?>

İtalya Başbakanı Meloni, yarın Beyaz Saray'da ABD Başkanı Trump'la "tarifeleri"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD Başkanı Donald Trump ile başta gümrük tarifeleri olmak üzere uluslararası gündemdeki konuları ele almak üzere yarın Beyaz Saray'da bir araya gelecek.

Dünya - 4 gün önce

Roma

İtalya Başbakanlığının açıkladığı haftalık programa göre, Meloni, yarından itibaren üst üste iki gün boyunca ABD yönetimiyle üst düzey temaslar gerçekleştirecek. Meloni, 17 Nisan'da ABD'nin başkenti Washington'da Trump ile görüşecek, ardından da hemen Roma'ya dönerek, Paskalya Yortusu için İtalya'ya gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'ı ağırlayacak.

???? Artık haberler size gelsinAA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, ABD Başkanı Trump'ın son haftalarda aralarında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de olduğu çok sayıda ülke için gündeme getirdiği yeni gümrük tarifeleri konusu, Meloni'nin bu ziyaretinin en öncelikli konu başlığı olma özelliği taşıyor.

İki liderin görüşmesinde tarifeler dışında, savunma harcamalarına ayrılan payın arttırılması, Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu'daki durum, ABD-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, enerji ve Çin'le ilişkilerin de yer alması bekleniyor.

Trump ile başkan olmadan önce 8 Aralık 2024'te Paris'te Notre Dame'ın açılışında, daha sonra 5 Ocak'ta Florida'daki malikanesinde görüşen ve 20 Ocak'ta Trump'ın yemin törenine Avrupa'dan katılan tek lider olan Meloni'nin, tarifeler konusunda ABD ile AB arasında bir köprü görevi görüp göremeyeceği hususun kamuoyunda merak ediliyor.

Basındaki haberlerde, her iki liderin de aralarındaki iyi ilişkileri vurgulamasına dikkati çekilirken, yarınki görüşmenin Meloni'nin Trump üzerinde bir etkisinin olup olmadığına dair test olacağı yorumları yapılıyor.

Başbakan Meloni de dün Roma'da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Trump'la gerçekleştireceği görüşmeye işaret ederek, "Bakalım, ilerleyen saatlerde durum nasıl gelişecek. Zor bir zaman." dedi.

Meloni, üzerlerinde baskıya dikkati çekerek, tarife konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Başbakan Meloni, bu görüşmede Trump'a, İtalyan ürünlerinin onları ithal eden ülkelerde zenginlik yarattığını söyleyeceğini kaydetti.

La Stampa gazetesinin bugünkü haberine göre, Meloni, ABD ziyareti öncesinde iktidar ortağı iki başbakan yardımcısı; Antonio Tajani ve Matteo Salvini ve bakanlarından bu seyahati sırasında polemiğe yol açacak açıklamalardan kaçınmalarını da istedi.

Il Messaggero gazetesinde de ABD'nin son olarak AB'nin sanayide sıfır tarife teklifini geri çevirdiği hatırlatılarak, Brüksel'in Washington'ın ne istediğini anlamakta zorlandığı ve bu sırada ABD ile diyalog yolu açan Meloni'nin Trump yönetimini, AB ile tarife konusunda masaya oturmaya ikna etmeye çalışacağı ifade edildi.

Meloni'nin, ABD ziyareti öncesinde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de düzenli iletişim halinde olduğu belirtildi.

Bu arada, Fransa Sanayi Bakanı Marc Ferracci'den geçen hafta "Meloni'nin bu ziyaretinin, AB'nin birliğini bozabileceği" çıkışı gelmiş ancak Fransa Hükümet Sözcüsü Sophie Primas daha sonra Meloni'nin ABD ziyaretinin kendilerini "endişelendirmediğini" çünkü İtalya'nın AB ile dayanışma içinde olduğunu belirttiğini kaydetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Doğaseverler Abant'ta nisanda yağan karın keyfini çıkardı

2025-04-12 15:37 - Magazin

Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu

2025-04-10 10:12 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Bodrum'a 'Star Legend' kruvaziyeriyle 266 yolcu geldi

2025-04-15 17:18 - Magazin

ABD'li müzik grubu Green Day, Hz. İsa'ya yazılan şarkıyı Filistinli çocuklar için uyarladı

2025-04-14 18:27 - Magazin

Nvidia yapay zeka süper bilgisayarlarını ilk kez ABD'de üretecek

2025-04-14 18:37 - Teknoloji

Çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması bugün başlıyor

2025-04-14 00:02 - Sağlık

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Adliyesi'nde törenle anıldı

2025-04-10 15:02 - Gündem

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneğinden "erken tanı" uyarısı

2025-04-12 17:02 - Sağlık

Tayfun Taşdemir ve Berkay Karakurt, 3 bant bilardoda Avrupa şampiyonu oldu

2025-04-09 19:53 - Spor

ROKETSAN bu yıl yüzde 50 büyümeyi hedefliyor

2025-04-14 12:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 29 Filistinli hayatını kayb

13:42 - Dünya

Rusya: Ukrayna, geçici ateşkese rağmen saldırılar düzenledi

13:17 - Dünya

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: "Lübnanlılar savaş istemiyor, savaşı duymak bile istemiyor"

12:37 - Dünya

Trump yönetimine, uluslararası öğrencilerin yasal statülerini iptal etmesi nedeniyle dava açıldı

11:52 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli hayatını kayb

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, İngiliz klasik müzik konserine ev sahipliği yaptı

14:08 - Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Gazze'ye acil yardım girişi için çağrıda bulundu

14:03 - Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan aktif iş gücü programına ilişkin paylaşım

13:58 - Gündem

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 29 Filistinli hayatını kayb

13:42 - Dünya

Ankara merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli tutuklandı

13:27 - Gündem