İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne yönelik saldırıda 11 kişi öldü

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısında 11 kişinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 24 kişinin yaralandığı bildirildi.

Dünya - 1 ay önce

Beyrut
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne yönelik saldırıda 10 kişinin öldüğü bildirildi

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail'in kuzeyinde Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, saldırıda 6'sı ağır 24 yaralı olduğunu aktardı.

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısında 9 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kadar yaralı olduğu bildirildi ⤵️• İsrail ordusu saldırı ile ilgili Hizbullah’ı suçladı• Hizbullah Hareketi: Mecdel Şems saldırısıyla… pic.twitter.com/zqBHrfAHd8

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) July 27, 2024

İsrail ordusu, "ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda" roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıkladı.

Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, "olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını" vurguladı.

İsrail'de siyaset ve güvenlik teşkilatında görüşme trafiği

ABD seyahatindeki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Dürzi beldesi Mecdel Şems'e yapılan saldırı hakkında bilgilendirilmesinin ardından mümkün olan en kısa sürede İsrail'e dönmek için talimat verdiği bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi, ikinci bir açıklamasında ABD seyahatindeki Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Mecdel Şems'e yönelik saldırının ardından ülkeye dönüş uçuşunu erkene çekme kararını eleştiriler üzere verdiği iddialarının "uydurma" olduğunu savundu.

Netanyahu'nun katılacağı güvenlik kabinesinin yerel saatle 16.00'da toplanacağı belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar, dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve diğer üst düzey isimlerle Mecdel Şems'teki saldırıyı görüştü.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, askeri kurmay kademesi ve üst düzey güvenlik yetkilileri Gallant'a "Hizbullah'a verilecek yanıta ilişkin seçenekleri" sundu.

Gallant, "olası eylem planlarını değerlendirdiği ve güvenlik kademesine bunlara uygun hareket etmesi talimatı" verdi.

Abu Dabi merkezli Sky News Arabiya gazetesine konuşan İsrailli bir güvenlik kaynağı, "Tel Aviv'in Hizbullah'a güçlü bir karşılık vereceğini ancak savaş başlatmak istemediklerini" söyledi.

İsrail'de aşırı sağcı koalisyon ortaklarından sert karşılık çağrısı

İsrail'de Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarından, Lübnan ile savaşa gidilmesi çağrıları yükseldi.

Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırı karşısında "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın başıyla tüm Lübnan'ın bedel ödemesi gerektiğini, harekete geçmek gerektiğini" belirtti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir de basına yaptığı açıklamada, Hizbullah ile 8 Ekim'den itibaren savaş halinde olduklarını, "düşmanı yenmeleri gerektiğini" dile getirerek "karar alıcı platformların bu gerçekliği kabul etmeyi 10 aydır reddettiği" ifadeleriyle kendisinin alınmadığı güvenlik kabinesine tepki gösterdi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant'ı "bölgedeki çatışmayı idare etmekle" suçlayan Ben-Gvir, Başbakan'dan kabineyi gerekirse telefon bağlantısıyla toplayarak "hemen kuzeyde savaş kararı" almasını talep etti.

Sosyal medyada, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesinde saldırı alarmlarının çaldığı ve yerleşim alanında bir noktada güçlü bir patlama meydana geldiği görüntüler paylaşıldı.

Netanyahu: Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek

İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi, ABD seyahatindeki Netanyahu'nun saldırının ardından ülkeye dönüş uçuşunu erkene çekme kararını eleştiriler üzere verdiği iddialarının "uydurma" olduğunu da savundu.

Hizbullah Hareketi: Mecdel Şems saldırısıyla bağlantımız yok

Öte yandan Hizbullah Hareketi, saldırılarda 4 mensubunun öldüğünü duyurdu.

Hizbullah Hareketi, Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalandı.

Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Hizbullah'ın, İsrail ve diğer medya organlarında, Mecdel Şems saldırısının arkasında İslami Direniş'in (Hizbullah) yer aldığı iddialarını kesinlikle yalanladığı" ifade edilen açıklamada, Mecdel Şems olayıyla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığı ve kendilerine yönelik tüm iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

UNIFIL artan gerilimi düşürmeye çalışıyor

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Sözcüsü Andrea Tenenti, Lübnan'ın resmi ajansı NNA'ya Mecdel Şems olayı hakkında kısa bir demeç verdi.

Sözcü Tenenti, UNIFIL'in sınır hattında yükselen gerilimi düşürmek için taraflarla temas halinde olduğunu ifade etti.

İsrail, 1967'de çoğu Suriye toprağı sayılan kuzeyindeki Golan Tepeleri'ni işgal etti. Uluslararası hukuka göre İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki varlığı işgal sayılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meta, Nijerya'da şantaj ve dolandırıcılık yapılan 70 bin 200 Instagram ve Facebook hesabını kapattı

2024-07-25 13:38 - Medya

Okyanusların derinlerindeki metal yumruların "karanlık oksijen" ürettiği tespit edildi

2024-07-23 12:52 - Teknoloji

OpenAI, arama motoru 'SearchGPT'yi başlatacak

2024-07-26 00:48 - Medya

Isparta'da atıl tarım arazileri aspir üretimiyle tarıma kazandırılıyor

2024-07-24 14:23 - Çevre-Hayat

OpenAI'ın CEO'su Altman, yapay zeka yarışında Çin'i geçme çağrısı yaptı

2024-07-26 09:02 - Medya

GÖKBEY, İngiltere’de ikinci kez havalandı

2024-07-23 17:52 - Teknoloji

Ünlü işadamından ‘Kuş Okulu’ projesi ile dünyada bir ilk

2024-07-27 21:32 - Magazin

Azerbaycan’ın Moskova Büyükelçisi Bülbüloğlu, Belarus Ankara Büyükelçisi Rogojnik’i ağırladı

2024-07-22 20:04 - Özel Haber

Pendik'te ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

2024-07-21 14:52 - Asayiş

Gökçeyurt Vadisi'ndeki lavanta bahçesi fotoğraf tutkunlarının yeni gözdesi

2024-07-27 15:43 - Magazin

İlgili Haberler

Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı

01:37 - Dünya

İsrail'de on binlerce kişi esir takası anlaşması talebiyle sokağa indi

00:18 - Dünya

UNRWA: Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 200'e yakın okul kapatıldı

22:28 - Dünya

İngiliz halkı, Gazze'de acil ateşkes çağrısıyla İsrail'in Londra Büyükelçiliğine yürüdü

22:18 - Dünya

İsrail, Gazze Şeridi'nde bir evi bombaladı: 2'si çocuk, 2'si kadın 4 Filistinli canından oldu

20:35 - Dünya

Günün Manşetleri

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar Ligi'nde ilk galibiyet için İzlanda karşısında

09:13 - Spor

Teğmenlerin korsan yemini -E. Komando Kd. Hava Albay Fevzi Yurtoğlu yazdı-

09:00 - En Son Yazılar

Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı

01:37 - Dünya

İsrail'de on binlerce kişi esir takası anlaşması talebiyle sokağa indi

00:18 - Dünya

İstanbul Emniyeti'nden eğitim öğretim yılı için yeni güvenlik tedbirleri

23:22 - Asayiş