?>

İTO Başkanı Avdagiç'ten AB'ye "vize" tepkisi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Avdagiç, "Avrupalı diplomatlara diyoruz ki bizim makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinesi alıyorlar diye Çin’den şikayet ediyorsunuz." dedi.

Ekonomi - 6 ay önce

İstanbul

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO'nun 346 firma ile milli katılımını düzenlediği SIAL Paris Gıda Fuarı'nda, gazetecilerin, vize sorununa ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı'ndan başlayarak Dışişleri Bakanlığı ve diğer bütün kurumların vize sorununun çözümü için en etkili şekilde çalıştıklarını belirten Avdagiç, "Bu konu, devletler nezdinde yürütülebilecek, çözülebilecek bir konu. Biz de İTO olarak iş dünyası penceresinden görüşlerimizi üst düzey AB yetkilileri ile sıkça paylaşıyoruz. Ümit ediyoruz ki makul bir süre içinde vize konusunda ilerleme katedilir." dedi.

AB'nin üst düzey yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde artık ezberlenen bir yaklaşım gördüklerini bildiren Avdagiç, şunları kaydetti:

"Önce vize başvuruları çok arttı, yetişemiyoruz diyorlar. İkinci olarak da vize verdikleri kişiler içinde geri dönmeyenlerin sayısının çok fazla arttığını öne sürüyorlar. İkisinin de doğru olmadığını kendilerine ifade ediyoruz. Siz, başvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi kısa süreli vize verdiğiniz için o kişi tekrar müracaat etmek zorunda kalıyor. Başvuru sayısında artış yok, burada bir mükerrerlik var."

"Siz o kişiye 1 hafta veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor?"

Avdagiç, AB'nin vize sorununa mülteci sorununu gerekçe göstermesinin de çelişkili ve teknik olarak karşılığı olmayan bir tutum olduğunu vurgulayarak, "Geliyor, mülteci olarak kalıyor iddiasını ileri sürüyorsunuz. Siz o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor? 1 hafta verdiğinizde de ülkenizde kalacağı varsa kalıyor. Yani vizeyi kısa vermiş olmanız, onun kalma kararını değiştiren bir şey değil. Onun teknik bir karşılığı bizim nezdimizde yok." ifadelerini kullandı.

Vize konusunda makro resimle ilgili süreçleri paylaştıklarını belirten Avdagiç, ancak İTO'yu doğrudan ilgilendiren bölümünün ağırlıklı olarak dış ticaret tarafı olduğunu aktardı.

Avdagiç, AB'nin hem Çin'in ticari baskısından yakındığını hem de tedarik sorununu çözebileceği Türkiye'deki iş insanlarına kısa süreli vize vermek ya da hiç vize vermemek için her türlü bahaneyi ürettiğini kaydederek, "Avrupalı diplomatlara diyoruz ki bizim makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinesi alıyorlar diye Çin'den şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz." dedi.

"İhracatçılar için bu yıl önemli ürünlerimizin rekoltelerinde sorun olacak bir durum oluşmadı"

İTO Başkanı Avdagiç, bugün sona erecek olan SIAL Paris Gıda Fuarı'na Türkiye'nin rekor sayıda firma ile katılmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

İhracatçılar için bu yıl önemli ürünlerin rekoltelerinde sorun olacak bir durum oluşmadığını ifade eden Avdagiç, "Bazı seneler hava koşulları, don sebebiyle veya kuraklıktan dolayı mahsulde düşme olabiliyor. Allah'a çok şükür, bu sene mesela zeytinde çok ciddi bir rekolte artışı var. Dolayısıyla gıda ihracatına konu olan önemli mahsullerin üretiminde de bir sıkıntı olmaması, bizim fiyatlarımızın da daha makul bir seviyede oluşmasına vesile oluyor." diye konuştu.

"Türkiye'nin ihracatı yüzde 5-6 artıyorsa gıda ihracatının 15-16 artması lazım"

"Gıda sektöründe ciddi bir potansiyel olduğu çok açık" diyen Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Orta Vadeli Plan'da (OVP) 2025, 2026 ve 2027 ile ilgili açıklanan hedefleri var. Gıda sektörü, Türkiye’nin ihracat artışından en az 8-10 puan daha yüksek miktarda artış sağlayacak bir sektör. Böyle bir potansiyeli var. Türkiye'nin ihracatı yüzde 5-6 artıyorsa gıda ihracatının yüzde 15-16 artması lazım. Türkiye'nin gıda ve gıda ürünleri ihraç potansiyeli, konvansiyonel ihracat rakamlarının üzerindedir. Bunu artıracak konuları çalışmamız lazım. Bunun önünü kesen konuları incelememiz ve süratle masadan kaldırmamız lazım. Ben o konuda iyimserim. Gıda ve tarım, Türkiye'nin önü açık sektörlerinden biri. Şunu da söylemem gerekir. Bunu büyük bir keyifle söylüyorum ki Türk gıda endüstrisinin özellikle nitelikli pazarlarda imajı çok iyi, kalitemiz çok iyi."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kurtulmuş ile Macar mevkidaşı Köver, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı etkinliklerine katıldı

2024-10-17 17:02 - Siyaset

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Türkiye'nin teknoloji geleceği TEKNOFEST'in yarışmacı sayısı 1,5 milyonu aştı

2024-10-19 11:52 - Teknoloji

Siyaset bilimci ve yazar Prof. Dr. Fuat Keyman vefat etti

2024-10-18 15:03 - Gündem

15. Türk-Arap Ekonomi Forumu başladı

2024-10-17 11:43 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sağlığın bilgisini üreten lider ülkelerden biri olmak istiyoruz

2024-10-16 15:12 - Sağlık

Meclis, bazı özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerini araştıracak

2024-10-22 22:57 - Siyaset

Türkiye, dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı SIAL Paris'e 346 firmayla rekor katılım sağladı

2024-10-19 12:12 - Ekonomi

Hakkari'de sağlık ekipleri, erken teşhisle hayat kurtarmak için köy köy dolaşıyor

2024-10-22 16:27 - Sağlık

Rusya: Ukrayna'nın Mıkolayiv kentindeki zırhlı araç üretim fabrikasını füzelerle vurduk

2024-10-16 14:17 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

17:12 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Son 23 yılda demir yollarına yaklaşık 63 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik

16:13 - Ekonomi

Orta Anadolu'daki çiftçiler sorunları için KAEÜ'nün danışma hattına başvurabilecek

15:53 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: TMO tarafından 2025 yılı alım kampanyası hazırlıkları devam ediyor

13:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İletişim Başkanı Altun'dan Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadelerine tepki

19:12 - Gündem

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

18:48 - Gündem

Sivasspor, kendi sahasında Antalyaspor'u 2-0 yendi

18:43 - Spor