?>

Japonya'da öğrendiklerini uygulayan akademisyen depreme "hazırlıklı" yakalandı

Adıyaman'daki evine ışıklı tahliye yolu yapan, dolapları sabitleyen, daire kapısının önünü boş bırakan ve deprem çantasını hazır bulunduran tıbbi genetik uzmanı, ağır hasar gören evden annesiyle burnu bile kanamadan çıktı.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Bursa

"Asrın felaketi"nde Adıyaman'da ağır hasar alan evinden annesiyle çıkmayı başaran akademisyen, 5 yıl yaşadığı Japonya'da edindiği tecrübeleri günlük hayatında uygulayınca depremin etkisini en aza indirdi.

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalında görevli Dr. Öğr. Üyesi Muhammer Özgür Çevik, annesiyle depremden yara almadan kurtulduktan sonra Bursa'da yaşayan oğlunun yanına geldi.

Çevik, AA muhabirine, Adıyaman Altınşehir Mahallesi Gökkuşağı Sitesi'nde 6'ncı katta yaşadığını ve depremde 4 bloklu sitenin iki bloğunun gözlerinin önünde çöktüğünü söyledi.

Dairesinin bulunduğu apartmanın da ağır hasar aldığını belirten Çevik, annesiyle hemen dışarı çıktıklarını kaydetti.

Deprem sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatan Çevik, şöyle devam etti:

"Doktoramı Japonya'da yaptım. Japon hükümeti burslusu olarak 5 yıl orada kaldım. İlk önce bizi Kobe'de bir deprem müzesine götürdüler. Tedbir alınmazsa viyadüklerin, evlerin çökebileceğini gördük. Dolayısıyla oradan başlayarak bir bilinç oluşmaya başladı. Dedim ki 'İleride evim olursa kendime bunları uygulayacağım'. Deprem olduğu anda kendimi yerde buldum. Hemen 'çök, kapan, tutun' şeklinde yatağın yanında yer aldım. Kafamı kaldırdığımda iki binanın çöktüğünü gördüm. Evdeki tüm dolapları sabitlemiştim. Kyoto'da bir deprem yaşamıştık ve kapımın önünde basit bir ayakkabı dolabı vardı. Onun devrilip kapıyı kapattığını hatırlıyorum. Bu nedenle dairemin çıkış kapısının önünü boş bırakmıştım. Dolayısıyla dışarıya çıkmakta zorlanmadım."

Hayat kurtaran aydınlatma sistemi

Çevik, evine taşındığında acil durumda tahliyenin kolay olması için koridora şarjlı 3 lamba taktırdığını, normalde apartmanların merdiven boşluklarında elektrik kesintisinde devreye giren sistemi kurdurduğu elektrikçinin bile duruma şaşırdığını dile getirdi.

Bu lambaların, elektrik kesilince kendiliğinden devreye girdiğini aktaran Çevik, "8 saat kadar aydınlatma kapasitesi var. Normalde de evde yaşlımız olduğu için ışık açmadan kendi yolunu bulabilmesine hizmet ediyordu." dedi.

Muhammer Özgür Çevik, deprem olunca, yan odada uyuyan ve yeni ameliyat olan annesinin hemen koridora çıkabildiğini ve yara almadığını anlattı.

Bu ışıklar sayesinde deprem çantasını da kolayca bulabildiğini vurgulayan Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çantamın içinde her zaman bir şişe su, bir küçük bisküvi, kişisel temizlik malzemeleri, ağrı kesici gibi ilaçlar, ufak tefek makas, tornavida, ufak bir fener, katlanabilir bir yağmurluk gibi eşyalar vardı. Bir miktar para da koymuştum. Yanıma cüzdanımı alabildim. Maalesef cep telefonumu alamadım. Çok tedbirli de olsanız bazen bulamıyorsunuz. Biraz daha beklemek istedik ama bina bizi çok sarstığı için dışarı çıktık. Dışarı zifiri karanlık. Deprem çantamdan hemen fenerimi çıkardım. Fenerle aşağıya inmeye başladık. Baktık ki merdivenler hasar görmüş. İki katı merdivenleri birleşmiş. Annemi sırtıma alarak indirdim. 7 katlı apartmandan 4 kat inince çıkışa geldik, merdivenler birleşmişti. Çıkışın kapısı kapalıydı. Apartmandan ilk çıkan biz olduk. Biraz sıkışmıştı, deprem çantasındaki tornavida sayesinde dışarı çıktık."

Çevik, daha sonra aracıyla üniversitenin uygulama oteline geçtiğini, ikinci depremde otelin de hasar gördüğünü ve Adıyaman'ı terk etme kararı aldıklarını belirtti.

"Herkesin bir deprem çantasının olması gerekiyor"

Şanlıurfa kara yolunu kullanarak Bursa'ya doğru yola çıktığını anlatan Çevik, aracının deposunun dolu olduğunu ancak yollarda akaryakıt başta olmak üzere birçok sıkıntının yaşandığını aktardı.

Yanında bulundurduğu bir şişe su ve bir paket krakeri annesiyle paylaşarak akşama kadar idare ettikleri bilgisini veren Çevik, "Onlar olmasaydı durum ne olurdu bilmiyorum. Bazen paranın da geçmediği durumlar oluyor. Ayrıca herkesin bir deprem çantasının olması gerekiyor. Evin çıkışlarının açık tutulması gerekiyor. Bina çok kalitesiz olsaydı veya işte diğer bloklarımız gibi çökseydi bizim için de yapacak bir şey olmayabilirdi ama size şans tanındığında o yolu yürüyebilmeniz için önceden birazcık hazırlıklı olmanız gerekiyor. Ben bunu Japonya'da öğrendim." diye konuştu.

Çevik, Türkiye'de deprem konusundaki eğitimlere ağırlık verilmesi hatta deprem müzesinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Depremde birçok arkadaşını ve öğrencisini kaybettiğini belirten Çevik, "Çok üzücü, bütün milletimizin başı sağ olsun. Aynı anda iki depremin olması. İlk depremi kurtardık ama ikinci depremi ben de beklemiyordum." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erkan Trükten: Son depremler ‘Milenyum Challenge’ operasyonu mu?

2023-02-07 07:07 - Özel Haber

Rize'de "14. Petranboard Kayak Şenliği" yapıldı

2023-02-05 16:02 - Spor

Başkortostan Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye kardeş yardımı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-02-09 21:40 - Özel Haber

Kırım'dan Türkiye'ye destek mesajları; Slovakya eski Başbakanı Czarnagorski: Yanınızdayız...

2023-02-06 20:52 - Özel Haber

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te 7.4 ve 6.5 şiddetinde deprem

2023-02-06 05:56 - Gündem

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ikinci deprem Orta Doğu'da birçok ülkede hissedildi

2023-02-06 15:52 - Gündem

Hatay'da enkaz altında kalan 4 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı

2023-02-07 18:56 - Gündem

Türk ve yabancı sanatçılar, eserlerini depremden etkilenenlere destek için paylaştı

2023-02-08 23:39 - Kültür Sanat

St. Petersburg Başkonsolosu Talu: Verdiğiniz desteği yürekten hissediyoruz

2023-02-09 07:09 - Özel Haber

Amerikalı sismologlar Türkiye'deki depremin büyüklüğüne dikkat çekti

2023-02-08 12:48 - Dünya

İlgili Haberler

Erzurum ve Kars'ta kar yağışı etkili oldu

23:07 - Çevre-Hayat

Nemrut Dağı eteklerinde sonbahar renkleri hakim oldu

14:53 - Çevre-Hayat

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

14:03 - Çevre-Hayat

Gaziantep'te 700 gram doğan bebek 140 gün sonunda yaşam mücadelesini kazandı

13:07 - Çevre-Hayat

Dünyaya gözlerini 24 haftalıkken açan 760 gramlık minik Ebrar taburculuğa hazırlanıyor

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Kayserya'daki özel konutuna 2 işaret fişeği atıldı

01:03 - Dünya

Londra'da KKTC'nin 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi

00:52 - Dünya

Filipinler'de Süper Tayfun Man-Yi sebebiyle yaklaşık 650 bin kişi tahliye edildi

23:22 - Dünya

Erzurum ve Kars'ta kar yağışı etkili oldu

23:07 - Çevre-Hayat

Anadolu Otoyolu'nun Sakarya kesiminde şarampole devrilen otomobildeki 2 kişi yaralandı

22:33 - Asayiş