İsrail Mescidi Aksa çevresini 'casus kameralarla' izliyor

İsrail, ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek isteyen Filistinlilerin düzenledikleri gösterilerin merkezi haline gelen işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescidi Aksa'nın Bab el-Amud (Şam Kapısı) çevresini yaklaşık 60 kamerayla izliyor.

Dünya - 7 yıl önce

KUDÜS - HENADİ- EL- KAVASİMİ

İsrail yönetimi son olarak Doğu Kudüs'ün ana girişlerinden olan Şam Kapısı'nın önündeki Sultan Süleyman Caddesi ve çevresine yüksek çözünürlüğe sahip 11 yeni kamera daha yerleştirdi.

Tüm kameraların, Mescidi Aksa çevresindeki kadim kent içinde konuşlanmış bulunan İsrail karakollarından takip edilecek şekilde yerleştirildiği, gece ve gündüz, her türlü hava şartlarında yüksek performans sunduğu, hızlı hareket eden kişilerin kimlik tespitinde de net görüntüler sağladığı belirtiliyor.

Aynı anda maksimum 14 kişinin kameranın yaptığı yayını izleme imkanı bulduğunu kaydeden uzmanlar, tek bir kameranın satış fiyatının 3 bin ile 3 bin 500 dolar arasında değiştiğini dile getiriyor.

"Kameralar, yoğunluk ve hareketlilikle ilgili de analizler yapabiliyor"

AA muhabirine konuşan Filistinliler, İsrail yönetiminin yerleştirdiği kameraların sahip olduğu üstün teknolojiye işaret ederek dar sokakların başına yerleştirilen bu kameralarla evlerin içinin dahi gözetlenebileceğini, tüm mahremiyet kurallarının hiçe sayıldığını söyledi.

Kudüs'te güvenlik kameraları dağıtımcısı özel bir şirkette montajcı olarak çalışan Tarık Guşa, İsrail yönetimin yerleştirdiği kameraların oldukça gelişmiş son teknolojilerle tasarlandığını belirtti.

Söz konusu kameraların kullanıcılarına gözlemlediği alanlara ilişkin analizler sunabildiğini, kişilerin giydiği ya da taşıdığı yazılı pankartların içeriklerine ait bilgiler verdiğini kaydeden Guşa, kameraların yoğunluk ve hareketlilikle ilgili de çeşitli analizler yapabildiğini ifade etti.

"Büyük birader seni izliyor"

Filistinli avukat ve insan hakları aktivisti Nesrin Alyan da İsrail'in kullandığı sözde "güvenlik" önemlerini George Orwell'in "1984" adlı kitabından bir alıntı yaparak eleştirdi.

Alyan "Bu yapılan İsrail polisinin, George Orwell'in 1984 adlı kitabındaki 'Büyük birader seni izliyor' ifadesindeki göreve heveslenmesidir. Evlerin dahi bir mahremiyeti kalmadı. Dar sokakların başına yerleştirilen bu kameralarla evlerin içi dahi gözetlenebilecek." dedi.

Alyan ayrıca "İsrail her ne kadar güvenlik gerekçeleri dese de bu kameraların görüntülerinden mahkemelerde Filistinliler aleyhinde deliller sunacak." diye konuştu.

Şam Kapısı çevresi, İsrail'in uzun süredir üzerinde çalıştığı alanlardan biri. İsrail yönetimi son olarak Şam Kapısı önünde nöbet tutan İsrail polisi ve askerleri için "iki odalı bir ofis" inşa etti.

İsrail polisi geçen cuma günü Şam Kapısı çevresine yerleştirdiği demir barikatlarla Filistinlilerin burada toplanıp gösteri düzenlemesine engel olmaya çalışmış ancak Mescidi Aksa'dan çıkan Müslümanlar o dar alanda dahi iki saate yakın Trump'ın Kudüs kararı aleyhinde sloganlar atarak protestolarını sürdürmüştü.

Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti. İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zabıt katibi nedir ? Zabıt katibi nasıl olunur ne iş yapar ? Zabıt katibi maaşları ?

2017-12-20 17:02 - Eğitim

Gastronomi kentinin yeni lezzeti 'midye' baklava

2017-12-16 17:49 - Kültür Sanat

"Kız Kulesi" ve "Aşk Sanatı"nın en eski müellifi Ovidius'un sürgün cezası 2 bin yıl sonra iptal edildi

2017-12-15 16:48 - Kültür Sanat

Türkiye'de 2017 böyle geçti

2017-12-21 16:37 - Genel

Faizsiz sigortacılıkta yeni dönem başlıyor

2017-12-17 15:58 - Ekonomi

Katalonya'daki parlamento seçimlerini ayrılıkçılar kazandı

2017-12-22 05:02 - Dünya

Sakarya'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı

2017-12-21 22:02 - Asayiş

İngiliz diplomat Lübnan'da ölü bulundu

2017-12-18 02:38 - Dünya

e-Devlet 10. yılında yeni arayüzüyle hizmet vermeye başladı

2017-12-19 07:42 - Genel

Süleyman Gündüz'ün 'Kudüs: Ey Hüzünler Şehri' sergisi açıldı

2017-12-22 14:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Pakistan'da eriyen buzulların yol açtığı selde yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

19:02 - Dünya

Rusya: Donetsk bölgesinde Çigari yerleşim birimini ele geçirdik

18:18 - Dünya

Ukrayna: Rusya'ya ait "Su-25" tipi savaş uçağını vurduk

17:27 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Gazze'de acil ve kesin bir ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi

16:22 - Dünya

İtalya'da Etna Yanardağı kül ve lav püskürtmeye devam ediyor

15:32 - Dünya

Günün Manşetleri

MSB, topçu birliklerinin Irak'ın kuzeyinde hedefleri vurduğu görüntüleri paylaştı

20:03 - Gündem

MKE Ankaragücü'nde teknik direktörlüğe Cihat Arslan getirildi

19:13 - Spor

Pakistan'da eriyen buzulların yol açtığı selde yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

19:02 - Dünya

İzmir'de otomobilde çıkıp makilik alana sıçrayan yangın kontrol altında

18:57 - Asayiş

Ankara'da kontrolden çıkan otomobil, Kızılay'daki metro istasyonu girişine düştü

18:53 - Asayiş