?>

İtalya, nükleer enerjiye geri dönmeyi tartışıyor

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini, ülkesinin artık nükleer enerjiye "Hayır" diyemeyeceğini, hükümetin görevlerinden birinin de bu dosyayı yeniden açmak olduğunu söyledi.

Dünya - 6 ay önce

Roma

Giorgia Meloni sağ koalisyon hükümetinin bakanları, dün katıldıkları Ambrosetti Forumu'nda 1990 yılından bu yana nükleer enerji üretiminin yasak olduğu ülkede nükleere dönülmesine yönelik tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Salvini, yaptığı konuşmada, "Yeni bir referandumla İtalyanların çoğunun nükleer enerjiye 'Evet' diyeceğini düşünüyorum. Bakanlığım, İtalya'yı sanayileşmiş ülkelerin saflarına geri getirmek için çalışıyor. Bu, önemlidir. İtalya, artık nükleer enerjiye 'Hayır' diyemez. Hükümetin görevlerinden biri de bu dosyayı yeniden başlatmaktır. Enel gibi İtalyan şirketleri, İtalya'da değil birçok ülkede nükleer enerji konusunda çalışıyor." ifadelerini kullandı.

İtalya'da ekonomik kalkınma ve işbirliklerinden sorumlu İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso da aynı forumda yabancı teknoloji ortaklığı konusunda çalıştıklarını, bunun da kendilerine ülkesinde üçüncü nesil nükleer reaktörler üretme hususunda olanak sağlayacağını söyledi.

İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, 7 Eylül'de yaptığı açıklamada, nükleer enerji üretimi konusunda üçüncü bir referandum düzenlenmesi ihtimalini dışlamadığını, ülkesinin nükleer enerji üretimine dönmesine yönelik yasa tasarısını yıl sonuna kadar hazırlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

İtalya, nükleer enerji üretmeyen Avrupa'nın büyük ekonomilerinden biri olma özelliğini taşıyor.

İtalya'da 1963-1990 yıllarında nükleer enerji üretilip kullanılırken Çernobil'deki felaketin ardından 1987'de yapılan halk oylaması neticesinde ülkedeki nükleer santraller 1990 yılında kapatılmıştı.

Ülkede nükleer enerji üretimine dair yasağı kaldırmaya yönelik 2011'de yapılan halk oylamasında ise yasağın sürmesi yönünde karar çıkmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TDV, Mısır'da kesilen 28 bin hisse kurban etinin tamamını Gazze'ye gönderdi

2024-09-08 16:17 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

ABD müzesinde sergilenen 2500 yıllık altın kolye Türk yetkililere iade edildi

2024-09-04 09:57 - Kültür Sanat

TPAO, ilk Yeşil Enerji Sertifikasını aldı

2024-09-07 14:22 - Ekonomi

Fransa'da Macron'un azledilmesine ilişkin 186 binden fazla imza toplandı

2024-09-03 18:48 - Dünya

Milli sporcu Ecem Taşın Çavdar, Paris'te bronz madalya kazandı

2024-09-05 17:37 - Spor

COP29'dan beklenti, hedeflerin hayata geçirilmesi

2024-09-04 11:38 - Ekonomi

Para yüzmede Türkiye, 4x50 metre karışık takımda Paris'te finale yükseldi

2024-09-05 13:07 - Spor

Terör örgütü PKK'nın Avrupa yapılanması içerisinde yer alan 1 kişi İzmir'de tutuklandı

2024-09-03 22:33 - Asayiş

Fındık hasadında sona gelinirken "file örtüler" toplanıyor

2024-09-04 12:58 - Çevre-Hayat

Batı Trakya'da çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor

2024-09-07 18:48 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, 2025 için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

09:56 - Dünya

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

09:35 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye'deki olayların faillerinden hesap sorulması gerektiğini söyledi

08:14 - Dünya

ABD'de USAID çalışanlarına kurum içi belgeleri imha etme talimatı verildiği iddia edildi

06:58 - Dünya

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel elektrikli araç satışları ocak-şubat döneminde yüzde 30 arttı

10:27 - Ekonomi

Fenerbahçe, Avrupa'da tur arıyor

10:00 - Spor

Bakan Bayraktar, ABD'de enerjide işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi

09:56 - Siyaset

ABD, 2025 için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

09:56 - Dünya

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

09:35 - Dünya