?>

İzmir Körfezi'nin "aşırı" kirliliğinin 4 mevsim sürdüğü belirlendi

İzmir Körfezi ile kıyılarında 2 yıl süren çalışmalar, körfezde her mevsim kirlilik olduğunu ortaya koydu.

Gündem - 2 ay önce

İzmir

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferah Sayım ve ekibi, 2022'de "İzmir Kıyılarında Sahil Çöpü ve Sahil Yüzey Kumu Mikroplastik Kirlilik Düzeyinin Belirlenmesi" projesini başlattı.

TÜBİTAK'ın Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen projede yılın her mevsimi, körfez ve kıyısında belirlenmiş 80 örnekleme noktasından 2 bin civarında su, sahil çöpü, kum ve sediment (tortu) örneklemesi alındı.

Numuneler makro ve mikroplastik açısından 10 farklı kirlilik ve kirlilik yükü göstergesine göre değerlendirildi.

Çalışmalarda, yaz aylarında kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen İzmir Körfezi'nin, sudaki mikroplastik yükü açısından potansiyel ekolojik riski gösteren PERI indeksine göre "aşırı kirli" olduğu ve bu kirliliğin sadece yaz aylarında değil her mevsim sürdüğü tespit edildi. Kirlilik birikimi ve yükü gösteren 9 indeks de "kirli" ile "çok kirli" sonuçları verdi.

"Düşük oksijen seviyeleri kısır döngü yaratıyor"

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sayım, AA muhabirine, çalışmanın İzmir Körfezi'ndeki makro ve mikroplastiklerin durumunu tespit ettiğini söyledi.

Mikroplastiklerin, gözle görülen plastiklerin parçalanmasıyla oluştuğunu anlatan Sayım, "Bunlar 5 milimetreden küçük plastik parçacıklardır. İzmir Körfezi'nde en fazla polietilen tipi mikroplastikler tespit edilmiş olup, bunların da kaynağını çoğunlukla naylon poşetler oluşturmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Sayım, kirliliğin potansiyel ekolojik riskini gösteren PERI'ye göre İzmir Körfezi'nin aşırı derecede kirli çıktığını belirterek, mikroplastik kirliliği açısından İzmir kıyılarının ciddi ekolojik risk potansiyeli taşıdığını, bu kirliliğin ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğunu ifade etti.

Balık ölümlerinin de körfez ekosisteminin ekolojik dengesinin bozulduğunun ve sudaki oksijenin tükendiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Sayım, şöyle konuştu:

"Suya aşırı miktarda besin elementleri dahil oluyor. Nitrit, nitrat, amonyum ve fosfor gibi besleyici elementlerin ortamda çok fazla artması sonucu alg ve fitoplankton popülasyonları aşırı derece büyüyor. Bu şekilde biyokütlede olağanüstü artış meydana geliyor ve bunların parçalanma süreçleri sonunda da ortamdaki oksijen seviyesi azalıyor, dolayısıyla oksijen azlığı nedeniyle toplu balık ölümleri görünüyor. Düşük oksijen seviyeleri, aynı zamanda mikroplastiklerin sudaki parçalanma sürecini de yavaşlatarak bir kısır döngü yaratıyor. Aşırı kirli sonucu veren PERI indeksinin haricinde kullandığımız diğer tüm indekslere göre de İzmir Körfezi kirli ve çok kirli çıktı. İzmir Körfezi ciddi mikroplastik kirliliği baskısı altında bulunmaktadır."

"Acısı yazın çıkıyor"

Araştırma kapsamında saha çalışmaları yapan Dr. Alper Ertaş da körfezde en fazla plastik poşetler, şişe kapağı ve sigara izmaritleri olan makroplastikle karşılaştıklarını söyledi.

Mikroplastik analizlerinde ise en çok filament tipiyle karşılaştıklarını aktaran Ertaş, "İzmir körfezinin iç kısmındaki her 5 litrede 1610 mikroplastik partikül var. Bunun içerisindeki filament genellikle tekstil ürünlerinden, balıkçılık ağlarının aşınıp parçalanmasıyla ve atık su arıtma tesislerinden kaynaklı mikroplastiktir. Mikroplastiklerin boyutları çoğunlukla 250-2500 mikrometre arasında göze çarpmıştır. Balıkların bunu besin olarak yutmasıyla balıklara zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Ertaş, makroplastiklerle ilgili 3, mikroplastiklerle ilgili 7 indeksten kirli sonuç aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Makroplastiklere baktığımızda İnciraltı Kent Ormanı, Güzelbahçe ve Urla kıyısı gibi körfeze yakın kısımlar çok kirli olarak sınıflandırıldı. İndekslere göre 4 mevsim kirlilik sürüyor. Körfezdeki yaz aylarında durumun daha kritik hale gelmesinin nedeni plastiğin parçalanma sürecinin hızlanmasından kaynaklı. Körfezde kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla mikroplastik girdisi oluyor. Çünkü aşırı yağışlar ve rüzgar neticesinde atık su arıtma tesislerinin kapasitesi aşıyor. Dolayısıyla mikroplastikler atık suyla körfeze giriyor ve acısı yazın çıkıyor. Yazın hem koku ve balıklara daha fazla etkisi oluyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkiye'yle ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı barışın yerleşmesi

2025-02-05 21:13 - Siyaset

Kırsalda erişim zorluğu bulunan 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sağlandı

2025-02-04 17:10 - Ekonomi

Kocaeli Haber

2025-02-08 01:12 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadınları dışlayan hiçbir siyasi hareket muvaffak olamaz

2025-02-02 15:22 - Siyaset

Beyaz eşya sektörünün yurt içi satışları 10 milyon adede ulaştı

2025-02-05 14:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi süratle depreme dayanıklı hale getirmek dışında bir seçeneğimiz bulunmuyor

2025-02-03 20:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AGİT PA Başkanı Kauma'yı kabul etti

2025-02-05 21:42 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş gücümüz 925 bin artışla 35 milyon 820 bin kişiye ulaştı

2025-02-04 14:57 - Siyaset

Reeder Samsunspor, Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

2025-02-07 22:31 - Spor

İlgili Haberler

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda yakalananların sayısı 635'e yükseldi

21:03 - Gündem

Üniversite öğrencilerinden Beyazıt Meydanı'nda Gazze'ye destek eylemi

18:58 - Gündem

DMM, İstanbul'da TOKİ tarafından yürütülen konut projesiyle ilgili iddiaları yalanladı

18:03 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, BM Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi M'jid ile görüştü

17:28 - Gündem

Marmara'da müsilajla mücadelede deniz çayırları ve pina midyeleri kullanılacak

13:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Venedik'te günübirlik turistlerden geçen yıl alınmaya başlayan giriş ücreti bu yıl da devam edecek

01:38 - Dünya

Pentagon, Suriye'deki Amerikan askerlerinin sayısının 1000'in altına düşürüleceğini açıkla

01:32 - Dünya

İstanbul'da izinsiz gösterilere katılan 99 sanık hakim karşısına çıktı

00:07 - Asayiş

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı

00:02 - Dünya

Uludağ Enerji Zirvesi sona erdi

23:57 - Ekonomi