?>

Kanada hastanelerinde Suudi doktor krizi

Kanada ile Suudi Arabistan arasında yaşanan kriz sonrasında, Suudi Arabistan’ın vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmelerini istemesi nedeniyle Kanada hastanelerindeki cerrahi operasyonlarda aksamalar meydana geldi.

Dünya - 6 yıl önce

TORONTO

Kanada ile Suudi Arabistan arasında 6 Ağustos’ta başlayan kriz, Suudi Arabistan’ın vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmelerini istemesi sebebiyle Kanada hastanelerindeki cerrahi operasyonlarda sıkındı yaşanmaya başladı.

Nova Scotia Eyaleti Sağlık İdaresi Müdürü Dr. Mark Taylor, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eyalette görev yapan 59 Suudi Arabistanlı sağlık görevlisinin diplomatik kriz nedeniyle ayrılmasının cerrahi operasyonlarda gecikmelere neden olacağını söyledi.

Taylor, Suudi sağlık görevlilerinin ayrılmaların yarattığı boşlukları doldurmanın kısa dönemde zor olduğunu bildirdi. Taylor, Dalhousie Üniversitesi ve Eyalet Sağlık İdaresi Müdürlüğünün ortopedi, kalp ve nöroşirürji gibi cerrahi alanlarda uzman cerrah ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını, iç hastalıklarınsa en sorunlu alan olduğunu belirtti.

"Gidenlerin yerini hemen dolduramayız"

Taylor, Suudi sağlık personelinden bazılarının eğitimlerinde çok kıdemli oldukları için oldukça gelişmiş uzman tıbbi hizmetler sunduklarına işaret ederek, "O nedenle gidenlerin yerini hemen doldurmamız imkansız." dedi.

Taylor, ihtiyaçları olan profesyonel sağlık uzmanlarını, Quebec ve Ontario gibi daha büyük tıp okullarına sahip eyaletlerden işe almaya çalışacaklarını aktardı. Taylor, "Kanada'daki diğer pek çok sağlık tesisi aynı durumda. Montreal’de McGill Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi, bizden daha da kötü durumdalar." ifadesini kullandı.

Nova Scotia Eyaleti Sağlık İdaresi Sözcü John Gillis de eyalet genelinde ortopedi alanındaki 23 cerrahtan 10'unun, kalp cerrahisindeki 9 cerrahtan 4’ünün ve ameliyathanede çalışan 24 asistanının Suudi olduğunu açıkladı.

Ne olmuştu?

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, halen Riyad’da tutuklu bulunan Suudi Arabistan asıllı Kanada vatandaşı olan blogcu Raif Badawi ile onu ziyarete giden kızkardeşi Samar Badawi ve bir kadının daha tutuklanması üzerine Twitter’daki hesabından paylaşımda bulunarak tutuklamalardan dolayı "çok endişeli" olduğunu belirtmiş, tutukluların "derhal" serbest bırakılmalarını istemişti.

Bakan Freeland yaptığı paylaşımda, ‘’Raif Badawi’nin kız kardeşi Samar Badawi’nin Suudi Arabistan’da hapsedildiğini öğrenmekten derin endişe duydum. Kanada, bu zor zamanda Badawi ailesiyle birlikte duruyor ve hem Raif hem de Samar Badawi'nin derhal serbest bırakılmasını şiddetle desteklemeye devam ediyoruz’’ demişti.

Bakan Freeland’ın bu paylaşımının ardından Kanada Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından da ‘’Kanada, Samar Badawi'nin de dahil olduğu Suudi Arabistan'daki sivil toplum ve kadın hakları aktivistlerinin tutuklanması hakkında ciddi kaygı duyuyor. Suudi yetkilileri, onları ve diğer barışçıl insan hakları aktivistlerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz’’ ifadelerine yer verilmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise aynı yolu izleyerek Twitter’daki resmi hesabından Kanada ile tüm ticari ilişkilerini dondurduğunu, Kanada’nın Riyad Büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdiğini ve kendi büyükelçisini de geri çağırdığını açıklamıştı.

Kanada’dan geri çağrılan öğrenciler

Suudi Arabistan’ın ticari ilişkileri dondurma kararı kapsamında Kanada üniversitelerinde Suudi Arabistan devlet bursu ile okuyan 17 bin 272 öğrenci de aileleri ile birlikte geri çağrılmıştı. Suudi öğrenciler, aileleri ile birlikte en geç 31 Ağustos'ta Kanada’yı terk edecek. Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada Riyad yönetiminin, Kanada'yla eğitim, burs ve öğrenci gönderilmesi programlarını durdurduğu belirterek, bu tür programlara kayıtlı olanların başka ülkelere nakli için acilen bir program hazırlanacağı bildirilmişti.

Ottawa Üniversitesi tarafından yapılan ve Kanada basınına yansıyan bir araştırmaya göre, uluslararası öğrenci statüsü ile Kanada’da bulunan Suudi Arabistanlı öğrenciler, ülkedeki en büyük 6. öğrenci topluluğunu oluşturuyor. Araştırmaya göre bu öğrencilerin Kanada ekonomisine katkıları, eğitimin yanında aileleri için yaptıkları harcamaları 500 milyon doları buluyor.

Muhabir: Seyit Aydoğan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nota portresi nedir? Nota portresi çizgileri ve aralıkları (HADİ SORUSU)

2018-08-16 21:12 - Kültür Sanat

GÜNÜN SESİ: "İblisin talim ettiği yola minnet eylemem!.."

2018-08-19 22:39 - Günün Sesi

Uludere Ve Beytüşşebap’ta 66 alan özel güvenlik bölgesi ilan edildi

2018-08-18 12:32 - Asayiş

KSÜ öğrencilerinin otomobiline ödül

2018-08-16 23:27 - Teknoloji

AB yaz saati uygulamasını tartışıyor

2018-08-18 00:32 - Dünya

Ekrana dokunuşlarınız 'dolandırıcılık önlemi' için kaydediliyor

2018-08-14 10:47 - Teknoloji

Kapadokya'da turist yoğunluğu

2018-08-20 17:57 - Gündem

Tunceli'de 18’i 14 milyon ödüllü, 94 terörist etkisiz hale getirildi

2018-08-15 17:32 - Asayiş

Alışverişin 500 yıllık simgesi: Suluhan

2018-08-14 16:02 - Kültür Sanat

Arafat'a intikaller başladı

2018-08-19 22:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fransız aileler, çocuklarına zararlı içerikleri sunduğu gerekçesiyle TikTok'a dava açtı

13:52 - Dünya

ABD'de mahkeme, Musk'ın düzenlediği çekilişin başkanlık seçimlerine kadar sürebileceğine h

13:23 - Dünya

Ürdünlü gençler, abluka altındaki Gazze'nin kuzeyine yardım için açlık grevi başlattı

12:13 - Dünya

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov: Türkiye, Kırgızistan için kardeş ve stratejik ortak bir ülkedir

12:07 - Dünya

ABD, Kuzey Kore birliklerinin Kursk'ta çatışmaya girdiğini doğrulayamayacağını bildirdi

11:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Şekerbank 6 uluslararası finans kuruluşundan 160 milyon dolarlık kaynak sağladı

13:58 - Ekonomi

Fransız aileler, çocuklarına zararlı içerikleri sunduğu gerekçesiyle TikTok'a dava açtı

13:52 - Dünya

TFF'den Beşiktaş-Maccabi Tel Aviv maçı açıklaması

13:48 - Spor

Konyaspor'da gol yükünü "kanatlar" çekiyor

13:43 - Spor

"Denizin akciğerleri"nin depoladığı karbon miktarı belirlenecek

13:37 - Gündem