?>

İşte sosyal medyada 1 Kasım genel seçimlerin nabzı

"1 Kasım 2015 genel seçimlerine birkaç gün kala heyecan giderek artmaya başladı. Siyasi partiler geleneksel medyayla birlikte yeni medya üzerinden de seçim propagandalarını gerçekleştirmeye devam ediyor."

Teknoloji - 9 yıl önce

'1 Kasım 2015 genel seçimlerine birkaç gün kala heyecan giderek artmaya başladı. Siyasi partiler geleneksel medyayla birlikte yeni medya üzerinden de seçim propagandalarını gerçekleştirmeye devam ediyor.' PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap 28 Ekim 2015 10:04

İnternet teknolojisinin gelişimiyle birlikte sosyal medya artık hayatımızın her alanında yer almaya devam ediyor. Spordan siyasete her alan bilgi paylaşımının yapıldığı sosyal ağlar artık siyasi partiler içinde seçim öncesi yürütülecek kampanyalar adına önem taşıyor.

Sosyal paylaşım ağlarında yürütülen kampanyaların, yapılan konuşmaların ve sunulan görsel-işitsel içeriklerin seçim sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.

-Sizce Türkiye'de sosyal medya seçimleri ne kadar etkiliyor?

Günümüzde sosyal medya hayatımızın merkezinde yer almaktadır. Gelişen iletişim teknolojileri; Facebook, Twitter, YouTube… vb. gibi sosyal paylaşım ağlarının ön plana çıkmasını sağlamıştır. Sosyal medya karşılıklı etkileşim olgusunun varlığı nedeniyle daha katılımcı bir yapıya sahiptir.

Bu nedenle sosyal medyanın seçimleri etkileyeceğini söyleyebilmek mümkündür. Yapılan görsel, işitsel ve metinsel paylaşımlar seçmenlerin ilgisini çekebilmekte ve fikirlerin oluşumuna yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte seçmenlerin kişisel görüşlerini ya da sorularını milletvekili adaylarına doğrudan yöneltebilmeleri de sosyal medyanın seçimleri etkileyeceğini ortaya koymaktadır.

-Sosyal medyadan yapılan seçim kampanyalarına bir isim koymak istesek bunun adı ne olurdu?

Açıkçası literatürde şu ana kadar sosyal medyadan yürütülen seçim propagandalarına henüz bir isim konulmuş değil; ancak bu faaliyetlerin tümünü “sosyal lobicilik” şeklinde değerlendirebilmek mümkündür. Çünkü burada da amaç sosyal medya üzerinden kanaatleri, fikirleri etkilemektir.

-Sizce sosyal medya üzerinden bu propaganda aşamasında 'yok artık' dedirtecek yayınlar yapılıyor mu? Yapılıyorsa bunlara verebileceğiniz örnekler var mı?

Seçim propagandaları özellikle Twitter üzerinden yürütülmektedir. Özellikle kullanıcı görünümlü bot hesaplar üzerinden yoğun bir şekilde propaganda gerçekleştirilmektedir. Özellikle fotoğraflar ve ekran görüntülerine yazı eklenerek oluşturulan capsler rencide edici ve incitici propaganda örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Caps kültürü özellikle Türkiye’de son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Capsler mizahla bütünleştiğinden dolayı toplum üzerinde bir takım hissiyatlar oluşturabilmektedir. Bütün bunlara ek olarak yine Facebook ve YouTube üzerinden gerçekleştirilen sponsorlu reklamlar da belli bir etki düzeyi oluşturabilmektedir.

-Sosyal medyada özellikle siyasetten uzak, siyaseti takip etmeyen genç seçmenler mi hedef alınıyor?

Gençler her daim siyasilerin gözdesi durumundadır. Çünkü genç seçmenin gelecek adına oy verme potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle siyasetten uzak gençler siyasi partiler adına büyük önem arz etmektedir. Onların etkilenmesi, yönlendirilmesi sosyal medya aracılığıyla daha kolay olmaktadır. Bu nedenle siyasi partiler seçim propagandalarını sosyal medya ile de desteklemekte ve genç seçmeni hedef almaktadır. Açıkçası sosyal medya üzerinden yapılan seçim faaliyetleri oy kullanacak seçmeni doğrudan etkilemekte ancak fikir sahibi etmektedir. Özellikle sosyal medya üzerinde aktif olan adayların daha fazla oy aldığı geçmiş seçmiş sonuçlarında karşımıza çıkmaktadır.

-Bu konuda uzman bir kişi olarak seçimler öncesi siyasi partilerin oluşturduğu algı karşısında sosyal medya kullanıcılarına verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki sosyal medya algının ta kendisidir. Özellikle seçim dönemlerinde kullanıcıların oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Bilinmeyen, sahte hesaplardan atılan mesajlara, paylaşılan içeriklere seçmenin itibar etmemesi gerekmektedir. Çünkü bu dönemlerde birden çok dezenformasyon yayacak hesaplar açılmaktadır. 1 Kasım öncesi de bu tabloyu görebilmek mümkündür.

-Oluşan bilgi kirliliğinde neyin yanlış neyin doğru olduğunu kullanıcılar ve vatandaş sizce nasıl ayırt etmeli?

Sosyal medya üzerinden paylaşılan içeriklerin, mesajların, fotoğrafların gerçekliği mutlak suretle karşılaştırmalı bir şekilde teyit edilmelidir. Gerçek kimliği bilinmeyen ve sahte olduğu anlaşılan hesaplara itibar edilmemelidir.

EROL SERCAN YARALİ

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

“Âlem sanır ki Kerbelâ’da suya hasret can verdi, canım Huseyn’im…”

2015-10-26 08:45 - Günün Sesi

İşte Ronaldo'nun yeni kramponları

2015-10-27 04:43 - Spor

Gül Ağlar, Bülbül Ağlar, Sümbül Ağlar...

2015-10-25 10:44 - Günün Sesi

Bugün eyyamı matemdir, Habibi Kibriya ağlar...

2015-10-24 11:03 - Günün Sesi

İptidadan yol sorarsan... Yol Muhammed Ali'nindir!..

2015-10-28 11:02 - Günün Sesi

Rus milyarderler Marmaris’tan geçti

2015-10-24 16:31 - Magazin

İşte sosyal medyada 1 Kasım genel seçimlerin nabzı

2015-10-29 12:28 - Teknoloji

Söylə Hüseynə, ey səba, Kərbübəlayə gəlməsün

2015-10-27 09:18 - Günün Sesi

’Gelin etmeyin, okula gönderin’

2015-10-25 17:06 - Genel

Şahika Ercümen’den sağlık durumuyla ilgili açıklama

2015-10-27 17:12 - Spor

İlgili Haberler

Erciyes Üniversitesinde düşük voltajlı radyasyon dedektörü üretildi

12:53 - Teknoloji

Samanyolu dışındaki bir galakside ilk kez bir yıldızın yakınlaştırılmış görüntüsü yakalandı

11:52 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (15 – 21 Kasım 2024)

18:13 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı

15:23 - Teknoloji

Zonguldak'ta yeryüzü olayları ve yapılardaki değişimi tespit edecek yazılım geliştirildi

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dünya Gıda Programı: 74 ülkede 343 milyon kişi akut gıda güvensizliği yaşıyor

16:12 - Dünya

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli sağanak, rüzgar ve kar uyarısı

16:03 - Gündem

Müşteri hizmetleri yönetimi ekosistemi 68,5 milyar liralık büyüklüğe ulaştı

15:57 - Ekonomi

Diyarbakır'da nefes borusuna şeker kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

15:53 - Gündem

Taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesine yeni ürünler eklendi

15:48 - Gündem