Gazze
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar devam ediyorGazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in 63 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında iki ay geride kaldıİsrail tanklarının İsrailli sivillerin ölümündeki rolü yine gündemdeGazze'de yerinden edilen binlerce Filistinli su ve gıda eksikliği nedeniyle hastalıkların pençesindeUluslararası Af Örgütü: Gazze'de 43 sivilin öldüğü saldırılarda ABD silahları kullanıldıİsrail'in okullarda ve yerleşim yerlerinde katliam ve soykırım işlediğini vurgulayan Kudra, saldırılarda son 24 saatte 310 Filistinlinin daha öldürüldüğünü ve toplam can kaybının 17 bin 487'ye yükseldiğini kaydetti.
❝Muhammed henüz 1,5 yaşındaydı. Henüz çok küçüktü Muhammed❞İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne gece boyunca düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti https://t.co/doCzkZKUhy pic.twitter.com/HaxhxQdP8d— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) December 8, 2023Yaralı sayısı 46 bin 480'e çıktı
Kudra, son saldırılar sonrasında hastanelere 558 yaralının getirildiğini ve toplam yaralı sayının 46 bin 480'e çıktığını söyledi.
Şu ana kadar 407'si yaralı ve 211'i hasta olmak üzere 618 kişinin Refah Sınır Kapısı'nı kullanarak Gazze'den ayrıldığını belirten Kudra, Gazze'de tedavi imkanı olmadığı için her gün onlarca yaralıyı kaybettiklerini dile getirdi.
İsrail 36 sağlık personelini alıkoydu
İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye başta olmak üzere 36 sağlık personelini hâlâ alıkoyduğuna dikkati çeken Kudra, saldırılar nedeniyle hastanelerin sağlık hizmeti veremez hale geldiğini vurguladı.
Kudra, güneydeki sağlık sisteminin felaket seviyesinde olduğunu ve hastanelerdeki doluluğun yüzde 262 seviyesine ulaştığını aktardı.
<br class="k-br" />Tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı had safhada
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra ayrıca Gazze'de hizmet verebilen hastanelerdeki sıkıntılara da dikkati çekti.
Kudra, hastanelerde artık kemik kırıklarında kullanılan fiksatörlerin, cerrahi malzeme ve yanık ilaçlarının bulunmadığını, kan ünitelerinin test yapılmadan nakledildiğini ve bunun da hasta ve yaralılar için ciddi tehlike oluşturduğunu dile getirdi.
BM: Savaş, bir bölgenin yaşanabilirliğini tehlikeye atmamalı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, AA muhabirinin, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısı sonrası, "İsrail'in terörle mücadele iddiasıyla Gazze'deki tünellere tuzlu su basmayı planladığı yönünde haberler var. İsrail hükümeti bunu reddetmedi. Gazze topraklarını tuzla verimsizleştirecek ve su kaynaklarını yok edecek bu tür yöntemler hakkında ne düşünüyorsunuz? Böylesi yöntemler için şimdiden insanlık adına İsrail’e bir çağrınız var mı?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.
Çatışmaların her zaman uluslararası insancıl hukuk, insan hakları hukuku ve diğer uluslararası belgelere uygun yürütülmesi çağrısında bulunduklarını vurgulayan Laerke, "Bunun özelliklerinden biri de savaşın, bir bölgenin yaşanabilirliğini gelecek nesiller için tehlikeye atmayacak şekilde yapılmasıdır. Dolayısıyla bu endişeler, böyle bir operasyonu planlayan herkesin aklında yer etmelidir." şeklinde konuştu.
DSÖ: (İsrail'in Gazze'deki tünellere su basma planı iddiası) Bu gerçekleşirse sağlık durumunu etkileyebilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, İsrail'in Gazze'deki tünellere tuzlu su basma planıyla ilgili iddialara ilişkin, "Bu gerçekleşirse Gazze'deki sağlık durumunu etkileyebilir." dedi.
Lindmeier, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında AA muhabirinin, "İsrail'in terörle mücadele iddiasıyla Gazze'deki tünellere tuzlu su basmayı planladığı yönünde haberler var. İsrail hükümeti bunu reddetmedi. Gazze topraklarını tuzla verimsizleştirecek ve su kaynaklarını yok edecek bu tür yöntemler hakkında ne düşünüyorsunuz? Böylesi yöntemler için şimdiden insanlık adına İsrail'e bir çağrınız var mı?" sorusunu yanıtladı.
Bu iddiayı doğrulayamadıklarını kaydeden Lindmeier, "Bu gerçekleşirse Gazze'deki sağlık durumunu etkileyebilir." diye konuştu.
DSÖ olarak ana odak noktalarının Gazze'deki sağlık sistemi ve sahadaki insanların ihtiyaçları olduğunu belirten Lindmeier, "Gazze tek bir hastaneyi ve tek bir hastane yatağını daha kaybetmeyi kaldıramaz. Sağlık çalışanlarının başlarının çaresine bakmaya yardımcı olacak yiyecekleri yok. Yaralılar yerlerde tedavi ediliyor. Bu artık bitmeli, bu duyarsızlığa son verilmeli. Şimdi ateşkese ihtiyacımız var." dedi.
Gazze'de en temel ihtiyaçlara dahi ulaşılamadığını vurgulayan Lindmeier, "Gazze'de medeniyetin ve toplumun çökmek üzere olduğu bir seviyedeyiz." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com