?>

İstanbul küresel çapta yükselen ekosistemler arasında 14. sıraya yükseldi

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

İstanbul, Küresel Çapta Yükselen Ekosistemler arasında 14. sıraya çıktı.

İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan (İSTKA) yapılan açıklamaya göre, küresel girişimcilik araştırmaları yapan Startup Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan 2022 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu (GSER) yayımlandı.

İstanbul, son 2,5 yıl içerisinde toplam 17 milyar dolar ekosistem değeri oluşturdu. Dünyanın önde gelen 140 ekosistemini sıralayan raporda, bölgesel değerlendirmelere dayalı sınıflandırmalar ile alanında uzman kanaat önderlerinin görüşlerine yer verildi.

İstanbul'da oyun, yapay zeka, büyük veri ve veri analitiği sektörleri, fintek sektörleri; yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı.

Teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen yetenek istihdamı klasmanında İstanbul, ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

Global bağlantılar, teknoloji tabanlı yetenek havuzu ve destekleyici ağ yapılarının varlığı startupların İstanbul’u tercih etme eğilimlerinin temel belirleyicileri olarak gösterildi.

Raporda İstanbul'a ilişkin yer alan tespitler şöyle sıralandı:

"İstanbul Küresel Yükselen Ekosistemler arasında 14. sırada yer aldı. İstanbul, teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen yetenek istihdamı klasmanında ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde. İstanbul, performans faktörlerinin uzun vadeli eğilimleri ile ekosistemdeki yeteneklerin kalıcılığını ölçen yetenek&deneyim klasmanında ilk 25 Avrupa Ekosistemi ve ilk 20 Avrupa Yükselen Ekosistemleri içerisinde yerini aldı.

İstanbul, erken aşama yenilikçi fikir fonlamalarını ve yatırımcı aktivitelerini ölçen finansmana erişim klasmanında ilk 15 Avrupa Ekosistemi içerisinde ve ilk 5 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılan Avrupa Yükselen Ekosistemleri sıralamasında 4. sırada oldu.

İstanbul, ekosistemdeki çıkışlar ve fonlama miktarına bağlı olarak oluşan toplam startup değerleri büyüklüğünü ölçen performans klasmanında ilk 20 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde, ilk 15 Avrupa Ekosistemi içerisinde. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılan Avrupa Yükselen Ekosistemleri sıralamasında 4. sırada yer aldı.

Kent, 1 Temmuz 2019 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasında toplam 17 milyar dolar ekosistem değeri oluşturdu. Global bağlantılar, teknoloji tabanlı yetenek havuzu ve destekleyici ağ yapılarının varlığı startupların İstanbul’u tercih etme eğilimlerinin temel belirleyicileri olarak gösterilebilir. İstanbul'da oyun, yapay zeka, büyük veri ve veri analitiği ve fintek sektörleri, yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı."

"Son 10 yıldır İstanbul'da güçlü, cazip ve hızla büyüyen bir startup ekosisteminin yükselişine şahit oluyoruz"

İSTKA'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son 10 yıldır İstanbul'da güçlü, cazip ve hızla büyüyen bir startup ekosisteminin yükselişine şahit olduklarını belirtti.

Varank, "İstanbul’un, bu dinamizmle küresel teknoloji startupları için uluslararası bir cazibe merkezi olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ise "Kalkınma Ajansımız kuruluşundan bugüne İstanbul’un bir girişimcilik şehri olması için çalışmakta. Bu çalışmalarımızın neticesini uluslararası raporlarda da görmek bizim için gurur vesilesi. Tüm imkanlarımızla girişimlerimizi desteklemeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Startup Genome Kurucusu ve Başkanı Marc Penzel de Startup Genome Istanbul'dan giderek daha fazla küresel startup başarı hikayelerinin doğmasından büyük heyecan duyduğunu belirtti.

Penzel, şunları kaydetti:

"Hızlı market ürünleri teslimat şirketi Getir bu açıdan önemli bir örnek fakat bundan daha fazlası da mevcut. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın bu alandaki çalışmaları İstanbul’un 14. sırada yer almasına büyük katkı yaptı. İstanbul, GSER 2021 Raporu’nda 15. sırada yer alırken son 2.5 yıl içerisinde 181 milyon doları erken aşama fonlama olmak üzere toplam 4 milyar dolar ekosistem değeri oluşturdu. GSER, yaptığı 280 yenilikçi girişimcilik ekosistemi ve 3 milyon startup analiziyle dünyanın girişimcilik alanında en kapsamlı araştırmalarından biri olarak öne çıkıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çevreci Tuba öğretmen öğrencileri ve ailelerini 'iklim elçisi' yapıyor

2022-06-14 13:29 - Çevre-Hayat

Kırıkkale'de bir kişinin aracını düğündeki davetlilerin üzerine sürmesi sonucu 20 kişi yaralandı

2022-06-13 09:45 - Asayiş

Pakistan'da Türk mezunların kurduğu STK 60 su kuyusu açtı

2022-06-13 13:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Bakan Dönmez: Bu gaz hepimizin ve faydasını 84 milyon insanımız hissedecek

2022-06-13 22:35 - Ekonomi

ASKON Genel Başkanı Aydın: Yeni tedbirler enflasyonla mücadelede önleyici olacak

2022-06-10 14:03 - Ekonomi

Metalden yaptığı aslan heykeliyle hasta çocuklara destek olacak

2022-06-09 12:04 - Çevre-Hayat

Arnavutluk'tan Ukrayna'ya 1 milyon avroluk yardım

2022-06-10 16:40 - Ekonomi

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan: İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan

2022-06-09 18:06 - Gündem

BBP Genel Başkanı Destici: ABD'nin Türkiye'nin aleyhine yürüttüğü faaliyetlerin farkındayı

2022-06-07 14:34 - Siyaset

İtalya'da içinde 7 kişinin bulunduğu özel bir helikopter kayboldu

2022-06-09 23:21 - Dünya

İlgili Haberler

Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ocakta düştü

18:28 - Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası durgun ekonomiye karşı güvercin tutumunu sürdürdü

18:22 - Ekonomi

ABD'de işten çıkarmalar şubatta yüzde 245 arttı

18:03 - Ekonomi

Uzmanlar, Merkez Bankasının faiz kararını değerlendirdi

17:23 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 165,4 milyar dolar oldu

16:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ocakta düştü

18:28 - Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası durgun ekonomiye karşı güvercin tutumunu sürdürdü

18:22 - Ekonomi

Çin'in Avrupa Özel Temsilcisi Lu: ABD ve Rusya, Ukrayna'daki barışa tek başlarına karar ve

18:17 - Dünya

Bakanlar Göktaş ve Uraloğlu'ndan çocukların dijital güvenliğine ilişkin toplantı

18:12 - Gündem

Yozgat'ta 2 gündür haber alınamayan sınıf öğretmenini arama çalışmaları sürüyor

18:07 - Gündem