?>

Jeotermal ve geleneksel tamamlayıcı tıpta yeni cazibe merkezi: Kırşehir

Sahip olduğu jeotermal potansiyel ile Türkiye'nin önde gelen illeri arasındaki Kırşehir'de, akupunktur, ozon ve hacamat tedavileri gibi geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları kaplıca tedavisi ile kombine edilerek hastalara hizmet veriliyor.

Sağlık - 5 yıl önce

Kırşehir

Sahip olduğu jeotermal potansiyel ile Türkiye'nin önde gelen illeri arasında bulunan Kırşehir'de, kaplıca tedavisine akupunktur, ozon ve hacamat gibi geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları da kombine edilerek sağlık turizminde yeni bir cazibe merkezi oluşturuluyor.

Jeotermal tedavi uygulanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde doluluk oranı son 2 yılda yüzde 100 oldu. Talebe cevap verilebilmesi için Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) bünyesinde 150 yataklı Fizik ve Tedavi Hastanesi Projesi hayata geçirildi.

Hastane bünyesinde, jeotermalin yanı sıra akupunktur, bitki tedavisi, hacamat, kupa, sülük, kronik terapi, ozon tedavileri için yeni birimler oluşturuldu. Entegre sağlık sistemi ile jeotermal tedavi ve geleneksel tıp yöntemleri kullanılarak Kırşehir'in bölgesinde cazibe merkezi olması için çalışmalar yürütülüyor.

Yükseköğretim Kurulu tarafından "jeotermal" ve "tarım" alanında pilot üniversite seçilen KAEÜ bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da desteğiyle yürütülen "Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi", "Sporcu Sağlığı Araştırma Merkezi", "Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi" projeleri, kombine edilmiş entegre sağlık sistemine katkı sağlayacak.

Hastanenin açılmasıyla uygulanmaya başlanacak projelerle Kırşehir'in başta Kapadokya'ya gelen yabancı turistler olmak üzere bölgeyi ziyaret edenlere sağlık hizmeti vermesi hedefleniyor.

KAEÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi Proje Yöneticisi Doç. Dr. Ali Güneş, AA muhabirine, 2017 yılında YÖK'ün belirlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan pilot üniversite çalışmaları kapsamında hazırlanan projeler çerçevesinde tamamlayıcı tıp ünitesi açılmasına karar verildiğini söyledi.

Mevcut hastanede kısmi uygulamalara başladıklarını, 150 yataklı yeni hastanenin açılmasıyla kombine şekilde genişletileceğini vurgulayan Güneş, şöyle devam etti:

"Jeotermal tedavi üniteleriyle birlikte tamamlayıcı tıp uygulamalarının bir arada uygulanıyor olması ilimize ayrı bir değer katmaktadır. Geleneksel tamamlayıcı tıpta ilimizde 6 alanda hizmet vereceğiz. Akupunktur, bitki tedavisi, hacamat, sülük, proloterapi, ozon tedavileri ile hizmet vermeye başlayacağız. Şu anda akupunktur tedavisi, ozon, kupa hacamat tedavisi başladı. Diğerlerinin eğitimleri devam etmektedir. Eğitimlerin bitmesiyle 12-13 kişilik ekiple ilimizde geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarını yapmayı planlıyoruz."

Eğitimlerin tamamlanmasıyla her bir birimde üçer hekimin görev alacağını aktaran Güneş, "Günde 15-20 hastayı alabiliyoruz. Açıldığı günden itibaren 80 hastaya akupunktur, 240 hastaya hacamat ve ozon tedavisi yapıldı. Akupunkturun özellikle migren konusunda çok faydalı olduğunu, kilo kaybı ve sigarayı bırakma konularında, kas ağrıları konusunda faydalı olduğunu gördük. Hacamatta da benzer hastalıklar konusunda iyi geri dönüşler aldık." diye konuştu.

Jeotermal ile kombine edilmiş tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda şehir dışından da hasta kabul ettiklerine işaret eden Güneş, şunları kaydetti:

"Kırşehir, 3 milyon turist potansiyeli olan Kapadokya'ya çok yakın bir ilimiz. Aynı zamanda Doğu Anadolu illerini batıya bağlayan yol üzerinde. Banyo tedavisi, içmeler, çamur tedavileriyle kaplıca tedavisinde tarihinin geçmişe dayanması nedeniyle sağlık turizminde önemli bir merkez. Bu merkez biraz geri planda kalmıştı. İnşallah Kırşehir, yeni projelerle geleneksel tamamlayıcı tıbbın, kaplıca tedavisinin de içinde olduğu, yüksek teknoloji içeren cihazların da bulunduğu Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi Projesi ile kısa süre içinde bir cazibe merkezi haline gelecek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cuma Mesajları 2019 ANLAMLI Kısa Resimli Resimsiz| 3 Mayıs 2019 Cuma Akşamı Mesajları Burada

2019-05-03 12:52 - Günün Fotoğrafı

'İmparator Akihito gelenekleri yıkarak sıra dışılığını gösterdi'

2019-05-01 16:22 - Dünya

Analiz: Ukrayna’nın Çöküşü ve Kehanetler -Dimitri Kherson-

2019-04-29 20:20 - Özel Haber

Gerçekçi romanın öncüsü: Samipaşazade Sezai

2019-04-26 16:42 - Kültür Sanat

TDV'den otomatik zekat hesaplama sistemi

2019-05-02 16:35 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1446

Fransa'da gazeteciler polis şiddetini kınadı

2019-05-02 04:02 - Dünya

Nevşehir’de limon deposunda yangın çıktı

2019-05-01 01:39 - Genel

Yemek sipariş veren müşterilerine beraberinde kuru mama gönderiyor

2019-04-28 18:22 - Gündem

İşçi servisiyle otomobil çarpıştı: 12 yaralı

2019-04-29 13:35 - Asayiş

Mozambik'te Kenneth Kasırgası'nda ölü sayısı 38'e yükseldi

2019-04-29 20:27 - Dünya

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı

11:13 - Sağlık

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bosna Hersek'te can kayıplarının olduğu sel felaketinin ardından yaralar sarılıyor

15:18 - Dünya

Bakan Bayraktar, kıtalar arası enerji çalışmalarına ilişkin paylaşım yaptı

14:42 - Ekonomi

İHH, Lübnan'da ihtiyaç sahipleri için mutfak açtı

14:38 - Gündem

"İstanbul'u Koşuyorum" etkinliği nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

14:32 - Gündem

Toprağın yüzeyine uygulanan malzeme tabakası hem verimi artırıyor hem de erozyonu önlüyor

14:23 - Gündem