?>

İzmir saldırısından etkilenenlere psikolojik destek

Travma İyileştirme Grubu'na bağlı gönüllüler, İzmir'deki terör saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınlarına, yaralananlara ve olaydan etkilenen kişilere ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor.

Sağlık - 8 yıl önce

İzmir'de 5 Ocak günü düzenlenen terör saldırısı sonrası, 1999 Marmara Depremi'nden bu yana gönüllü olarak psikolojik danışmanlık hizmeti veren Travma İyileştirme Grubu da kolları sıvadı. Terör saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralananlar ve olaydan etkilenen kişilere ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veren gönüllüler, Dünya Sağlık Örgütü'nün travmatik olaylar için önerdiği EMDR tekniğini kullanıyor.

"Bize ulaşın" Travma İyileştirme Grubu olarak 1999 Marmara Depremi'nden bu yana Türkiye'deki hemen hemen bütün travmatik olaylar sonrası gönüllü olarak psikolojik destek verdiklerini kaydeden Travma İyileşme Grubu Türkiye Koordinatörü Şenel Karaman, "Türkiye'nin her yerinde psikolog, psikiyatr, sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekiplerimiz var. Birçok insanı etkileyen bir olay meydana geldiğinde; o bölgeye gidip olay sırasında bulunanlar, hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılarla çalışıyoruz. İzmir'deki saldırıda; orada bulunan insanlar, hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralananlar, bize ulaşabilir. Travma İyileştirme Grubu'nun ismini internete girdiklerinde telefon numaralarımıza ulaşabilirler. Gönüllü olarak her zaman destek vermeye hazırız" dedi.

"Altı duyu organı, travmatik olayda ayrı ayrı kayıt yapıyor" Travmatik bir olay olduğunda altı duyu organının normalden farklı olarak ayrı ayrı kayıt yaptığı bilgisini veren Karaman, "Beynimizin bazı özellikleri var. Normal hayatta altı duyu organımız birbirleriyle senkronize kayıt yapar. Ancak travmatik bir olay olduğunda altı duyu organı ayrı ayrı veri kaydeder. Zaman içerisinde birbirleriyle senkronize olabilirler ama olamadığında uzun yıllar geçse bile etkisi devam edebilir. Bunun bir şekilde işlemlenmesi gerekiyor. Beynimizin de bunu yapabilme yeteneği var" diyerek Travma İyileştirme Grubu olarak EMDR tekniğini uyguladıklarını belirtti.

Travmatik olaylardan etkilenenler için uyguladıkları EMDR tekniğini anlatan Karaman, "Bu yöntem beynin o durumu işlemlemesini hızlandırıyor, kolaylaştırıyor. EMDR tekniği, travmatik olaylarda çok etkili bir yöntem. Çünkü diğer yöntemlerle çözemezsiniz. Örneğin patlama oluyor. Patlamada insan etleri kişinin yüzüne yapışıyor, en yakınını kaybediyor, ölmekten korkuyor. Yani insanlar çok fazla deneyim yaşıyor ve önlerinde çok fazla trajik sahneler var. Bu da sürekli akıllarına geliyor. EMDR oldukça hızlı etki eden, olayı anlatmanızı gerektirmeyen bir yöntem" diye konuştu.

"Travma sonrası stres bozukluğuna yol açabiliyor" Travma İyileştirme Grubu olarak birçok kişiyi etkileyen bir olay yaşandığında olabildiğince durumdan etkilenenlere ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim en büyük beklentimiz, travma mağdurunun kendisinin bize ulaşmasından çok onun yakınlarının bize ulaşması. Çünkü o kişinin aklına bizden destek almak gelmeyebilir. Eğer beynimiz travmatik bir durumda altı duyu organının ayrı ayrı kaydettiği durumu işlemleyemezse, uzun vadede travma sonrası stres bozukluğu dediğimiz hastalığa yol açabilir. Travma sonrası stres bozukluğu olan kişilerde yoğun alkol kullanımı, çevresiyle ilişkide bozukluk, iş yaşamında bozukluk yaşayabiliyor."

"Şu sıra insanlar en çok patlamadan korkuyor" Travmatik bir olayda, sadece orada bulunan kişilerin değil, olayı televizyondan duyanların da etkilendiğini dile getiren Karaman, şunları söyledi: "İzmir örneğinden gidersek, terör saldırısı sırasında adliyede olan insanlar vardı, bir de bu olayı duyanlar vardı. Olayı gören de bu durumdan etkilenir, televizyondan duyan insanlar da etkilenir. Orada olmayan kişilerin de etkilenmesi normal ve sağlıklı bir durumdur. Korkarız, üzülürüz, öfke duyarız. İnsanlar şu anda en çok bir patlamadan korkuyorlar. 'DAEŞ', 'PKK', 'IŞİD', 'terör', 'canlı bomba' gibi kelimeler insanları tetikliyor. İnsanlar sırtından çanta taşıyan kişilerden tedirgin olabiliyor. Toplu taşıma araçlarına binmekten endişe duyabiliyorlar, kalabalık yerlere gitmemeye çalışıyorlar."

"Biz travma ülkesiyiz" İnsanların korku, üzüntü, öfke gibi duyguları hissetmesinin normal olduğunu vurgulayan Karaman, "Belirli bir süre geçtikten sonra kişi hala sokağa çıkamıyor, çoluğunu çocuğunu bir yere göndermiyor, aklında sürekli bu konu var ise yardım almalarında fayda var. Biz Travma İyileştirme Grubu olarak olaydan 1. derecede etkilenen kişilerle ilgileniyoruz ancak bu durumda olan kişilerin de destek almaları gerekiyor. Hayatımızın devam ediyor olması lazım. Bu 'devam' tıkandığında bir sorun vardır. Bu da sadece bugünkü olayla ilgili olmayabilir. Geçmiş travmalarımızla da bağlantılı olabilir. Biz travma ülkesiyiz. Bu topraklarda bu hep böyleydi. Burada dokuz medeniyet kurulmuş, yıkılmış, savaşlar olmuş. Bu toprakların insanları asırlardır görüyorlar. Deprem bölgesi olduğu için doğal afetleri zaten yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.  

Ceren Atmaca - Halil Karahan  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

E-Devlet şifresi sıfırlama nasıl yapılır? E-Devlet şifre sıfırlamak için tıklayınız...

2017-01-04 18:17 - Genel

Otomobilde tartıştığı karısını boğazını keserek öldürdü

2017-01-05 15:27 - Asayiş

Sokaklardan Avrupa üçüncülüğüne...

2017-01-02 13:52 - Spor

Osmanlı Hanedan Reisi Şehzade Osman Bayezid Efendi 92 yaşında vefat etti

2017-01-07 01:52 - Gündem

Trump'ın eleştirisi Ford'a geri adım attırdı

2017-01-04 12:52 - Dünya

MOSSAD'dan kadın casus kampanyası

2017-01-03 16:47 - Dünya

'Türkiye Şehitleriyle Yürüyor'

2017-01-08 13:52 - Gündem

'Türkiye, terörist örgütlerin üstesinden gelebilecek güçtedir'

2017-01-06 21:52 - Gündem

Son dakika haberleri! Azez'de bombalı araçla saldırı: 23 ölü, 71 yaralı

2017-01-07 16:47 - Asayiş

Öğrenciler ihtiyaçlarını 'sandık'tan karşılıyor

2017-01-05 14:17 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Obezite ile mücadele bebeklikten başlıyor

14:58 - Sağlık

Lösemi ve lenfoma hastalarında "CAR-T hücre tedavisi" umut vaat ediyor

11:43 - Sağlık

Dünyanın "kalbi" Türkiye'de attı

15:02 - Sağlık

Sağlıksız beslenme genç yaşta kalp damar hastalığına yol açabiliyor

12:53 - Sağlık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı uyardı

14:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sipay Bodrum FK, Adana Demirspor'u 3-1 yendi

21:42 - Spor

ABD'deki tren kazasında çevreye yayılan atıklardan etkilenenlere 600 milyon dolar ödenecek

20:12 - Dünya

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 45 kişi öldü

19:57 - Dünya

Yazar Turan Kışlakçı, 'Gazze Sonrası Değişen Dünya' etkinliğinde konuştu

19:48 - Gündem

Avusturya'da resmi olmayan ilk sonuçlara göre aşırı sağcı FPÖ seçimi önde götürüyor

19:27 - Dünya