnam Halk Ordusu, kuruluşunun 80. yıldönümünü kutluyor -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi Ünver Sel yazdı-

09:06 - En Son Yazılar