?>

Kandilli'den İstanbul'da deprem ve tsunami uyarısı

Açıklanan verilere göre Adalar fayı civarında en fazla 7 büyüklüğünde gerçekleşecek bir deprem enerjisi biriktiği, bu depremin yaklaşık 2.5 ila 3.7 cm arasında bir yer değişimine neden olacağı kaydedildi.

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

Deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği desteği ile gerçekleştirilen Marmara Süper SITE (MARsite) projesi tamamlandı.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, “Dünyadaki benzer tektonik problemlere sahip bir bölgede olabilecek bir depremin analizi için her türlü gözlemi teknoloji olarak en etkin donanımla gerçekleştiren bir alt yapı kurulmuştur” dedi.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel koordinatörlüğünde gerçekleştirilen MARSite projesi ile Marmara Bölgesi, Avrupa Birliği nezdinde öncelikli olarak izlenmesi gereken üç bölgeden biri olarak tanımlandı. Araştırma çerçevesinde Tekirdağ Şarköy’e dünyada benzeri olmayan bir teknoloji ile "Derin Kuyu Sistemi" kuruldu. Yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirilen bu sistem, anlık yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmeleri sürekli olarak izledi. 3.5 yıl boyunca çok küçük depremler bile saptandı. Toplanan veriler, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Basın toplantısına Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel ve çok sayıda kurumdan temsilciler katıldı.

Açıklanan verilere göre Adalar fayı civarında en fazla 7 büyüklüğünde gerçekleşecek bir deprem enerjisi biriktiği, bu depremin yaklaşık 2.5 ila 3.7 cm arasında bir yer değişimine neden olacağı kaydedildi.

2 METRELİK TSUNAMİ BEKLENİYOR

Marmara’da tsunami tehlikesinin temel karakteristik özelliklerini belirlemek amacı ile projede 30 farklı deprem kaynaklı tsunami modellendirildi. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Marmara’da sadece deprem kaynaklı tsunamilerde dalga yüksekliğinin maksimum 2 metre civarında olduğu sonucu ortaya çıktı. Çalışmalar çerçevesinde depremlerin tetiklediği heyelanları ise incelemek için 8 farklı aktif heyelan bölgesi arasında Avcılar, Beylikdüzü yarımadasında bir heyelan alanı pilot alan seçildi. Buna göre muhtemel bir deprem sonucunda bu bölgede heyelan tehlikeleri görülebilir.

MARMARA BÖLGESİ'NDE 16 GPS İSTASYONU YENİLENDİ...

Proje kapsamında Marmara Bölgesi’nde konuşlanmış 16 noktada GPS istasyonunun yenilendiğini ve gerçek zamanlı hale getirildiğini belirten Prof. Dr. Özel, projede son 1500 yılda Marmara Bölgesi’ni etkileyen tüm büyük depremlerin yeniden değerlendirildiğini ifade etti. Jeodezik ve sismik gözlemler birleştirilerek yeni modellemeler için jeodetik+sismik bir veri tabanı sağlandığını söyleyen Özel, "Marmara’da deprem kaynaklı heyelan tehlikesinin belirlenmesi ve riskinin değerlendirilmesi, deniz dibi cihazları kullanılarak fay yakınındaki deprem ve sıvı aktivitesini izlenmesi, erken uyarı ve gerçek zamanlı sarsıntı ve kayıp bilgisi gelişiminin belirlenmesi gerçekleştirilmiştir" dedi.

GEÇMİŞTE İSTANBUL'U ETKİLEMİŞ DEPREMLER DE İNCELENİYOR...

MarSİTE dahilinde fay aktivitesi üzerindeki gazın rolü hakkında bilgiler sağlamak üzere Fransız ve İtalyan ekipleri tarafından deniz altı izleme ekipmanları yerleştirildiği bilgisini veren Özel, geçmişte İstanbul’u etkilemiş depremlerin tarihlerini belirleme çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Özel, "Projede son 1500 yılda Marmara Bölgesi’ni etkileyen tüm büyük depremler bu projede yeniden değerlendirildi. Depremler neden oldukları hasar dağılımlarına göre Kuzey Anadolu Fayı boyunca yaklaşık konumlarına göre sınıflandırılmış ve her bir depremin meydana getirdiği hasar ve bölgenin jeolojisi dikkate alınarak eş şiddet haritaları üretilmiştir" dedi.

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tatilcilere internetten güvenli alışveriş fırsatı

2016-06-18 14:11 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye için asıl tehdit...

2016-06-18 02:37 - Siyaset

Antalya’da 1.5 hektar orman kül oldu

2016-06-17 23:43 - Asayiş

Efkan Ala’dan ’Sistem’ vurgusu

2016-06-18 01:56 - Politika

MASKİ'den ilçelerdeki çalışmalara yakın takip

2016-06-15 18:38 - Gündem

Dünyaca ünlü grubun solisti kalp krizi geçirdi

2016-06-16 20:15 - Genel

Saldırgana çarpıp babasının hayatını kurtardı

2016-06-19 21:35 - Asayiş

Tarihi Beyler Konağı restore ediliyor

2016-06-17 20:10 - Gündem

Kemerburgaz'da mezuniyet coşkusu

2016-06-14 12:08 - Eğitim

Uzmanlar uyardı! Güneş çarpmasına dikkat!

2016-06-20 18:51 - Sağlık

İlgili Haberler

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri gençleri teknoloji ve eğlenceyle buluşturuyor

17:12 - Çevre-Hayat

Mersin'de camide doğum yapan kedi ile 3 yavrusu koruma altına alındı

16:47 - Çevre-Hayat

Görme engelli milli futbolcudan "korkmayın, ilk adımı atın" çağrısı

15:52 - Çevre-Hayat

Artvin'deki heyelandan etkilenen 2 katlı ev sürüklendi

14:28 - Çevre-Hayat

Üsküdar'da denize akan kanalizasyon suyu çevreyi kirletmeyi sürdürüyor

14:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya

Zelenskiy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüşmesini değerlendirdi

08:53 - Dünya

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kâr beklentisini düşürdü

03:17 - Çevre & Seyahat