?>

Kalp krizinde 'kritik 4 dakika'ya anında müdahale edilecek

Prof. Dr. Cander, "Kalp durduktan sonra beynin oksijensiz kalabileceği süre 4 dakikadır. Onun için toplumun her kesiminde acil müdahale eğitimini yaygınlaştıracak çalışma başlatıyoruz." dedi.

Genel - 6 yıl önce

ANTALYA (AA) - Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, kalp durduktan sonra beynin oksijensiz kalabileceği sürenin 4 dakika olduğunu belirterek, "Eğer dört dakikayı aşarsa müdahale ettiğiniz halde bitkisel hayatla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Onun için toplumun her kesiminde acil müdahale eğitimini yaygınlaştıracak çalışma başlatıyoruz." dedi.

Bir program için Antalya'ya gelen Cander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil servislerin gereksiz işgal edilmesinin Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Türkiye'nin acil tıpta bilimsel olarak ileride ancak uygulamada geri olduğunu aktaran Cander, acil servislerin amacın dışında kullanıldığı durumlarda gerçek acil vakaların mağdur olduğunu dile getirdi.

Acillerdeki gereksiz yoğunluğun azaltılması için sağlık okuryazarlığını artırmak gerektiğine dikkati çeken Cander, vatandaşı da anlamak istediklerini ancak hangi vakanın daha acil olduğu konusunda yeterli bir bilgi bulunmadığını bildirdi. Acilin ve hastalığın ne olduğu konusunda bilinç olmadığını vurgulayan Cander, dizilerde, medyada hep negatif rol çizilmesinin de bunda etkisinin bulunduğunu ifade etti.

"Kalp krizinde ilk 4 dakikadaki müdahale çok önemli"

Cander, kalp krizinde ilk müdahalenin önemine değinerek, şunları belirtti:

"Kalp durduktan sonra beynin oksijensiz kalabileceği süre 4 dakikadır. Dört dakikaya kadar beyinde hasar oluşmadan dönüş olabiliyor. Eğer dört dakikayı aşarsa müdahale ettiğiniz halde bitkisel hayatla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Onun için toplumun her kesiminde acil müdahale eğitimini yaygınlaştıracak çalışma başlatıyoruz. Dört dakikadan sonra kalp çalışsa bile beyin dönmediği için başarısız olunuyor. Dört dakikada herhangi bir yerden hastaya ulaşılması mümkün değil. Hastaya, en iyi ortalamalar altı dakikada ulaşılabiliyoruz. Çok gelişmiş ülkelerde örneğin Amerika'da bunun halka yaygınlaştırılması sağlanmış. Biz de bunu yapmak için projeler üretiyoruz, KADEM ile ortak çalışma yürütüyoruz."

Müdahaleyi hastanın en yakınındaki kişinin yapmasının önemine değinen Cander, bunu yaygınlaştırmak için dernek olarak bazı çalışmaları olacağını söyledi.

Eğitimleri yaygınlaştırmak, toplumsal kitlelere ulaşmak gerektiğini anlatan Cander, şu değerlendirmede bulundu:

"Bununla ilgili farklı sivil toplum kuruluşlarıyla planladığımız çalışmalar var. Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalarımız olacak. Üniversitelerle bazı bilimsel akademik çalışmalar yapan firmalarla bunu sağlamaya çalışıyoruz. Yapacağımız çalışmayla tüm topluma ulaşmak istiyoruz. İlk müdahaleyi tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde göstermek, ev hanımlarına eğitim vermek istiyoruz. Mesela polislerin, itfaiyecilerin, bunu çok iyi yapması lazım. Kalbi durmuş hastaya ilk anda onlar ulaşıyor. Bunu yurt dışında çok iyi yapıyorlar."

Muhabir: Ayşe Yıldız

Haftanın Öne Çıkanları

'İmparator Akihito gelenekleri yıkarak sıra dışılığını gösterdi'

2019-05-01 16:22 - Dünya

Analiz: Ukrayna’nın Çöküşü ve Kehanetler -Dimitri Kherson-

2019-04-29 20:20 - Özel Haber

Gerçekçi romanın öncüsü: Samipaşazade Sezai

2019-04-26 16:42 - Kültür Sanat

Fransa'da gazeteciler polis şiddetini kınadı

2019-05-02 04:02 - Dünya

Yemek sipariş veren müşterilerine beraberinde kuru mama gönderiyor

2019-04-28 18:22 - Gündem

Nevşehir’de limon deposunda yangın çıktı

2019-05-01 01:39 - Genel

İşçi servisiyle otomobil çarpıştı: 12 yaralı

2019-04-29 13:35 - Asayiş

Mozambik'te Kenneth Kasırgası'nda ölü sayısı 38'e yükseldi

2019-04-29 20:27 - Dünya

4’üncü Aile Forumunun açılışı gerçekleştirildi

2019-04-26 15:27 - Genel

Kereste imalathanesi alevlere teslim oldu

2019-04-25 20:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Senegal erken genel seçim için yarın sandık başına gidiyor

11:37 - Dünya

Adana merkezli "Kuyu-37" operasyonlarına ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı

11:32 - Gündem

Filistin'in Brüksel Büyükelçisi Jadou, AA'ya "Gazze'nin sesi" olduğu için t

11:27 - Gündem

Türkiye ile Katar arasında imzalanan "Niyet Beyanı" yeni işbirliklerinin anahtarı olacak

11:22 - Ekonomi

Evde bakım yardımları hesaplara yatırılmaya başlandı

11:18 - Gündem