?>

İtalyan Dışişleri Bakanı Di Maio: Türkiye'nin AB üyelik sürecinde kapılar hiçbir zaman kapanmadı

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde, kapıların hiçbir zaman kapanmadığını söyledi.

Gündem - 5 yıl önce

ROMA

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Yabancı Basın Derneği üyelerini Dışişleri Bakanlığında kabulünde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir Türk gazetecinin "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci"ne ilişkin sorusuna Di Maio, "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci aslında hiçbir zaman kapanmadı. Atışmaları bir kenara bırakırsak, Türkiye’deki bazı siyasi olaylar, Avrupa Birliği’nin bütünün de tereddütlere yol açtı. Bu üyelik mevzusunda Avrupa hep birlikte karar verecek. AB’de de birçok konuda pek çok bölünme oluyor ve böyle olduğunda da içeriden ve dışarıdan eleştiriler gelmeye başlıyor." yanıtını verdi.

Di Maio, "Türkiye, NATO için önemli bir ülke. Ticari açıdan da İtalya’nın stratejik bir ortağı. İlişkiler iyiyken de yolunda gitmeyen şeyler söylenebilir. Paylaşmadığımız, katılmadığımız bir şey varsa söylenebilir. Son olarak Türkiye’nin Suriye topraklarına yaptığı operasyonda da dediğimiz gibi." dedi.

Suriye konusunda, daha önce Beşşar Esed ile diyalog kurulması gerektiğini belirten röportajı hatırlatılan Di Maio, şunları kaydetti:

"Benim daha önce de söylediğim şu idi, her şey BM kararları ve BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in yapacağı çalışmaya bağlı. Ben, Pedersen’in yürüttüğü çalışmanın, Astana süreci ve batıda giden süreci bütün bunları birleştirmesini ve bir sonuca ulaştırmasını umuyorum.

Suriye’nin birliğe ihtiyacı var. Yaptığımız bütün işler, taraflarla yürütülen diyaloglar, Anayasa Komitesi çalışmalarına katılmayan ülkeler de olmak üzere bütün ülkeler, BM kararları ve Özel Temsilci Pedersen’in bir metre arkasında sıralanmalı ve o da liderlik yapmalı. Aksi takdirde her şeyin rastgele gitme riski ortaya çıkar."

İtalyan bakan, Libya konusunda da Berlin Konferansının önemli olduğunu ancak çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Di Maio, Roma'da dün ve bugün yapılan 5. MED Akdeniz Diyaloğu Forumu oturumlarına işaret ederek, "Açık bir sinyal geliyor. O da daha fazla zamanımızın kalmadığıdır. Libya’da ateşkes koşullarına ulaşmamızı sağlamayı hızlandırmamız gerekiyor bir an önce." dedi.

Luigi Di Maio, Çin'in 5G teknolojisini NATO üyesi İtalya üzerinden Avrupa’ya sokmaya çalıştığına yönelik ABD'den baskı görmediklerini ama bir uyarı geldiğini ifade etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş Kulübünden kadın taraftarlarına jest

2019-12-05 16:50 - Spor

Van ve Batman'da 4 belediyeye görevlendirme

2019-12-07 14:12 - Gündem

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev parlamentoyu feshetti

2019-12-05 19:28 - Gündem

Ilgaz, Kartepe, Abant ve Düzce yaylalarına mevsimin ilk karı düştü

2019-12-01 23:02 - Gündem

İtalyan Dışişleri Bakanı Di Maio: Türkiye'nin AB üyelik sürecinde kapılar hiçbir zaman kapanmadı

2019-12-07 21:50 - Gündem

'Dağlık Karabağ sorununda maalesef dikkati çeken bir sonuç yok'

2019-12-03 02:32 - Dünya

Trump: Suudi Arabistan'a 12 bin asker göndereceğimiz haberleri yalan

2019-12-06 10:22 - Dünya

Londra'daki saldırının faili cezasını tamamlamadan serbest bırakılmış

2019-11-30 23:13 - Gündem

Hindistan'da Babri Camisi kararına ilk itiraz dilekçesi verildi

2019-12-02 18:17 - Dünya

Eski buzdolabıyla başladıkları tavukçulukta yılda 200 bin lira kazanıyorlar

2019-12-03 15:36 - Genel

İlgili Haberler

Hatay'da inşa edilen köy evlerine yerleşimin başlamasıyla yaşam canlanıyor

15:32 - Gündem

Ankara'daki sivil toplum kuruluşlarından Trump'ın Gazze'ye yönelik açıklamalarına tep

15:27 - Gündem

Tarım arazilerinde oluşan fay yarıkları bilim adamlarınca mercek altında

15:23 - Gündem

Deprem bölgesine 51,1 milyar liralık ulaştırma yatırımı yapıldı

15:07 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı Attaf ile görüştü

14:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadınların elde ettiği kazanımların gasbedilmesine tolerans göstermeyiz

15:53 - Siyaset

Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturuyor

15:48 - Dünya

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 95 bin ihracat seferi yapıldı

15:43 - Ekonomi

Pentagon, Suriye'deki ABD askerlerini çekme planları hazırlıyor

15:38 - Dünya

Hatay'da inşa edilen köy evlerine yerleşimin başlamasıyla yaşam canlanıyor

15:32 - Gündem