Japonya'dan geldi Türk sanatlarına gönlünü kaptırdı

Turist olarak geldiği Türkiye'de 32 yıldır yaşayan Yukiko Ogawa Güleç, Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş, tezhip, Türk işleme gibi geleneksel sanatları yaşatma mücadelesi veriyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İstanbul

Türkiye'de 32 yıldır yaşayan Yukiko Ogawa Güleç, turist olarak geldiği Türkiye'de gönlünü sadece eşi Devrim Güleç'e değil, geleneksel Türk sanatlarına da kaptırdı.

Geleneksel Türk sanatları ve Türkiye'ye olan tutkusunu AA muhabirine anlatan Ogawa, Türkiye'ye 1984'de turist olarak geldiğini ve hayran olduğunu söyledi.

Ogawa, Japonya'ya döndükten sonra aklının hep Türkiye'de kaldığını belirterek, Türkiye'ye dönmek için Tokyo'da Türkçe kurslarına başladığını, dil eğitimin belli bir seviyeye gelmesinden sonra 1987'de İstanbul'da Japon restoranı açtığını anlattı.

Restoran işini yürütemediğini ancak bu süreçte fotoğraf sanatçısı ve Japonca tercümanlık yapan Devrim Güleç ile tanıştığını dile getiren Ogawa, ''İşte kaybetsem de aşkta kazandım. Devrim, sık sık bizim restorana gelirdi. Japon yemeklerini sevdiği için geliyor sanıyordum ama sevdiği şeyin sadece yemek olmadığını sonradan anladım. Başarısızlıkla sonuçlanan bu ticari girişimin tek iyi yanı, restoranın müdavimlerinden eşimle tanışmak oldu." dedi.

Daha sonra evlilik kararı aldıklarını belirten Ogawa, "Evlilik kararını aileme haber vermek için Devrim ile Japonya'ya gittik. Ailem hiç sorun çıkarmadı, bunda Devrim'in Japonca bilmesinin büyük etkisi oldu. Zira dilimizi konuşması aileme sempatik geldi. Farklı kültürlerden olmamıza rağmen gerek kendi ailem gerekse eşimin ailesi bu evliliğe karşı çıkmadığı gibi destekledi üstelik. Evliliğin ardından Türkiye'ye yerleşme kararı aldık. 32 yıldır Türkiye'de yaşadığım için artık kendimi Türkiye'ye daha yakın hissediyorum. Bu saatten sonra Japonya'ya dönmek benim için çok zor. Eşimin işi nedeniyle ancak 1 ay kalabiliyorum o sürede de Türkiye'yi çok özlüyorum." diye konuştu.

"5 yıl süreyle tezhip ile ilgilendim"

Ogawa, evlendikten sonra Japon televizyonları için belgeseller hazırladığı sırada geleneksel Türk sanatları ile tanıştığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk folklorik bebeği üzerine eğitim aldım. Zaten Japonya'da yıllardır sürüdürülen Japon minyatür bebek yapma sanatı ile ilgili de eğitim almıştım. Bunu Türk folklorik bebeğine uyarladım. İki ayrı ekolün birleşmesinden oluşan sentezle yüzlerce bebek yaptım. Daha sonra başka bir kursa gidip, Türk işleme sanatını öğrendim. Bu sırada minyatür sanatçısı Günseli Kato ile tanışma fırsatı buldum ki bu bence hayatımın dönüm noktasıdır. Bende sanata karşı bir yetenek olduğunu, minyatürü mutlaka denemem gerektiğini söyledi. Topkapı Sarayı'nda açılan minyatür kursuna gitmem için teşvik etti. Ancak o sırada minyatür kursları kaldırılmış yerine tezhip kursları konmuştu. 'Olsun tezhip de Türk sanatlarının bir parçası' dedim ve sınavlara girdim. Bir sürü katılımcının arasından seçildim. 5 yıl süreyle tezhip ile ilgilendim hatta bir karma sergide eserlerim sergilendi.

Tezhibin, kişi üzerinde pozitif etkileri var. Hayatımı 'tezhipten önce' ve 'tezhipten sonra' diye ikiye ayırıyorum. Tezhip büyük bir sabır ve emek istiyor, bir terapi özelliği var. Ciddi konsantre isteyen bir sanat, görmekle bakmak arasındaki farkı öğretiyor, stresten arınıyorsunuz. Şu an elimde bir ağrı olduğu için tezhibi bırakmak zorunda kaldım. Tekrar ilk başta öğrendiğim Türk işleme sanatına döndüm. 19. yüzyıl geleneksel Türk motiflerinden esinlenerek telefonluk, kartvizitlik, keseler, kitap ayraçları gibi bir sürü obje yapıyorum."

Eşinin işi gereği bir ara Zonguldak Ereğli'de yaşadıklarını ve oraya hayran olduğunu anlatan Ogawa, orada da boş durmadığını, Türk el işlerinden Bartın işini öğrendiğini ifade etti.

"Favorilerim arasında patlıcan yemekleri var"

Ogawa, Türkiye'de yaşamanın en büyük güzelliklerinden birinin Türk yemekleri olduğunu dile getirerek, "Patlıcan yemekleri favorilerim arasında, imambayıldı ve karnıyarık gibi yemekleri oldukça sık yapıyorum. Biber ve yaprak dolması özellikle yaptığım yemekler arasında. Japon yemeklerini ise sadece eve gelen arkadaşlara tanıtmak için yapıyorum. Evde ağırlıklı olarak Türk yemekleri yiyoruz. Türk dizilerini çok seviyorum takip ettiğim birçok dizi var." diye konuştu.

Pazara gittiğinde komik durumlarla karşılaştığını anlatan Ogawa, "Minyon bir insan olduğum için arkadan gördüklerinde, yaşlı kadınlar, 'çocuk çocuk çekil önümden' diye uyarıyorlar. Yüzümü görünce şaşırıyorlar. İlk geldiğimde, 'Koreli misin Çinli misin?' diye sorulara maruz kalıyordum. 'Çan çin çon musun?' diye soruyorlardı, ne dediklerini anlamıyordum." ifadelerini kullandı.

Ogawa, Türk ve Japon kültürleri arasında benzerlik bulunduğunu, iki toplumda da aile bağlarının kuvvetli olduğunun altını çizerek, "Büyüklere saygı anlamında benzerlikler var ama gerek Japonya'da gerek Türkiye'de değerlerimizi yavaş yavaş kaybediyoruz. İki kültürde de evlere girerken ayakkabıları çıkarıyoruz. Türkiye'de olduğu gibi eskiden bizde de yer yatağı vardı. Tabii modern hayatla bu alışkanlıklar unutuluyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Haydar Aliyev'in yakın dostu Osman Gezeker'in ailesinden Azerbaycan'a teşekkürler

2019-08-18 22:14 - Özel Haber

Şiiri hicivle yoğuran şair: Orhan Seyfi Orhon

2019-08-21 18:17 - Çevre-Hayat

Eski TKP’linin Moskova’daki torunu: Anne Türk’ü nerden buldun?.. "O dönem yabancıları sevmek modaydı!.."

2019-08-16 23:27 - Özel Haber

500 yaşındaki 'İnka kızı' mumyası Bolivya'ya geri gönderildi

2019-08-21 03:57 - Dünya

İmamoğlu yağıştan zarar gören yerleri inceledi

2019-08-18 16:32 - Gündem

'Galatasaray'ı seçerken zorlanmadım'

2019-08-23 15:37 - Spor

Bartın'da 5 kişinin bulunduğu araç baraja devrildi

2019-08-18 03:02 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan siyam ikizleri ile bir araya geldi

2019-08-22 23:27 - Gündem

Tek yumurta ikizi kardeşler birbirlerine bacanak ve elti oldu

2019-08-22 15:27 - Gündem

Ribery Fiorentina'da

2019-08-21 17:52 - Spor

İlgili Haberler

TÜGVA, Düzce'de başlattığı geri dönüşüm projesini tüm yaz okullarında hayata geçirdi

16:38 - Çevre-Hayat

İstanbul'da vatandaşlar hafta sonu sahil ve parkları tercih etti

15:33 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da Kadriye Mahallesi yıllardır leyleklere yuva oluyor

15:23 - Çevre-Hayat

Göçer ailenin kızı Elif doğduğu yaylada şimdi öğretmenlik hayali kuruyor

15:17 - Çevre-Hayat

Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki festivalde rafting ve off-road heyecanı yaşandı

15:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsviçre'de heyelan ve sel nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi

22:33 - Dünya

ABD'deki ankette, Biden'ın sağlığının başkanlığa uygun olmadığına inananların oranı yüzde

22:28 - Dünya

Son finalist İngiltere, EURO 2024'te son nefeste çeyrek finalde

22:23 - Spor

Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, Ukrayna'ya desteğin sürmesi gerektiğini söyledi

22:13 - Dünya

Diplomatik kaynaklar, Antalya'ya acil iniş yapan İsrail uçağı hakkında bilgi paylaştı

20:27 - Gündem