?>

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: Kuraklığa maruz kalmış illerimizi tabii afet bölgesi ilan edin

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, kuraklığa maruz kalan illerin doğal afet bölgesi ilan edilmesini, kuraklık mağduru çiftçinin ise iş akdi feshedilmiş işçi gibi kabul edilerek 1 yıl süre ile asgari ücretten maaş verilmesi çağrısında bulundu.

Siyaset - 4 yıl önce

TBMM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüs salgını ve iklim değişikliğinin, bir kez daha tarımın, gıda güvenliğinin önemini ortaya çıkardığını dile getiren Akşener, tarımın stratejik önem taşıdığını, yanlış tarım politikalarının telafisinin olmadığını ifade etti.

Türkiye'de etkili olan kuraklığa değinen Akşener, kendisine ulaşan raporlara göre geçen hafta itibarıyla buğday için yüzde 17-18, arpa için yüzde 30, kırmızı mercimek için ise yüzde 60'lara varan rekolte kaybının beklendiğini öne sürdü.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, kuraklığın olumsuz etkilerine karşı önerilerini şöyle sıraladı:

"Kuraklığa maruz kalmış illerimizi tabii afet bölgesi ilan edin. Kuraklık mağduru çiftçiyi, iş akdi feshedilmiş işçi gibi kabul edip 1 yıl süre ile asgari ücretten maaş verin. Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borcu olan çiftçilerimizin borçlarını 2 yıl faizsiz erteleyin.

Kuraklık mağduru çiftçilerimizin, BAĞ-KUR primlerini 1 yıl boyunca karşılayın. Elektrikle hububat sulaması yapan çiftçilerimizin elektrik kullanım bedellerinde yüzde 50 indirim yapın.

Bir an önce güvenilir bir şekilde rekolte sonuçlarını açıklayın. Bu sonuçlar üzerinden arz ve talep planlaması yapın. Arz eksiğini iç tüketim ve un-makarna sanayi için ayrı ayrı değerlendirin. Ürününü satmak durumunda olan bütün üreticilerin ürünlerini alın, sezon sonunda 'fark fiyatı' uygulaması yapın.

Stokların önüne geçmek adına Toprak Mahsulleri Ofisinin daha aktif bir şekilde alıcı-satıcı pozisyonu almasını sağlayın. Lisanslı depoları denetleyin, gerekirse ürün alım miktarlarını sınırlandırın. İç piyasanın eksik arz açığını, temmuz-ağustos-eylül döneminde uluslararası piyasaları kontrol ederek karşılayın, iç piyasadaki arz-talep dengesini sağlayın."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'deki Türkmenler, Esed'in kazandığını iddia ettiği sözde devlet başkanlığı seçimini kabul etmiyor

2021-05-28 23:31 - Dünya

Mavi Marmara saldırısının üzerinden 11 yıl geçti

2021-05-31 15:41 - Gündem

“Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu“ arasında Kipaş Holding'den 4 şirket yer aldı

2021-05-29 16:19 - Yerel haber-Şirket Haber

MEB LGS'ye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı

2021-06-02 15:21 - Eğitim

Ruminant hayvanlarda vitamin ve mineral desteği süt verimliliğini artırıyor

2021-05-31 14:46 - Genel

HÜDA PAR 4. Olağan Büyük Kongresi başladı

2021-06-02 18:21 - Gündem

Buz pateninde sezon tamamlansa da olimpiyat kotası mesaisi sürecek

2021-06-02 15:06 - Spor

Türkiye siber güvenlik ürünlerini vitrine çıkardı

2021-06-02 15:22 - Ekonomi

Mali Anayasa Mahkemesi Assimi Goita’nın cumhurbaşkanlığını onayladı

2021-05-29 03:51 - Dünya

Dünya şampiyonu cimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı altın madalyasını Türk kadınlarına armağan etti

2021-06-02 15:41 - Spor

İlgili Haberler

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mutlaka birlik beraberlik içerisinde ortak hedeflere doğru yönelmemiz lazım

17:22 - Siyaset

Kamu Denetçiliği Kurumu 2024 Yılı Yıllık Raporu'nu inceleyecek Karma Alt Komisyon toplandı

15:52 - Siyaset

Bakan Yumaklı'dan virüslü domates tohumuna ilişkin açıklama: Mahrecine iade edildi

14:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu ziyaretimizle Türk-Japon ilişkileri daha da kuvvetlendirilecektir

14:13 - Siyaset

Günün Manşetleri

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor