?>

İsviçre'nin Die Weltwoche dergisinden 'Büyük Erdoğan' makalesi

İsviçre'de yayımlanan Die Weltwoche dergisi "Büyük Erdoğan" başlıklı makalesinde, Erdoğan için "Türkiye'nin en büyük yenileyicisi olarak tarihe geçebilir." değerlendirmesinde bulundu

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 gün önce

Cenevre

İsviçre'de yayımlanan Die Weltwoche dergisi "Büyük Erdoğan" başlıklı makalesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası arenada yürüttüğü denge siyasetindeki başarıya işaret ederek, Erdoğan için "Türkiye'nin en büyük yenileyicisi olarak tarihe geçebilir." değerlendirmesinde bulundu.

İsviçre'de 1934'te kurulan ve ana akım medyanın en önemli temsilcilerinden Die Weltwoche'de Francis Pike imzasıyla "Büyük Erdoğan" başlıklı bir makale yayımlandı.

Makalede, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan güç, din, ekonomi ve dünya siyasetini ustalıkla dengeliyor. Ülkesinin en büyük yenileyicisi olarak tarihe geçebilir." ifadesi kullanıldı.

Makalede, 23 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Selim ve Mustafa Kemal Atatürk gibi isimlerle Türkiye'nin büyük tarihi liderleri listesinde yer alacağı vurgulandı.

Türkiye'nin stratejik konumu itibarıyla Asya pazarına açılan bir kanal olduğu belirtilen makalede, Erdoğan'ın "Türkiye, Avrupa'nın Doğu'ya, Doğu'nun da Avrupa'ya açılan kapısıdır. Avrupa'nın hafife almaması gereken bir bağlantı işlevine sahibiz." sözüne yer verildi.

Makalede, Türkiye'nin Avrupa'nın Rusya'ya karşı savunmasında kilit bir rol oynadığına işaret edilerek, NATO üyesi olan Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en büyük orduya sahip olduğuna dikkat çekildi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafife alınabilecek bir ortak olmadığını gösterdi"

Makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "hafife alınabilecek kolay bir ortak olmadığını gösterdiği" belirtilerek, "Batılı alternatifler yerine Rus S-400 füze sistemini tercih etmesi ABD'yi kızdırdı. Ancak Batı, Erdoğan'ı kendi tarafında tutmak için dikkatli davranması gerektiğini biliyor." denildi.

Rusya'nın da Türkiye ile ilişkilerini bozmamaya özen gösterdiği ifade edilen makalede, Türkiye'nin bir NATO üyesi olmasına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok iyi arkadaş olduğuna işaret edildi.

"Erdoğan, hiçbir tarafı ötekileştirmeme konusunda ustaca bir yeteneğe sahip"

Makalede, "Bazılarının neo-Osmanlı olarak adlandırdığı bir strateji ile Erdoğan, Türkiye'nin nüfuzunu genişletti. Bu da Balkanlar'daki eski Osmanlı topraklarıyla dostane ilişkiler kurmasını sağladı. Doğudaki Türk diasporası da ihmal edilmedi. Türkiye dünyanın jeopolitik eksenlerinden biri, bu yüzden de tüm büyük güçler onunla iyi ilişkiler içinde olmak istiyor. Erdoğan bu kozu her zaman çok ustaca oynadı. Erdoğan, hiçbir tarafı ötekileştirmeme konusunda ustaca bir yeteneğe sahip." ifadeleri kullanıldı.

Makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin şunlar kaydedildi:

"2002'de 12,5 milyon olan turist sayısı 2024'te 62,2 milyona yükseldi. Erdoğan bunu mümkün kılacak altyapıyı inşa etti. 2014'te çalışmaların başladığı İstanbul Havalimanı 4 yıl sonra hizmete girdi. Bu devasa yapı kısa sürede Heathrow Havalimanı'ndan sonra Avrupa'nın ikinci, Dubai'den sonra da Orta Doğu'nun en yoğun havalimanı haline geldi. Müşteri memnuniyeti anketlerinde sık sık zirveye çıkan Türk Hava Yolları (THY) da buna paralel olarak büyüdü. Şu anda sadece gelir açısından dünyanın en büyük onuncu havayolu şirketi değil, aynı zamanda 6,9 milyar dolarlık net karıyla en karlı havayolu şirketi."

Makalede, AK Parti iktidarı döneminde elde edilen ekonomik başarıların göz ardı edilemeyeceği belirtilerek, 2002'de iktidara geldiğinde kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın 3 bin 583 dolar olduğu, bunun bugün 16 bin 876 dolar ile 4 kattan fazla arttığı aktarıldı.

Aynı dönemde AB'de kişi başına düşen milli gelirin sadece iki katına çıktığına dikkat çekilen makalede, "Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye, Hollanda'nın hemen arkasında ve İsviçre'nin önünde 7. büyük ekonomidir. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 için yüzde 3,1 gibi etkileyici bir ekonomik büyüme beklemektedir. Bu eğilim devam ederse Erdoğan'ın 2028'de yeniden seçilme umutları için iyiye işaret olacaktır. Başarıları göz önüne alındığında, ona karşı bahse girmek akıllıca olmayacaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Ülkeye yapılan yatırımlara ve birçok alanda gelişen Türk firmalarına da değinilen makalede, "Teknoloji firmaları da hızla büyüdü. Bunlar arasında yüksek performanslı insansız hava araçları üreticisi olarak uluslararası bir üne kavuşan ve Ukrayna da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ordulara tedarik sağlayan Baykar da bulunuyor." denildi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Veda ediyorum -Siyaset Bilimci Prof. Dr. Nuray Mert yazdı-

2025-04-09 21:24 - En Son Yazılar

Parkinson ile 10 yıllık mücadelesinde "beyin pili" ameliyatı umut oldu

2025-04-11 13:52 - Sağlık

Vefat eden 40 yıllık cerrahın bedeni tıp öğrencilerinin eğitimi için bağışlandı

2025-04-11 12:43 - Çevre-Hayat

Endonezya'da havalimanlarında Kovid-19'a karşı termal kameralarla sıcaklık ölçümü yeniden

2025-04-07 15:37 - Sağlık

Çaykur Rizespor, küme düşme hattından uzaklaşmak istiyor

2025-04-11 12:22 - Spor

ABD'nin kömür sektörünü canlandırma adımları, çevresel ve ekonomik riskleri beraberinde getiriy

2025-04-11 11:42 - Ekonomi

Filistin Başbakanı ve Mısır Dışişleri Bakanı Antalya'da "Gazze'deki ateşkesi" gö

2025-04-11 15:13 - Gündem

Bolu'da öğrencinin Atatürk büstünün üstündeki karı temizlemesi kamerada

2025-04-11 12:57 - Çevre-Hayat

Ruslar, ülkeden ayrılan giyim markalarına olan ilgilerini kaybediyor

2025-04-04 18:23 - Özel Haber

Pendik'te apartmanın girişindeki zemin kısmen çöktü

2025-04-06 16:18 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'Etkili Çok Taraflılıkta Küresel Güney'in Rolü' başlıklı panel düzenlendi

21:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ŞİÖ Genel Sekreteri Yermekbayev, Türkiye'nin yapıcı bir diyalog ortağı olduğunu vurguladı

19:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Antalya Diplomasi Forumu'nda Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki sorunlar ele alındı

17:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Tarife restleşmesi teknolojide güç dengelerini yeniden şekillendirecek

11:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Avrupa, ABD'nin tarifelerine karşı üç ayaklı strateji yürütüyor

15:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi

04:38 - Dünya

Trump, İran ile yapılan görüşmelerin "fena gitmediğini" söyledi

04:33 - Dünya

Trump, El Salvador Devlet Başkanı Bukele ile görüşeceğini teyit etti

02:13 - Dünya

TEM'deki zincirleme kaza, FSM Köprüsü girişinde trafik yoğunluğuna neden oldu

01:27 - Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda “Sahel: Bölgesel Entegrasyonun Geleceği” başlıklı panel düzenlendi

01:22 - Gündem