?>

İsrail'in saldırı ve kuşatması altındaki Gazze'nin kuzeyinde açlık, yıkım ve ölüm hakim

İsrail ordusu, kuşatma ve saldırılarını iki haftayı aşkın süredir devam ettirdiği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki tüm yerleşim alanlarını bir yandan bombalarken, bir yandan da insanların gıda, su ve ilaca erişimini engelliyor.

Dünya - 7 saat önce

Gazze

İsrail ordusu 16 gündür etrafını tanklarla kuşattığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde on binlerce Filistinli çaresizce mahsur kalmış durumda.

İsrail'in 380 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 603'e çıktıİsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Dahira beldesine sızma girişiminde bulunduİsrailli aşırı sağcı yaklaşık 1400 fanatik Yahudi Mecid-i Aksa'ya baskın düzenlediFilistin: İsrail Gazze'nin kuzeyindekilere "mutlak ölümü" dayatıyorFilistin topraklarını gasbeden fanatik İsrailliler, Sukot Bayramı bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İsrail hem havadan hem de karadan kuzeyde bulunan tüm yerleşim alanlarını bombalarken, hastane ve sağlık merkezlerini de hedef alarak insanların tedavi olmasını engelliyor.

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahiya bölgesine düzenlediği saldırıda 87 kişi ölmüş, 40'tan fazla kişi de yaralanmıştı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu yiyecek, su veya ilaç almak için kuşatma altındaki bölgeleri terk etmeye çalışan herkesi hedef alıyor.

Filistinli sağlık kaynakları da İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde bulunan Cibaliya Mülteci Kampı ve çevresinde bombaladığı evlerin enkazı altında onlarca yaralı bulunduğunu, doğrudan ordunun hedef alması nedeniyle ambulans ekiplerinin onlara ulaşamadığını aktardı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye, yazılı açıklamada, İsrail ordusunun hastaneyi bombaladığını ve hastanenin bölüm binalarına şiddetli ateş açarak su tanklarını ve elektrik ağını tahrip ettiğini belirtti.

İsrail ordusunun ambulans ve sivil savunma ekiplerinin kendilerine ulaşmasını engellemesi ve uzun saatler boyunca kurtarılamadan kalması sonucu enkaz altında onlarca kayıp ve yaralının hayatını kaybettiğini ifade eden Ebu Safiye, Gazze'nin kuzeyini saran kıtlık ve ölümler karşısında her zaman Gazze halkının yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yalnızca Kemal Advan, Endonezya ve El-Avde hastanelerinin çalıştığını belirterek bunların da İsrail saldırıları nedeniyle de sadece acil durumlar için hizmet verdiğini ve kronik hastalığı olanların tedavi edilemediğini duyurdu.

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyine yönelik saldırılarında son 16 günde çoğunluğu çocuk ve kadın 400'den fazla Filistinlinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını bildirmişti.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

İsrail ordusu, 6 Ekim'de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarıda bulunarak, boşaltılması istenilen bölgelerin haritasını paylaşmıştı.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çağrısı yapan Adraee'nin paylaştığı haritanın, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine ilişkin "generallerin planına" benzerliği dikkati çekmişti.

"Generaller Planı" adını taşıyan bu plan, Filistinlileri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden tehcir etmeyi, ardından bölgenin kuşatılması, gıda, yakıt ve temiz su girmesine izin verilmemesini öngörüyor. Bu durumda silahlı direnişçilerin "ölüm ya da teslim olma" arasında tercihe zorlanması, bölgeyi terk etmeyen veya terk edemeyen Filistinlilere de "düşman unsur olarak muamele edilmesini" içeriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalyan Leonardo ile Alman Rheinmetall şirketleri tank üretimi için ortak girişim kurma kararı aldı

2024-10-15 16:37 - Ekonomi

Gazze’nin kuzeyinde iletişimi kesen İsrail, bölgeye yoğun bombardıman düzenliyor

2024-10-18 23:46 - Dünya

Moskova’da Azerbaycan Müzik Dünyası bilimsel forumu düzenlendi

2024-10-15 18:47 - Özel Haber

Lübnan Başbakanı Mikati ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Lübnan'daki son durumu ele aldı

2024-10-14 01:57 - Dünya

MİT, Suriye'de PKK/YPG'nin sözde Tel Rıfat sorumlularını etkisiz hale getirdi

2024-10-16 10:22 - Gündem

Ağır çanta taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrısı riski artıyor

2024-10-19 09:47 - Sağlık

Vedomosti: Türk ANTTEQ, Moskova'da dev bir projeye katıldı

2024-10-14 00:53 - Özel Haber

Çocuklar kişisel verilerini nasıl güvende tutacağını "Verican"la öğrenecek

2024-10-19 10:53 - Teknoloji

Salomon Kapadokya Ultra Trail Koşusu başladı

2024-10-19 11:18 - Spor

Almanya Başbakanı Scholz, İstanbul'a geldi

2024-10-19 00:18 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail ordusunun tahliye duyurusunun ardından Beyrut'ta şiddetli patlamalar oldu

22:48 - Dünya

Lübnan'ın güneyinden atılan füzeler sebebiyle İsrail'in kuzeyinde büyük yangınlar çıktı

22:22 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında ölenlerin sayısı 2 bin 464'e yükseldi

21:33 - Dünya

Uluslararası STK Sherpa: Fransız şirketi Lafarge'ın terör örgütü finansmanından yargılanması bir zafer

18:54 - Dünya

İsrail, Gazze'nin kuzeyinde Filistinlileri göçe zorlayarak "etnik temizlik" uyguluyor

19:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun tahliye duyurusunun ardından Beyrut'ta şiddetli patlamalar oldu

22:48 - Dünya

Lübnan'ın güneyinden atılan füzeler sebebiyle İsrail'in kuzeyinde büyük yangınlar çıktı

22:22 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında ölenlerin sayısı 2 bin 464'e yükseldi

21:33 - Dünya

Fenerbahçe 9. haftayı 1 puanla kapattı

21:28 - Spor

Kasımpaşa, Alanyaspor deplasmanından 3 puanla dönüyor

21:12 - Spor