?>

Jeotermal enerjiden tarıma 'ısıtma' desteği

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’de yaklaşık 4000 dekarlık alanda jeotermal ısıtma yapıldığını, bu alanı 4-5 katına çıkararak tarımdaki maliyetleri düşürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de toplam 13 bin dekar sera alanında ısıtma yapıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgeleri (TDİOSB) çalışmaları kapsamında yıl sonuna kadar 2800 dönüm arazide daha seraların inşasına başlanacağını ifade eden, Şentürk, şöyle konuştu:

"Tarım ve Orman Bakanlığı ile pek çok belediye, jeotermal enerji kaynaklı seracılığı desteklemekte ve bununla ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bu alanda istihdam edilecek kişi sayısı da 1500 olarak öngörülüyor. Türkiye jeotermal kaynaklar açısından zengin olduğu için jeotermal kaynaklı seracılığın da ülkemizin doğusundan batısına yapılabileceğine inanıyoruz. TDİOSB çalışmaları kapsamında Aydın Efeler'de 650 dönüm, Manisa Alaşehir'de 1500 dönümde yer belirleme çalışmaları sonuçlandı ve yer tahsis çalışmaları aşamasına geçildi. Denizli Sarayköy'de ise 650 dönümlük altyapı ve arazi tahsis çalışmaları tamamlanarak arazi dağıtımları yapıldı. Jeotermal kaynaklar ile tarımsal üretim, elektrik üretiminin ikincil yatırım konusudur. Türkiye’de yaklaşık 4000 dekarlık alanda jeotermal ısıtma yapılmakta. Hedefimiz bu alanı 4-5 katına çıkararak optimum düzeyde kaynağımızdan faydalanmak ve tarımdaki maliyetleri düşürmektir."

"Tarımda jeotermal Ar-Ge yatırımları YEKDEM'e bağlı"

Şentürk, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) bitiş tarihinin ötelenmesini beklediklerini, ayrıca yenilenebilir enerjide mevzuat düzenlemesine ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

Seracılıkta yetiştirilen ürünün kalitesinin ve veriminin, bitkinin istediği çevre koşullarının oluşturulmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Şentürk, şöyle devam etti:

"Bitkiler genelde yaz bitkileri olmaları dolayısıyla yüksek sıcaklık istemektedirler. Biz bu ısıyı jeotermal enerjiden sağlayarak, hem seracılık maliyetlerini düşürüyoruz hem de ürünün yetişmesi için uygun ortamı sağlamış oluyoruz. Sera içi sıcaklık artışında her 10 derecelik artışın bitki gelişimini 2 kat arttırdığı belirlenmiştir. Örneğin Aydın’da jeotermal ısıtmasız seralarda yılda 2 dönem halinde yapılan dekarda 12-20 ton arası verim alınırken, jeotermal ısıtmalı seralarda bu verim 30-40 tona varmaktadır. Bu seralar modern teknolojik seralar olduğu için toprak kullanılmamaktadır. Dolayısıyla topraktan kaynaklı herhangi bir hastalığa karşı ilaç kullanımına da gerek kalmamaktadır. Sıcaklık kontrolü bilgisayar vasıtasıyla yapıldığından sıcaklık kontrol ve dengesi verimli bir şekilde çalışmaktadır."

Sera ve kurutmacılıkta jeotermal enerji

Şentürk, jeotermal kaynakların tarımın her alanında verimliliği ve kaliteyi artırmak için kullanmasının önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de 2000'in üzerinde petrol arama amacıyla açılan ama ekonomik olarak faydalanılamayan ve içerisinde jeotermal kaynak bulunduran kuyunun tarımsal faaliyetler için kullanılmasının ekonomiye ve petrol ruhsatı sahiplerine katkı sağlayacağını söyledi.

Jeotermal kaynaklardan birçok alanda faydalanabileceğini aktaran Şentürk, "Jeotermal kaynaklardan başta sera yatırımları, meyve sebze kurutmacılığı ve balık yetiştiriciliği faaliyetlerinde faydalanılması gerekiyor. Kaynak bulunabilirliği ve ulaşılabilirliği açısından Ege Bölgesi ve Güney Marmara Bölgesi avantajlı görünüyor fakat ikincil yatırımlar için elektrik üretiminde olduğu gibi çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulmuyor. Bu sebeple kaynağın bulunduğu pek çok bölge ikincil yatırımlar için uygundur denilebilir. Bu kapsamda jeotermal enerjiden Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Manisa, Aydın, Denizli, Afyon, Antalya ve daha birçok ilde hem seracılıkta hem de kurutmada faydalanılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İlahiyatçı Prof. Dr. Akşit: Peygamber Efendimizin sünnetine yapıştığımız için Allah sırtımızı yere getirmiyor

2020-05-05 03:48 - Günün Sesi

Gagarin'in uzay kapsülüne yere iner inmez besmele çekildiği ortaya çıktı

2020-05-04 05:57 - Özel Haber

Trablus hükümetinin Terhune manivelası ve Sebha sürprizi

2020-05-01 18:02 - Dünya

Novartis Kovid-19/ koronavirüs için faydası ispatlanırsa 130 milyon 'hidroksiklorokin' tablet bağışlayacak

2020-05-07 16:02 - Sağlık

Milli Eğitim Bakanı Selçuk: Salgın sonrasında uyum dersleri başlatılacak

2020-05-06 18:11 - Eğitim

Vefa İletişim Merkezlerine bugüne kadar 4 milyon 652 bin 827 talep ulaştı

2020-05-02 21:37 - Gündem

TRT Çocuk, çocukların beğenisini ebeveynlerin güvenini kazandı

2020-05-03 16:37 - Medya

Ramazanda 'Alo Fetva' hattına en çok oruç, zekat ve koronavirüs soruları yöneltildi

2020-05-06 15:02 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1446

MİT'ten Irak'ın kuzeyinde operasyon

2020-05-02 19:47 - Gündem

Kovid-19/ koronavirüs sürecinde sosyal medya platformlarının yaptığı yenilikler

2020-05-06 15:57 - Medya

İlgili Haberler

Fed Başkanı Powell: Ekonomi sağlam durumda, bunu korumak için araçlarımızı kullanma niyetindeyiz

00:13 - Ekonomi

Akbank'tan dolandırıcılık iddialarına ilişkin açıklama

19:37 - Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon oranını düşürme konusunda güveni arttı

17:23 - Ekonomi

Bankacılık sektörünün net karı ağustosta 382,8 milyar lira oldu

16:07 - Ekonomi

"AECSD & AMEDA İstanbul Zirvesi 2024" 2 Ekim'de başlayacak

15:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Japonya'da Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti

07:52 - Dünya

Suriye'nin başkenti Şam'da üst üste patlamalar meydana geldi

04:53 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 19 Filistinli öldü

04:42 - Dünya

Irak'ta Bağdat Havalimanı'na füzeli saldırı düzenlendi

03:07 - Dünya

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde karadan işgal saldırılarına başladı

02:38 - Dünya