?>

İsveç'te bazı huzurevlerinde Kovid-19/ koronavirüs hastası yaşlıların ölüme terk edildiği iddiası

İsveç'in Gävleborg bölgesindeki huzurevlerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastası yaşlıların solunum cihazına bağlanmadıkları ve acı çekerek can verdikleri ortaya çıktı.

Dünya - 5 yıl önce

Stockholm

İsveç'in Gävleborg bölgesindeki huzurevlerinde hemşire olarak çalışan Latifa Löfvenberg, BBC muhabiri Jon Tallinger'in Youtube kanalındaki programına katılarak, Gävleborg bölgesinde huzurevinde yaşayan Kovid-19 hastalarının ölüme terk edildiğini, solunum cihazına bağlanmayan hastaların acı çekerek can verdiklerini söyledi.

Kovid-19'lu yaşlı hastaların hastanelere alınması gerektiğini vurgulayan Löfvenberg, ''Solunum cihazına bağlanmayan yaşlı hastaların boğulması birkaç gün sürüyor. Bu yaşlılar hastaneye alınmıyor. Bunların hastaneye alınarak tedavi edilmesi gerekli.'' ifadelerini kullandı.

Löfvenberg, ''Yaşlıları kurtaracak solunum cihazı yerine hastalara morfin veriliyor, bu da hastaların nefes almasını daha da zorlaştırarak erken ölümlerine neden oluyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

İsveçli yetkililerden 'yaşlılarımızı koruyamadık' itirafı

Halk Sağlık Genel Müdürlüğü Epidemiyoloğu Anders Tegnell, "Yaşlılarımızı korumakta başarısız olduk." itirafından bulunurken, ülkede Kovid-19 hastalığına bağlı ölüm oranlarının yüksek olmasını huzurevlerindeki can kayıplarının çok olmasına bağladı. Huzurevlerinde virüsün bu kadar hızlı yayılacağını kestiremediklerini belirten Tegnell, bu konuda derin bir araştırma yapıp önümüzdeki dönemde buna göre önlem alacaklarını kaydetti.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, virüsün yayılmaya başladığı ilk günlerde ''Yaşlı yakınlarınızla vedalaşın, binlerce insan virüsten ölecek.'' ifadesini kullanmıştı.

Sosyal Güvenlik İşleri Bakanı Lena Hallengren da yaşlıları koruyamadıkları yönündeki eleştirileri doğru bulduğunu ve koronavirüse karşı tek başarısız oldukları kısmın bu olduğunu söyledi.

Öte yandan, Halk Sağlık Müdürlüğünün açıkladığı rakamlara göre, 10 milyon nüfuslu İsveç'te Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 669'a, virüsü taşıyanların sayısı da 22 bin 82'ye yükseldi.

Salgında 18 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TRT 2'den mayıs ayında her akşam farklı film

2020-04-30 15:22 - Medya

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham: Kim Jong-un ölmemişse şoke olurum

2020-04-26 22:27 - Gündem

Gelecek şimdiye gelecek -Sümeyya Demirel yazdı-

2020-04-28 09:41 - En Son Yazılar

Rusya hatırlattı: Atatürk bundan tam 100 yıl önce Lenin'e mektup gönderdi

2020-04-26 20:47 - Özel Haber

Türkiye'de 6 üniversite Kovid-19/ koronavirüse aşı bulmaya çalışıyor

2020-04-26 15:57 - Sağlık

TOSFED Dijital Pist Şampiyonası kayıtları başladı

2020-04-27 18:41 - Gündem

Online düzenlenecek Ankara Caz Festivali'nin programı açıklandı

2020-04-26 17:47 - Kültür Sanat

Yabancı uyruklu öğrencilerden Ahilik değerleriyle 'Evde kal' mesajı

2020-04-27 17:37 - Gündem

İsveç'teki Türk hasta ambulans uçakla Türkiye'ye getiriliyor

2020-04-26 14:57 - Gündem

İran'da Kovid-19/ koronavirüsle mücadelede bölgesel renk uygulamasına geçiliyor

2020-04-26 15:27 - Dünya

İlgili Haberler

Asya Pasifik'te gerilimli atmosfer, bu yıl ABD'nin dahil olduğu çatışmalara dönüşebilir

12:58 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump'a çağrı cihazı hediye etti

12:42 - Dünya

İsrail, Gazze'de tarihi mirası da yok ediyor

12:37 - Dünya

AB ülkelerinin yüzey sularının sadece yüzde 40'ından azı ekolojik standartları karşılıyor

12:22 - Dünya

Çin, Trump'ın Gazze'yi devralma ve Filistinlileri yerinden etme planına karşı çıktı

12:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Asya Pasifik'te gerilimli atmosfer, bu yıl ABD'nin dahil olduğu çatışmalara dönüşebilir

12:58 - Dünya

Hatay'daki depremde yıkılan kamu kurumları tek kampüste toplanacak

12:53 - Gündem

S Ticaret'in bu yıl 2 trilyon doları aşması öngörülüyor

12:48 - Ekonomi

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump'a çağrı cihazı hediye etti

12:42 - Dünya

İsrail, Gazze'de tarihi mirası da yok ediyor

12:37 - Dünya