Yaounde
Yaklaşık 28 milyon nüfuslu ülkede, betonarme yapıların çoğalmasıyla kuma duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor.
İnşaat sektöründe kullanılan kumun karşılanması için yürütülen çalışmalarda Kamerunlu gençler, zorlu ve tehlikeli şartlar altında, 1000 kilometreyi aşan Sanaga Nehri'nin tabanından kum çıkartarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
İşsizlik oranının yüzde 30'ları aştığı ülkede, kum çıkarma işlemi için el yapımı ve güvenli olmayan kanolar kullanılıyor.
Bir araya gelen 4-5 genç, derme çatma kanolarla Sanaga Nehri'nde kumun bol olduğu bölgelere kadar kürek çekiyor.
Kanolar kumlu bölgeye geldiğinde, ekibin yarısı suyun içine dalarak nehrin dibinden kum çıkartıyor ve kumlar, kovalarla kanolara konuluyor.
Yükleme işlemi tamamlandığında, kumlar nehir kenarlarında kurulan kum istasyonlarına getirilerek inşaat şirketlerine ait kamyonlara yükleniyor.
"Sanaga kumu" adını verdikleri nehir kumu duvar, inşaat ve tuğla gibi birçok inşaat malzemesi yapımında kullanılıyor.
Başkent Yaounde'nin 180 kilometre batısında bulunan Dibamba bölgesinde kum işçiliği yapan Abdel Aziz Mounliom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kum çıkarma işçiliğinin bir meslek olmadığını, çaresiz gençlerin ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yapmak zorunda oldukları bir iş olduğunu söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır bu işi yaptığını belirten Mounliom, "Sadece karnımızı doyuracak kadar kazanıyoruz." dedi.
Hiçbir kum işçisinin eğitim almadığını ve birçoğunun yüzme bile bilmediği söyleyen Mounliom, "Birçok genç Sanaga Nehri'nin sularında kum çıkartırken hayatını kaybetti." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com