CALAİS/JUNGLE-Fatma Esma Arslan
Afganistan, Sudan, Eritre, Mali, Suriye, Pakistan gibi pek çok ülkeden İngiltere'ye geçme umuduyla sığınmacı kampı Jungle’a (Vahşi Orman) gelenlerin bir kısmının hikayesi Manş’ın öteki tarafına geçerek mutlu şekilde son bulurken bazıları ise sığınmacı olarak geldiği Fransa topraklarında sonsuz yolculuğa uğurlanıyor.
Fransa’nın Manş denizi kıyısında bulunan Calais şehir mezarlığında, süslü yazılarla donatılmış Fransızlara ait mezar taşlarının biraz ilerisinde, mezarlığın Müslümanlara ayrılan kısmının mütevazi bir köşesinde ülkesinden binlerce kilometre ötede hayata veda eden yaklaşık 20 sığınmacının mezarı yer alıyor.
Jungle'da hayatını kaybedenlerin bu mezarlarında her birinin bir mezar yerini temsil ettiği ince uzun suntalar üzerinde, oldukça sade bir plakaya isim, tarih ve bir hilal işaretinin işlendiği görülüyor.
Tarihler, isimler, milletler değişse de mezar taşlarındaki sadelik değişmiyor.
Cenaze namazı da hemen orada, mezarların yanında kılınıyor.
Ülkeden ülkeye değişse de Jungle’da hayatını kaybeden bir sığınmacının naaşının ülkesine gönderilmesinin bedeli 3 ila 6 bin avro arasında.
"Cami birçoğunu yeniden hayata bağladı"
Omar Masjid ismiyle bilinen cami, Malezya Mutfağı’nın hemen yanına inşa edilmiş.
Yaklaşık 200 kişilik kapasiteli cami neredeyse her vakit dolup taşıyor. Beş vakit ezanın okunduğu Omar Masjid, Fransa’da hoparlörden ezan okunan tek cami özelliğini de taşıyor.
dikGAZETE.com