?>

Kalbi sağda atan genç takılan "yapay kalbiyle" yaşamını sürdürüyor

Geçirdiği kalp krizinin ardından iç organlarının ters tarafta olduğunu öğrenen 29 yaşındaki Mert Kahraman, takılan yapay kalp cihazıyla hayata tutunurken, daha sağlıklı bir yaşam için organ nakli bekliyor.

Sağlık - 1 yıl önce

İstanbul

Göğsünün sağ tarafındaki ağrı nedeniyle başvurduğu hastanede kalbi dahil tüm organlarının ters tarafta olduğunu öğrenen 29 yaşındaki Mert Kahraman, hayata tutunmasını sağlayan yapay kalbiyle organ bağışı bekliyor.

Kahraman, 2017'de göğsünün sağ tarafında hissettiği ağrı nedeniyle bir hastanenin acil servisine başvurdu. Ağrısının neden kaynaklandığı ilk etapta tespit edilemeyen Kahraman'a detaylı tahlil ve tetkik yapılarak, tomografi çekildi.

İncelemeler sonucunda Kahraman'ın, dünyada on binde bir görülen, tüm organların normal lokalizasyonları yerine ayna görüntüsünde olduğu gibi vücudun karşı tarafında yer aldığı ve tıpta "situs inversus totalis" olarak adlandırılan nadir bir hastalıkla dünyaya geldiği anlaşıldı.

Kalbi de sağda olduğu için kriz geçirdiği 9 saatin sonunda tespit edilen Kahraman, 23 yaşına kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı ve organlarının terste olduğunu bilmediği hayatında bir de kalp yetmezliğiyle karşı karşıya kaldı.

Acil müdahale gerektiğinde bilinmesi için hastalığının adını dövme yaptırdı

Mert Kahraman, acil tıbbi müdahale gerektiğinde bilinmesi için bu durumun tıptaki adını göğsünün sol tarafına dövmeyle yazdırdı.

Bu arada, kalp yetmezliğinden dolayı yıllar içerisinde solunum sıkıntısı artan ve kalp ağrıları sıklaşan Kahraman, tedavi için Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.

Buradaki doktorlar, kalp nakli olması gereken Kahraman'a uygun donör bulununcaya kadar kalbin kan pompalama görevini üstlenen "yapay kalp" cihazı (ventriküler destek cihazı) takılmasına karar verildi.

Ameliyatla yapay kalp cihazı takılan genç hasta, "gerçek kalbine" kavuşacağı günü bekliyor.

"Tomografi çekilmeseydi hastalığı tespit edilemezdi"

Kahraman'ın tedavi sürecini yürüten ekipte görev alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Hançer, AA muhabirine, sağ göğüs ağrısıyla 2017'de bir sağlık kuruluşuna başvuran hastanın tetkiklerinde tüm organlarının "ayna görüntüsü" şeklinde, 180 derece ters dönmüş olduğunun tespit edildiğini aktardı.

Kalbinin de sağda olduğu belirlenen Kahraman'a situs inversus totalis tanısı konulduğunu anlatan Hançer, ağrının kalp krizinden kaynaklandığının anlaşılması üzerine kendisine stent takıldığını dile getirdi.

Uzm. Dr. Hançer, ilerleyen süreçte kalp yetmezliği tanısı konan Mert Kahraman'ın zamanla şikayetlerinin arttığını ve yaşı genç olduğu için kalp nakli olması gerektiğine karar verildiğini belirterek, "Dekstrokardik (kalbin sağda olması) bir hastada her ne kadar zor bir ameliyat olsa da olası bir kalp nakli ameliyatı için bekleme listesine alıyoruz. Ancak belirgin derecede, özellikle son 2-3 aydır şikayetlerinin artması üzerine hastaya 'Sol Ventrikül Mekanik Destek Cihazı'nın (yapay kalp cihazı) implantasyonu yapabilir miyiz?' diye değerlendirdik ve yapay kalp cihazını dekstrokardik bir hastaya başarılı şekilde implant ettik." ifadelerini kullandı.

Bu hasta özelinde solda olması gereken organların sağda olmasında işlevsel bir sıkıntı olmadığını çünkü organların görevlerini yapmaya devam ettiğini söyleyen Hançer, hastaya tomografi ya da film çekilmediği sürece bu durumun tespit edilemeyeceğini bildirdi.

Uygun donör bulunursa kalp nakli yapılacak

Uzm. Dr. Hakan Hançer, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu tanıda olan bir hastaya ilk kez yapay kalp cihazı ameliyatı yaptıklarını anlattı.

Hastalığın dünyada görülme oranına ilişkin de bilgi veren Hançer, "Literatüre baktığınızda situs inversus totalis on binde bir görünüyor. (Dünyada) Literatürde kalbi sağ tarafta olup kalp cihazı yerleştirilen 10 civarında bildiri var. Türkiye'de benim bildiğim tek. Onun dışında 2023'te bu son teknoloji cihazın yerleştirildiği dünyada da ikinci hasta oldu." ifadesini kullandı.

Hançer, yapay kalp cihazı taktıkları Mert Kahraman'ın taburcu edildikten sonra normal hayatına dönebileceğini belirterek, hastaya kalp nakli zor olsa da bunun imkansız olmadığını, kendisini de bu konuda bilgilendirdiklerini, anatomik olarak uygun bir kalp donörü bulunursa nakli gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Koştuğunda ya da heyecanlandığında kalp çarpıntısı hissetmiyordu

Mert Kahraman da yıllar önce sağ göğsünün ağrıması nedeniyle başvurduğu bir hastanede, iç organlarının ters olduğunu öğrendiğini belirterek, kalp krizi geçirdiğinin de 9 saat sonunda anlaşıldığını söyledi.

Kalp krizi geçirene kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığına dikkati çeken Kahraman, "Bu süre zarfında hiçbir şekilde rahatsızlanmadım. Hiçbir şekilde röntgen, tomografi ya da elektrokardiyografi (EKG) çektirmemi gerektiren bir hastalığım olmadı. İç organlarımın ters oluşu hayatımda herhangi bir problem sergilemedi. Ters olduğunu öğrendiğimde şok oldum. Böyle bir şey olduğunu bile bilmiyordum." diye konuştu.

Kahraman, hastalığı çok fazla insanda görülmediği için bu durumun kendisini farklı hissettirdiğini dile getirerek, tanı konulmadan önce koştuğunda ya da heyecanlandığında kalbinin sağda attığını hiç hissetmediğini, böyle anlarda kalbine dokunduğunda çarpıntının sağ tarafa yansıdığını düşündüğü için böyle bir rahatsızlığı olacağının aklına gelmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa-Ankara kara yolunda kar etkili oluyor

2023-11-19 14:57 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu: Geçici ateşkes sağlansa dahi Hamas'la savaşa devam edeceğiz

2023-11-21 23:37 - Dünya

Keltepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı

2023-11-20 15:33 - Çevre-Hayat

Yalova'da fırtınanın savurduğu çatı parçaları 2 kişiyi yaraladı

2023-11-25 19:33 - Asayiş

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de elektrik kesintisi nedeniyle 3 bebek daha öldü

2023-11-22 17:17 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç: Kadına yönelik şiddete karşı topyekun mücadelemiz kesintisiz devam edecektir

2023-11-25 09:43 - Siyaset

Eski İsrail Adalet Bakanı Şaked: Gazze'deki 2 milyon Filistinli orayı terk etmeli

2023-11-22 15:23 - Dünya

ABD yönetimi, Hamas ile İsrail arasındaki esir takasından memnun

2023-11-22 09:38 - Dünya

Fenerbahçe Başkanı Koç ve Galatasaray Başkanı Özbek, PFDK'ye sevk edildi

2023-11-21 19:33 - Spor

İstanbul'da elektrikli skuter işletmeciliği için 27 Kasım'da başvurular başlıyor

2023-11-22 15:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Samsun'da 350 yataklı Atakum Devlet Hastanesi'nin yapımına başlandı

12:27 - Sağlık

Böbrek hastalıkları küresel ölüm nedenleri arasında 7. sırada yer alıyor

11:58 - Sağlık

İstanbul'da görevli 112 Acil Sağlık ekipleri iftarda buluştu

23:38 - Sağlık

AB kritik ilaç üretimini artırmak istiyor

18:33 - Sağlık

Türk Kızılaydan Ege'deki rekortmen kan bağışçılarına plaket

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kahve fiyatları rekor seviyeyi gördükten sonra yüzde 10'un üzerinde geriledi

12:47 - Ekonomi

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşüğünde

12:43 - Ekonomi

Şehirler arası otobüs biletlerinde "Aile Yılı" indirimi

12:37 - Gündem

Terör örgütü DHKP/C soruşturmasında yakalanan 34 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor

12:32 - Gündem

Sultanbeyli'de iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

12:28 - Gündem