?>

İyi huylu prostat büyümesinde anjiyo ile tedavi mümkün

İyi huylu prostat büyümesinde kapalı bir yöntem olan anjiyo tedavisinin etkinliği, uluslararası hakemli tıp dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmayla ortaya konuldu.

Sağlık - 7 saat önce

Antalya

İyi huylu prostat büyümesinde anestezi uygulanmaksızın yapılabilen ve hastanede yatışa gerek kalmayan anjiyo tedavisinin etkinliği, yurt dışında yapılan bilimsel çalışma ile ortaya konuldu.

İyi huylu prostat büyümesinde kapalı bir yöntem olan anjiyo tedavisinin etkinliğine ilişkin yapılan bilimsel çalışma, Amerikan Üroloji Derneğinin yayın organı, uluslararası hakemli The Journal of Urology'de yayımlanarak makale haline getirildi.

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Kongre Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bora Peynircioğlu, iyi huylu prostat büyümesinde anjiyo tedavisinin yeri ve avantajlarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Prostat büyümesinin sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, gece çok sık idrara kalkma, idrar akışında azalma ve idrarı tam boşaltamama hissi gibi şikayetlerle kendini gösteren bir sağlık sorunu olduğunu anlatan Peynircioğlu, anjiyo ile tedavinin prostat atardamarlarının kapatılması olarak tanımlandığını ifade etti.

Peynircioğlu, bu yöntemle prostat büyümesine ve buna bağlı işeme problemlerine neden olan iyi huylu tümörün beslenmesinin kapatılarak, prostatın boyutunun küçültüldüğünü kaydetti.

Anjiyo ile tedavinin, Avrupa ve Amerika üroloji derneklerinin kılavuzlarında tanınan, faydası ve etkinliği kabul edilen bir tedavi yöntemi olduğunu dile getiren Peynircioğlu, "Yöntemin etkinliğine ilişkin veriler, Amerikan Üroloji Derneğinin yayın organı olan The Journal of Urology'de yayımlanarak bilimsel makale haline getirildi." dedi.

Prostatik damar embolizasyonu olarak da isimlendirilen anjiyo tedavisinin etkinliğini ortaya koyan bilimsel çalışmada, anjiyo tedavisi ile farklı cerrahi tedaviler arasında yapılmış karşılaştırmalı çalışmalara yer verildiğini belirten Peynircioğlu, "Çalışmanın sonucuna göre, yöntem etkin ve güvenli bir tedavidir. Cerrahi işlemler, idrar akımını daha iyi düzeltirken, anjiyo işlemi depolama kapasitesine daha etkilidir. Anjiyo tedavisi olmak, daha sonra yapılması olası prostat ameliyatlarına engel değildir." diye konuştu.

Peynircioğlu, bilimsel çalışma ile 2-5 yıllık hasta takip sonuçlarının da anjiyo tedavisinin kalıcı fayda sağladığını gösterdiğini söyledi.

"Anjiyo tedavisi, her yaş hastada her büyüklükteki prostata yapılabiliyor"

Bora Peynircioğlu, bu tedavinin her yaş hastada her büyüklükteki prostata yapılabildiğini belirtti.

Uygulamanın, anestezi ihtiyacı olmadan kol veya kasık atardamarından bir iğne deliğinden girilerek yapılan kapalı bir yöntem olduğunu vurgulayan Peynircioğlu, yöntemin avantajlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Anjiyo yönteminde mesaneye sonda koyma ihtiyacı olmadığı gibi hastane yatışına da gerek kalmaz ayrıca işleme bağlı riskler cerrahiye göre çok düşüktür. Şikayetler, iyi huylu prostat büyümesine bağlı ise tüm hastalar, bu yöntemden faydalanabilir. Şikayeti olan hastalara tam ürolojik muayene yapılmalı ve anjiyo işlemi bu konuda tecrübeli girişimsel radyologlar tarafından gerçekleştirilmelidir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalar, ameliyat olmak istemeyen veya anestezi alması riskli hastalar için önerilen bir yöntemdir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kültür AŞ'nin eski avukatından "usulsüz ihale ve işlem" iddiası

2025-04-05 00:28 - Gündem

Üç yaşından beri Mısır’da yaşayan Alaybeyi, 55 yıldır özlemini duyduğu Türkiye’deki annesinin izini sürüyor

2025-04-04 22:16 - Çevre-Hayat

Zelenskiy, koşulsuz ateşkesten sonra Rusya ile müzakerenin mümkün olabileceğini belirtti

2025-04-05 00:23 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 6,9 büyüklüğünde deprem

2025-04-04 23:37 - Dünya

Trump'ın ekonomi danışmanı, 50'den fazla ülkenin tarifeleri müzakere için temasa geçtiğini söyledi

2025-04-07 05:02 - Dünya

İyi huylu prostat büyümesinde anjiyo ile tedavi mümkün

2025-04-07 11:48 - Sağlık

İnternete cep telefonundan bağlananların oranı yüzde 96,9'u buldu

2025-04-07 10:48 - Teknoloji

İstanbul'da otoyoldaki gişelerde tıra çarpan aracın sürücüsü ağır yaralandı

2025-04-07 11:13 - Asayiş

Özgür Özel yeniden CHP Genel Başkanı seçildi

2025-04-06 16:15 - Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan'da

2025-04-04 20:17 - Siyaset

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından "sağlık okuryazarlığı" için yeni eylem planı

15:48 - Sağlık

DSÖ, Kovid-19'un alt varyantının ayrı olarak izlenmesi gerektiğine karar verdi

15:43 - Sağlık

DSÖ: Kovid-19 salgını, dünya genelinde beklenen yaşam süresini yaklaşık 2 yıl kısalttı

15:42 - Sağlık

Pfizer'den Polonya'ya Kovid-19 aşı sözleşmesini ihlal ettiği için 1,5 milyar dolarlık dava

15:38 - Sağlık

Endonezya'da havalimanlarında Kovid-19'a karşı termal kameralarla sıcaklık ölçümü yeniden

15:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin'i yüzde 50 ek tarife uygulamakla tehdit etti

18:52 - Dünya

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor

18:47 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Mısır Temsilciler Meclisi Başkanı Gebali ile görüştü

18:43 - Gündem

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait mağara tespit edildi

18:38 - Gündem

Beyaz Saray, Trump'ın tarifeleri 90 gün durdurmayı değerlendirdiğine dair haberleri yalanladı

18:27 - Dünya