?>

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen şehirler, turizmde eski günleri yakalamak için çabalıyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen şehirler, yer aldıkları fuarlarda "bacasız sanayi" olarak nitelendirilen turizmi canlandırarak bölgenin eski günlerine dönmesini hızlandırmayı hedefliyor

Çevre-Hayat - 4 ay önce

İzmir

Depreme dayanıklı yeni konutların yükseldiği, yaşam alanlarının oluşturulduğu ve normal hayatın başladığı deprem illerinde, "bacasız sanayi" olarak nitelendirilen turizmin de eski günlerine kavuşması için çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda deprem illerindeki kurum ve kuruluşlar, bir taraftan tarihi yapılarını restore ederken diğer taraftan önemli turizm fuarlarına katılarak şehirlerinde turizm hareketliliği oluşturuyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir ve Adıyaman Belediyeleri ile Şanlıurfa'dan tur şirketleri, önemli turizm organizasyonlarından İzmir'deki Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi'ne (TTİ İzmir) katıldı. Deprem bölgesinden gelen katılımcılar, burada yöresel lezzetlerini, kültürel değerlerini ve tarihi yapılarını tanıttı.

"Turizm aynı zamanda bir dayanışmadır"

Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, depremlerin yarattığı büyük yıkımın ardından kentin toparlanmaya başladığını söyledi.

Kentteki vatandaşların yaşamlarını düzene soktuğunu kaydeden Kayhan, "Bir yandan da kentin tarihi ve kültürünü ön plana çıkarmayı istiyoruz. Çünkü Türkiye ve dünyadaki insanların Adıyaman'ı görmesini istiyoruz. Depremin ardından yeni dönemde bununla ilgili çalışmalarımız var. TTİ İzmir de bunlardan biridir. Depremin etkisiyle kent turizmiyle ilgili eksilme vardı. Hayatın normalleşmesiyle turizmdeki hareketliliği yavaş yavaş görebiliyoruz." diye konuştu.

Kayhan, depremin ardından Nemrut, Cendere Köprüsü ve Perre Antik Kenti gibi kentin önemli turizm noktalarına turistlerin geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Adıyaman turizm anlamında kısa sürede ayağa kalkıp toparlanacak. Devletimizin destekleri oluyor ama herkesin gelip Adıyaman'ı görmesi lazım. Adıyaman barış ve huzurun kenti, çok eski medeniyetlerin yaşadığı kent. Çiğ köftesini de tatmasını isteriz. Turizm aynı zamanda bir dayanışmadır. Adıyamanlıların yaşadıklarını ve nasıl hissettiklerini gelip paylaşmak gerekiyor."

"Kaldığımız yerden devam ettiğimizi göstermek istedik"

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Spor ve Turizm Dairesi Başkanlığında fuar organizatörü olarak görev yapan Harun Karasakız, depremden sonra ilk kez turizm fuarına katıldıklarını söyledi.

Depremden sonra turizm master planı uyguladıklarını ifade eden Karasakız, "Kahramanmaraş'ın yöresel ürünlerini, bakır ve ahşap işlemeciliği gibi değerlerini İzmir'deki fuara gelen turizmcilere tanıtarak ayakta olduğumuzu, kaldığımız yerden devam ettiğimizi göstermek istedik. Turizm bacasız sanayi. Bunu etkin hale getirmek için fuarlara katılarak kenti eski haline döndürmek için elimizde gelen çalışmaları yapıyoruz." diye konuştu.

Şanlıurfa'da turizm acentesi sahibi Sefa Taşhan da deprem bölgesine tur düzenlediklerini ve bölgenin tekrar hareketlenmeye çalıştığını dile getirdi.

Seyahatseverleri deprem illerine beklediklerini dile getiren Taşhan, "Bölgemizde her türlü imkan var, herkesin yöresel yemekler, doğa harikaları ve tarihi yapıları görmesini istiyoruz. Bu desteğe ihtiyacımız var. Depremin verdiği algı nedeniyle bölgede eskisi gibi yoğunluk yaşamıyoruz. Kendi ülkemizin turistinin desteğini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta ayı ve domuz sürüsü kameraya yansıdı

2024-12-03 22:38 - Gündem

Terör örgütü PKK/YPG'nin Cerablus'a roket saldırısında 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

2024-12-03 21:37 - Dünya

Beşiktaş, Fenerbahçe derbisine zorlu bir süreçte çıkıyor

2024-12-06 11:22 - Spor

Kalıcı Çözüm: Mutluluk Çubuğu ile Yeni Bir Başlangıç

2024-12-03 14:51 - İnsan&Hayat

Sinop'ta 1600 rakımlı Çangal Dağı'ndaki kar ve sis manzarası görüntülendi

2024-12-02 16:32 - Çevre-Hayat

Doğu Anadolu'ya 'masalsı yolculuk' 23 Aralık'ta başlıyor

2024-12-02 11:23 - Çevre & Seyahat

İsmet amcanın emekli maaşıyla iyilik hareketi Ardahan soğuklarında yürekleri ısıtıyor

2024-12-06 16:12 - Çevre-Hayat

Ons altın kasımda 'cepten yedi'

2024-12-01 11:17 - Ekonomi

Tunceli'de dağları sis, ovalardaki ağaç ve bitkileri ise kırağı kapladı

2024-12-01 10:08 - Çevre-Hayat

Arjantin Devlet Başkanı Milei'den, sosyalizme ve sol liderlere sert eleştiri

2024-12-05 10:02 - Dünya

İlgili Haberler

Türk Yıldızları, Mersin semalarında gösteri uçuşu yaptı

20:33 - Çevre-Hayat

Kuşadası merkezinde domuz sürüsü görüntülendi

20:08 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da çocuklar 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde uçurtmaları gökyüzüyle buluşturdu

19:28 - Çevre-Hayat

İstanbul'un turistik mekanları 7 milyonu aşkın laleyle süslendi

17:18 - Çevre-Hayat

Çankırı'da kış uykusundan uyanan ayı köye indi

16:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kalın, kanlı olur mu? -Ramazan Topraklı yazdı-

05:50 - En Son Yazılar

Trump, dünyanın tarifeler konusundaki ciddiyetlerini fark etmesini olumlu değerlendirdi

02:17 - Dünya

Trump, Rusya ve Ukrayna'ya anlaşmaları durumunda 'büyük ticaret' yapmayı teklif etti

01:52 - Dünya

'Narkokapan-Ankara Operasyonu' kapsamında tutuklu sayısı 566'ya yükseldi

01:02 - Asayiş

LaLiga'da Real Madrid evinde Athletic Bilbao'yu son dakika golüyle yendi

00:23 - Spor