NASA’nın Haziran ayında gerçekleştirilecek uydu fırlatımına davet ettiği İstanbul Aydın Üniversitesi’nin 10 öğrencisinden biri olan Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Çağrı Temel, “Daveti aldığımızda biran için şaşırdık ve gerçek mi diye ilgili mercileri arayıp onay aldık. Okulumuz ve ülkemiz adına sevindirici bir başarı. Hazırladığımız proje uzaya fırlatılacak. Bu tarifsiz bir gurur bizim için” dedi.
İAÜ Öğrencisi Temel, her sene bu yarışmanın yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Amerika Astronot Birliği ve NASA’nın ortak yürüttüğü ‘Uydu Yarışması’na katılarak iyi dereceyle ilk aşamayı tamamladık. NASA’nın davetiyle 10 Haziran’da Teksas’ta uzaya uydumuz fırlatılacak. Araştırmalarımın sonucunda Türkiye’de çeşitli okullardan da katılım olduğunu gördüm. Bizde İstanbul Aydın Üniversitesi’nden on kişilik bir ekiple yola çıktık. Fikir ve çizimler tamamen bize ait. Yarışmaya dâhil olduktan sonra uydu için yapılması gerekenleri planlayıp uydunun yapım aşamasına ulaştık. Amerika astronot birliği ve NASA'nın birlikte yürüttüğü proje de bizden talepleri sunumları ve uydunun yapım aşamasına kadar her şeyi takip etmeleri yönündeydi. Şuan ilk aşamayı yüz üzerinden 90 alarak geçtik.”
“MADDİ DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”
“Bu proje bizim hayalimizdi, böyle bir şey yapmak istiyorduk” diyen Çağrı Temel “Temel Bundan sonraki süreçte model, uydu tasarlama yarışmalarına dâhil olacağız. Bu projeyi kendimiz yaptık, okuldan beklentilerimiz ve taleplerimiz var. Sponsorluk aşaması önemli belli bir bütçe gerekiyor. Bizim karşılamamız gerekiyor okul başkanımızdan destek istiyoruz”.
“BU PROJE BİZİM HAYATIMIZI DEĞİŞTİRECEK"
Türkiye’ye üç yıl önce kazandığı burs sayesinde gelen projenin bir diğer kahramanı İstanbul Aydın Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okuyan 3. Sınıf öğrencisi Hidayatullah Anghandabi (22), “Hocalarının verdiği destek sayesinde bu yarışmaya katılmaya karar verdiklerini söyledi. Birinci modeli gönderip iyi puan aldık şimdi ikinci modeli gönderdik, ondan da iyi puan alıp kazanacağımıza inanıyorum” dedi.
“KENDİMİZE GÜVENİYORUZ, YARIŞMAYI KAZANACAĞIZ”
Yaptığımız uydunun uzaya fırlatılması için Amerika Astronot birliği tarafından roketler verilecek diyen Hidayatullah Anghandabi, NASA’nın kabul ettiği uydu projesinin özellikleriyle ilgili olarak şunları anlattı:
“Belli bir yükseklikte roket ayrılacak o roket içine de bizim uyduyu yerleştireceğiz, yerleştirmenin belli kuralları var tabi. Uydu uzaya fırlatıldıktan sonra yeryüzünden GPS sayesinde ölçü alacak. 400 metre yüksekliğe geldiğinde kendi paraşüt sistemini açacak içindeki uydunun da paraşütleri var. 10 metre saniyelik hızla yere düşecek. Uyduya ısı ve kamera resimleri gönderecek. Saniye de bir resim gönderebilecek. Bu yarışmanın amacı genç mühendisleri geliştirmek bir roket nasıl yapılıyor bunu öğretmek. Aslında daha yüksek puan alacağımızı düşünüyorduk. Kendimize çok güveniyoruz, çok da iyi çalışıyoruz. Ortamımız da kaliteli, ekibimizdeki arkadaşlarda çok iyi. Küçük hatalardan dolayı yüz üzerinden 90 aldık, bundan sonraki aşamalarda daha iyi puan alacağımızı düşünüyorum”.
dikGAZETE.com