?>

İstanbul'a aşkını 14 yıldır minyatürlere nakşediyor

Sanatçı Ayşe Yıldırım, tarihi Yarımada'yı, Boğaz'ı, Haliç'i ve İstanbul'un güzide mekanlarını el boyaması kağıtlara, tek kıl fırçayla işliyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İSTANBUL

Sanatçı Ayşe Yıldırım, kadim şehir İstanbul'u Osmanlı'da bir saray sanatı olan minyatürlerle anlatıyor.

"Aşk", "İstanbul Masalı", "İstanbul Boğazı" gibi eserleriyle tanınan Yıldırım, kentteki tarihi Yarımada'yı, Boğaz'ı, Haliç'i ve güzide semtleri 14 yıldır el boyaması kağıtlara titizlikle işliyor.

Yıldırım,  yaptığı açıklamada, çocukluk çağından itibaren resim yaptığını, minyatürün çıkış noktasının ise tarih yazıcılarının tarihi resmetmesiyle başladığını söyledi.

Minyatürün bir Osmanlı saray sanatı olduğunu belirten Yıldırım, "Minyatürde padişah anlatılacaksa, padişah ön planda olduğu için büyük çizilir ve arka plandakiler küçük çizilir.

Orman anlatılacaksa öncelik o tarz cisimlerin oluyor. Mesela tek bir ağaç bir ormanı ifade edebiliyor." dedi.

Yıldırım, minyatür sanatıyla ilgilenmeye karar verdiğinde mimari üzerinde yoğunlaştığını, eserlerinde İstanbul'u anlatmaya çalıştığını kaydetti.

Son dönemlerde figür de yapmaya başladığını, bundan çok keyif aldığını dile getiren Yıldırım, ruhu neyi istiyorsa, neyi biriktirdiyse onu resmetmeyi sevdiğini bildirdi.

Yıldırım, minyatürün püf noktasının eserin o dönemi yansıtması olduğunu, eserde kullanılan kılık-kıyafet ve o döneme ait objelerin araştırılması gerektiğini söyledi.

"Parçadan bütüne doğru gidiyorum"

Minyatürün püf noktalarını aktaran Yıldırım, "Bu sanatla eski ve yeniyi bir araya getiriliyor. Duygu birikimi oluyor ve artık eskize dökülme vakti geliyor. Daha sonra şekillendiriyorum ve kompozisyona dönüştürüyorum.

Yani parçadan bütüne doğru gidiyorum. Eser benim için artık başlamış oluyor." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, minyatür yapmanın uzun vakitler aldığını, "İstanbul" minyatürünün 1 yıla yakın sürdüğünü belirtti.

Farklı ülkelere de tasarımlar yaptığını kaydeden Yıldırım, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Süleymaniye Camii ve Kız Kulesi'nin bulunduğu 3 farklı eserimden oluşan minyatür resimlerim Fransız bir iş insanı tarafından satın alındı.

Fransız yolcu gemisinin yemek salonunda sergileniyor. İstanbul ile ilgili bir başka eseri ise Amerikan bir cerrah tarafından satın alındı ve ABD'deki hastanede sergilenmeye devam ediyor." diye konuştu.

Yıldırım, yaptığı eserleri belli dönemlerde sergiye çıkarıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar Doğu Akdeniz'de eğitim uçuşu yaptı

2021-01-25 19:07 - Günün Fotoğrafı

Sukkar Şeker, üretimde geçen yılları katladı

2021-01-28 12:08 - Genel

Ticaret Bakanlığı 81 ildeki market, pazar yeri ve hallerde fahiş fiyat denetimi yaptı

2021-01-27 12:56 - Ekonomi

Osmanlı'nın salgın hastalıklara karşı izlediği aşı politikası tarihi kayıtlarda yer aldı

2021-01-29 17:06 - Sağlık

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Silahın olduğu yerde demokrasi yoktur

2021-01-27 23:16 - Siyaset

Mesut Özil resmen Fenerbahçe'de

2021-01-27 21:00 - Spor

Uzaktan çalışmanın salgın sonrasında da alışkanlığa dönüşmesi bekleniyor

2021-01-31 14:31 - Gündem

İstiklal Mücadelesinin büyük kumandanı Kazım Karabekir vefatının 73. yılında yad ediliyor

2021-01-26 18:51 - Gündem

MEB 500 engelli öğretmen atayacak

2021-01-27 17:54 - Genel

İzmir'de sağanak ve dolu etkili oluyor

2021-01-30 20:01 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin sembol yapıları 4 Şubat Kanser Günü'nde ışıklandırıldı

21:27 - Çevre-Hayat

Amasya'da kar etkili oluyor

18:52 - Çevre-Hayat

Samsun'un yüksek kesimlerinde kar etkili oldu

18:33 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta depremde hayatını kaybedenlerin isimleri fidanlarda yaşatılacak

17:47 - Çevre-Hayat

Yozgat'ta engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

17:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Başkentte 3 katlı iş yerinde çıkan yangın kontrol altına alındı

09:38 - Asayiş

IMF, ABD, Çin, Kanada ve Meksika'yı anlaşmazlıkları çözmeye ve ticareti mümkün kılmaya çağırdı

09:33 - Ekonomi

Suudi Arabistan, Trump'ın 'İsrail ile normalleşme için Filistin Devleti şartından vazgeçtikleri' iddiasını yalanladı

09:28 - Dünya

Antalya'da yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 33 kişi yaralandı

09:22 - Asayiş

Samsun’da kamyona çarpan yolcu otobüsünün sürücüsü öldü, 16 yolcu yaralandı

09:18 - Asayiş