'Kalp yetersizliğinin görülme oranı arttı'

TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Erol, "Kalp yetersizliğinin görülme oranı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. Ülkemizde 1,5 milyon civarında kalp yetersizliği hastamız mevcut." dedi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, kalp yetersizliğinin görülme oranının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek arttığını belirterek, "Ülkemizde 1,5 milyon civarında kalp yetersizliği hastamız mevcut. Ayrıca, ilerde hastalığın görülme ihtimali yüksek olan 3-3,5 milyon kişi de risk altında bulunuyor." dedi.

TKD tarafından Kalp Yetersizliği Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Erol, amaçlarının kalp yetersizliği semptomlarının erken fark edilmesinin önemiyle doğru teşhis konusunda toplumu ve politika belirleyicileri bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Erol, TKD'nin tüzüğünde belirtilen amaçlara uygun olarak halka yönelik eğitim faaliyetleri de yürüttüğünü dile getirerek, "kalbinidinlesen.com" sitesinde kalp-damar sağlığına ilişkin her türlü doğru bilginin bulunabileceğini anlattı.

Kalbin vücudun en ağır işçisi olduğunu, sağlıklı şekilde atması için ona iyi bakılması gerektiğini aktaran Erol, şöyle devam etti:

"Kalp yetersizliğinde ayaklarda şişme, yemekten sonra şişlik, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler görülüyor. Bu hastalık nedeniyle hastaneye yatış ve ölüm oranları çok yüksek. Kalp yetersizliği son derece ölümcül bir sorun. Ölümcül olmasının ötesinde insanın yaşam kalitesini de bozan bir hastalık. Dolayısıyla bunu oluşturacak faktörlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Birçok faktöre bağlı olarak kalp yetersizliği oluşabiliyor. Başta kroner kalp hastalıkları olmak üzere hipertansiyon, kapak hastalıkları, alkol tüketimi, toksik maddeler ve bazı enfeksiyonlar da kalp yetersizliği oluşmasına neden oluyor. Kalp yetersizliğinin görülme oranı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. Ülkemizde 1,5 milyon civarında kalp yetersizliği hastamız mevcut. Ayrıca, ilerde hastalığın görülme ihtimali yüksek olan 3-3,5 milyon kişi de risk altında bulunuyor. Yıllık olarak ise 1000 kişiden 1-5'i kalp yetersizliği hastası oluyor. Her yıl kalp yetersizliği havuzuna birçok yeni hasta katılıyor."

"Kalp yetersizliği bazı diğer hastalıkların önüne geçmeye başladı"

TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, kalp yetersizliğinin artık hipertansiyon, kalp krizi, şeker gibi hastalıkların önüne geçmeye başladığını belirterek, hastalığın, yaşam beklentisinin yüksek olduğu ülkelerde başlı başına bir toplum sağlığı problemi haline geldiğini söyledi.

"Hastalık çocuk ve gençlerde de görülebiliyor"

Prof. Dr. Çavuşoğlu, hastalığın çocuk ve gençlerde de görülebildiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özelikle yaşla birlikte hastalığın görülme oranlarının arttığını unutmamak gerekir. Bizim toplumumuzun diğer toplumlardan en önemli farklarından biri, diğer toplumlara baktığımız zaman kalp yetersizliği görülme yaşı ortama 70 yaş civarındayken, bizde kalp yetersizliği görülme yaşı neredeyse 10 sene daha erken. Bizim toplumumuzda sigara içme oranları, kalp-damar hastalıklarına yakalanma, obezite görülme oranları yüksek. Tüm bu nedenlerden dolayı kalp-damar hastalıklarına ve kalp yetersizliğine yakalanma yaşımız da biraz daha erkene denk gelmiş oluyor."

TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hakan Altay da doktor, hasta ve hasta yakını ilişkisinin tedavinin başarısında çok büyük bir rol oynadığına dikkat çekti.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Honamlı Keçi ve Teke Güzellik Yarışması' düzenlendi

2017-04-29 00:07 - Gündem

Macaristan'da Avrupa Birliği eylemi

2017-05-02 12:27 - Dünya

Polisten kaçarken polisle birlikte hastanelik oldu

2017-05-03 23:47 - Asayiş

Turkcell Superonline‘dan AKK’sız fiber internet paketi

2017-04-28 16:54 - Genel

Türkiye’nin en etkin 50 finans yöneticisi açıklandı

2017-05-04 01:07 - Ekonomi

“Türkiye ve Deniz İpek Yolu Çalıştayı“nda

2017-05-03 19:34 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avrupa'ya çağrı

2017-04-28 17:14 - Genel

AB, Schengen sınır denetimlerini son kez uzatacak

2017-05-03 01:37 - Dünya

Banvit ilk peşinde

2017-04-29 17:17 - Spor

Uçakla seyahatte bunlara dikkat!

2017-05-03 19:17 - Sağlık

İlgili Haberler

Düzenli fiziksel aktivite ve Akdeniz tipi beslenme Alzheimer hastalığını önlüyor

14:18 - Sağlık

Dünyada 55 milyondan fazla kişi Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor

12:33 - Sağlık

ABD'de kanserden ölümler 30 yılda yüzde 33 düştü

12:32 - Sağlık

Polikistik over sendromu olan kadınlarda kilo kaybı, gebelik şansını artırıyor

12:28 - Sağlık

Elektronik sigara baş boyun kanseri riskini artırıyor

11:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bölücü terör örgütünün barınma alanlarından kaçan terörist teslim oldu

14:17 - Gündem

Balık tezgahlarında palamut, hamsi ve çinekop bolluğu yaşanıyor

14:17 - Gündem

Mersin'de Uluslararası Eğitimde ve Kültürde Akademik Çalışmalar Sempozyumu sürüyor

14:12 - Gündem

BM Sözcüsü, "odağımız Lübnan cephesine kaydı" diyen İsrailli bakana tepki gösterdi

14:07 - Dünya

Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadele için mantar sporları üretiliyor

14:03 - Gündem