?>

Kamuya taşıt alımında yerli üretim ile çevreci araçlara öncelik verilecek

Ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliği taşıyan Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, kamuya yeni taşıt edinimlerinde ekonomik olması gözetilerek yerli üretim ile çevreci araçlara öncelik tanınacak.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin 2024-2026 yıllarına ilişkin OVP'den yaptığı derlemeye göre, program döneminde, kamu harcamalarında tasarrufu sağlayacak yapısal değişiklikler hayata geçirilecek.

Deprem ve afet riski harcamaları hariç kamu açığı düşürülecek ve bütçe disiplini çerçevesinde maliye politikasının sürdürülebilirliği güçlendirilecek.

Harcama gözden geçirmeleri sistematik hale getirilecek, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek, yeni harcama alanları sınırlandırılacak.

Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapılarak, bu çalışma kısa sürede tamamlanacak. Ekonomik ve sosyal fayda üretecek yatırımlar önceliklendirilecek.

Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve daha etkin kullanımı için "Tek Hazine Kurumlar Hesabı'nın" kapsamı daha da genişletilecek.

Sektörel kamu alımları düzenlemesi hayata geçirilecek. Kamu alımlarına yönelik harcamaların rasyonelleştirilmesi anlayışıyla tasarruf odaklı merkezi kamu alım politikalarının kapsamı genişletilecek.

Taşıt kullanımı gözden geçirilecek

Kamu taşıtlarının kullanımı ihtiyaç analizleri çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecek. Taşıt ihtiyaçları öncelikle geçici tahsisle ya da ihtiyaç fazlası taşıtların devriyle karşılanacak. Yeni taşıt edinimlerinde ekonomiklik gözetilerek yerli üretim ile çevreci araçlara öncelik verilecek.

Kamu mali yönetiminde sürdürülebilir ve sağlıklı gelir kaynaklarının artırılması için vergi tabanı genişletilecek. Vergi harcamaları gözden geçirilecek, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak.

Gelir, kurumlar, katma değer vergileri kanunları ile vergi usul kanununun güncellenmesi için düzenlemeler hayata geçirilecek. Orta vadede doğrudan vergilerin payı artırılacak.

Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek. Tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecek.

Kayıt dışılıkla mücadelede, teknolojik imkanlardan daha çok faydalanılacak. Dijital faaliyetlerde kayıt dışılığı kavrayacak ve yatırım ortamının cazibesini artıracak vergi uygulamaları geliştirilecek. Dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmaları sürdürülecek.

Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilecek, sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilecek. Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecek. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetleri artırılarak prim tabanı genişletilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu daha etkin kullanılacak

Sağlık hizmetlerinin geri ödemesinde risk analizini ve hizmet sunucularının davranışlarını dikkate alan denetim modelleri etkinleştirilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumunun bilişim sistemleri güçlendirilecek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacak. Sağlık hizmetlerinin finansmanında değer bazlı geri ödeme yöntemleri kullanılacak.

İstihdam teşviklerinden etkin olmayanlar sonlandırılacak. Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılarak, teşvik sistemi sade ve etkin bir yapıya kavuşturulacak. Sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek. İşgücüne katılıma mani olmayacak şekilde bütünleşik bir yapıda, aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde yeniden kurgulanacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları daha etkin kullanılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

En Popüler ve Güzel Scottish Fold  Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2023-09-07 14:25 - İnsan&Hayat

Uluslararası Rusofili Hareketi’nden Letonya’nın Rusları sınırdışı etmesine kınama

2023-09-02 22:19 - Özel Haber

Memur ve memur emeklilerinin kazanımlarının detayları belli oldu

2023-09-03 18:52 - Ekonomi

Down sendromlu milli atletler Dilara ile Emirhan, Avrupa'da yeni rekor peşindeler

2023-09-04 12:22 - Spor

Rusya'da Türk markalı ev aletlerine talep arttı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-09-05 19:18 - Özel Haber

Modifiye araç tutkunları Tekirdağ'da buluştu

2023-09-03 19:18 - Magazin

75. TED Open Uluslararası Tenis Turnuvası'nın basın toplantısı yapıldı

2023-09-05 15:47 - Spor

Moda Style Russia: Crocus Expo'da Uluslararası Hafif Endüstri Fuarı

2023-09-03 19:32 - Özel Haber

Dışişleri Bakanı Fidan: Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz

2023-09-03 16:42 - Gündem

Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı Ali Gürbüz oldu

2023-09-03 20:48 - Spor

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Umman'da resmi temaslarda bulunuyor

10:57 - Ekonomi

Türkiye'nin ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

10:52 - Ekonomi

Almanya, 2024 yılında silah ihracatını artırdı

10:43 - Ekonomi

AB'de yeni otomobil satışları kasımda düştü

10:37 - Ekonomi

Borsa güne düşüşle başladı

10:01 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sosyal korumaya 2023'te 2,7 trilyon lira harcandı

11:02 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Umman'da resmi temaslarda bulunuyor

10:57 - Ekonomi

Türkiye'nin ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

10:52 - Ekonomi

Şanlıurfa'da güvenlik güçlerinin ikna çalışmaları sonucu bir terörist teslim oldu

10:47 - Gündem

Almanya, 2024 yılında silah ihracatını artırdı

10:43 - Ekonomi