?>

İTO'dan Cumhurbaşkanlığı sistemi için destek çağrısı

İTO'nun Cumhurbaşkanlığı sisteminin iş alemine yansımalarıyla ilgili hazırladığı bildiriden, "Şu anki sistem, ekonomik ve toplumsal engelleri aşmamızda yeterli olmuyor. Çözümü acilen bir sistem değişikliğinde görüyoruz." denildi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

İSTANBUL

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Cumhurbaşkanlığı sisteminin iş alemine yansımalarıyla ilgili hazırladığı bildiride, "Şu anki sistem, ekonomik ve toplumsal engelleri aşmamızda yeterli olmuyor. Çözümü acilen bir sistem değişikliğinde görüyoruz." denildi.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre, İstanbullu 400 bin firmayı temsil eden oda, TBMM'de görüşülmeye başlanan Cumhurbaşkanlığı sisteminin iş alemine yansımalarıyla ilgili bir bildiri yayımladı.

"Rejimi değil, sistemi tartışıyoruz" başlıklı bildiri, İTO'nun 2017'yi yatırım, üretim, ihracat ve turizm başta olmak üzere Ekonomide Milli Seferberlik Yılı ilan etmesi kapsamında hazırlandı. İTO, bildiri için ocak ayında sektör temsilcilerinden oluşan sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek ortak hareket zemini hazırlayacak.

"İçinde bulunduğumuz sistem bir pranga gibi"

"Ekonomide Milli Seferberlik: Yeni Anayasa" ifadesiyle başlayan bildiride, dünyada doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar tüm ülkelerde bir kaosun hakim olduğu belirtilerek, ABD'den Avrupa'ya, Çin'den Rusya'ya, Brezilya'dan Yemen'e, Hindistan'dan Arjantin'e kadar ülkelerin para sisteminden sınırlarına hatta politik sistemine kadar bir kaosun eşiğinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Bildiride, "İngiltere sonrası Avrupa nasıl olacak?", "Trump ile ABD'de sistem değişir mi?", "Rusya, Suriye'de batağa mı saplanacak?", "Nüfusu patlayan Hindistan, ekonomik olarak da patlayacak mı?", "Yeni süper güç Çin'in sonraki hamlesi ne olacak?" gibi birçok sorunun cevap beklediği aktarıldı.

Herkesin asıl büyük tehlikenin, yani 2001 yılında ABD'de İkiz Kuleler'e yapılan saldırılarla başlayan ve 2008'de yaşanan ekonomik kriz sonrası adeta küreselleşen terör olaylarının bir gün kendi kapısını çalmasından endişe ettiği belirtilen bildiride, bir türlü aşılamayan güven bunalımı nedeniyle tek kutuplu sistemin artık dünyanın büyüme ihtiyacına cevap veremediğine işaret edildi.

Bu küresel kaostan Türkiye'nin de payına düşeni aldığına değinilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"İhanet içinde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi bu küresel kaosa eklenince, demokrasimiz yine zorlu bir sınavla karşı karşıya. Bir yanda terör örgütleri, bir yanda döviz kuru ile ülkemiz üzerinde oynanmak istenen oyunlar, bir yanda da sınırlarımızda verdiğimiz insanlık mücadelesi... Bütün bunlar, bu süreçte ne kadar dirayetli durmamız gerektiğini bize hatırlatıyor. Yüzyıllardır edindiğimiz tecrübe, birlikteyken kimsenin bizi yıkamayacağını gösteriyor. Biz 'bir' olunca, 'birlikte' olunca daha 'biz' oluyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz sistem, bir pranga gibi sadece ayaklarımızı değil, elimizi kolumuzu bağlayarak kaostan çıkmamıza engel oluyor.

Türkiye'de bir sistem sorunu olduğu konusunda herkes hemfikir. Şu anki sistem, ekonomik ve toplumsal engelleri aşmamızda yeterli olmuyor. İş dünyası olarak daha ileri gitmenin yolunun bu prangadan kurtulmak olduğunu biliyor ve yaşıyoruz. Çıkış yolu arıyoruz ama hepimiz çıkış yolunu biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimine karşı yekvücut olmuş milletimiz gibi biz de iş dünyası olarak darbelerle yapılmış bir Anayasa'ya hayır diyoruz. Ekonomi için, milli seferberlik için, ülkemizin refahı, insanlarımızın mutluluğu için, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için, bu prangalardan kurtulmak için yeni bir Anayasa istiyoruz. İş alemi olarak göstermemiz gereken asıl refleksin bu olduğuna inanıyoruz."

"Bildiriyi sivil toplum kuruluşlarına sunacağız"

İTO Başkanı İbrahim Çağlar konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanlığı sisteminin kazanımlarını ele alan bildiriyi, iş dünyasının önde gelen sektörel sivil toplum kuruluşlarına sunacaklarını ve aldıkları neticeyi kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin önündeki en büyük sorunun sistem sorunu olduğunu belirten Çağlar, bu sorunun ivedilikle aşılması halinde ülkenin prangalarından kurtulacağını ve çıktığı milli seferberlik yolunda başarıya ulaşacağını dile getirdi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hesabını boşalttıktan sonra otel odasında ölü bulundu

2016-12-21 18:52 - Asayiş

'Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi' filminin vizyona girişi özel gösterimle kutladı

2016-12-22 15:57 - Kültür Sanat

'Halkın 15 Temmuz'da gösterdiği direnişin başka bir örneği yok'

2016-12-27 10:02 - Gündem

PÖH sınavına hazırlık için inşaat malzemelerinden parkur

2016-12-21 18:22 - Gündem

Yeni asgari ücrette sona doğru

2016-12-28 13:32 - Ekonomi

Erzincan'da facianın eşiğinden dönüldü

2016-12-28 02:02 - Asayiş

Güneş enerjisine özel proje finansmanı önerisi

2016-12-24 13:32 - Ekonomi

Horlayana 'Kaya Tuzu', nefesi güçlü olana 'Cam Semazen'

2016-12-24 18:37 - Ekonomi

BES'e giriş otomatik, çıkış serbest

2016-12-21 16:07 - Ekonomi

Son dakika haberleri! Başkent’te polise silahlı saldırı

2016-12-23 11:17 - Asayiş

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor