?>

İsrail'in kısıtlamalarına rağmen Ramazanın ilk cumasında Mescid-i Aksa'da 90 bin Müslüman saf tuttu

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da, İsrail kısıtlamalarına rağmen 90 bin Müslüman ramazanın ilk cuma namazını eda etti

İslam-Hayat - Şevval 1446 - 1 ay önce

Kudüs

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'dan gelişleri kısıtlamasına karşın on binlerce Filistinli ramazanın ilk cuması için Aksa'ya akın etti.

Batı Şeria'dan cuma namazı için Müslümanların ilk kıblesine gitmek isteyen Filistinliler, sabahın erken saatlerinden itibaren çeşitli noktalardaki İsrail askeri kontrol noktasından geçerek otobüslerle Doğu Kudüs'e geldi.

Özellikle Kalendiya'daki İsrail askeri kontrol noktasında uzun kuyruklar oluşması dikkati çekti.

İsrail polisi, sabahın erken saatlerinden itibaren Mescid-i Aksa'ya açılan yolları trafiğe kapattı. Filistinliler ise İsrail'in Eski Şehir çevresinde kurduğu kontrol noktalarından geçerek Mescid-i Aksa'ya ulaştı.

Cuma hutbesinde Filistin ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu ile Gazze'deki acıların son bulması için dua edildi.

"İnsanların Batı Şeria'dan gelmesi engellendi"

Mescid-i Aksa'nın idaresinden sorumlu Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Başkanı Azzam el-Hatib, namaz sonrasında yaptığı açıklamada, bu yılki ramazan ayının ilk cuma namazını yaklaşık 90 bin kişinin eda ettiğini söyledi.

"Bu rakam çok düşük, normalde çok çok daha fazla olurdu." diyen Hatib, "Ancak çok kısıtlı sayının dışında insanların Batı Şeria'dan gelmesi engellendi. Aynı şekilde, çevrede (İsrail polisi tarafından) kurulan çok sayıda kontrol noktası da insanların Aksa'ya ulaşmasına engel oluyor." ifadelerini kullandı.

Hatib, "namazın huzur içinde geçtiğini, insanların Aksa'yı özlediğini, çok şükür burada ibadet edebildiğini, inşallah gelecek yıllarda daha fazla insanın buraya ulaşması için dua ettiklerini" belirtti.

Gazze ve Batı Şeria'daki manzara karşısında "insanlar buruk, mutluluk eksik"

Cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinli kadın Rima Hassuna (55), geçen yıllara nazaran Aksa'ya gelebilenlerin sayısının az olduğunu, Batı Şeria'daki halkın buraya gelemediğini, kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluştuğunu ifade etti.

Hassuna, Gazze'de ateşkes sağlanmasına rağmen İsrail'in saldırıları gölgesinde idrak edilen ramazan ayında "insanların buruk ve mutluluğun eksik olduğunu" vurgulayarak şunları söyledi:

"Allah insanların oruçlarını inşallah kabul eder. Bu yıl diğer yıllar gibi değil. Eskiden her yer süs, tüm buralar ışıkla kaplanmış olurdu. Bu yıl kimse süs asmadı. Biz Gazze ve Batı Şeria halkına, şehitlere, başlarına gelene saygımızdan evimizi bile süslemedik.

Hatta evde lokmalarımızda bile 'Bu insanlar nasıl yemek yiyor?' diye düşünüyoruz. 'Biz yiyoruz ama bizim dışımızdakiler yiyor mu?' diye aklımıza geliyor. 'Biz çorba içiyoruz onlar belki içemiyor.' diyoruz. İnsanlar zorluk içinde, inşallah barış gelir."

"Filistinliler savaşın yeniden başlaması korkusunu ve endişesini yaşıyor"

Filistinli Semir Necdi, ramazan ayının ilk cumasında Filistinlilerin burada namaz kılmak istediğini, kimsenin engellenmemesini ümit ettiğini belirtti.

Aksa'ya gelenlerin sayısının savaş nedeniyle bu yıl daha az olduğunu aktaran Necdi, Batı Şeria'dan çok az sayıda Filistinlinin gelişine izin verildiğini dile getirdi.

Necdi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının yeniden başlamasından korktuklarını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

"Filistinliler savaşın yeniden başlaması korkusunu ve endişesini yaşıyor. Bu korku, buradaki kadın, çocuk, yaşlı, sivillere ilişkin. Özellikle de bu zorlu hava koşulları altında, Gazze'ye giden yardımların kesilmesi; savaşın yeniden başlaması yardımların tamamen durması anlamına geliyor.

Umarız, insanlar bu sıkıntıdan kurtulur. Çünkü Gazze'deki durum hiçbir insanın tahammül edebileceği şekilde değil."

İsrail kısıtlama uygulayacağını duyurmuştu...

İşgalci İsrail, ramazan boyunca işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa’da geçen seneki gibi kısıtlamalar uygulayacağını duyurmuştu.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’dan cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya sadece 50 yaş üstü kadınlar ve 55 yaş üstü erkekler ile 12 yaş altı çocukların gelişine izin verileceği kaydedilmişti.

Mescid-i Aksa’da kılınan ramazanın ilk cuma namazı için İsrail, Kudüs’te 3 bin polis görevlendirmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Maarif Vakfı, Gambiyalı gençleri kaliteli eğitimle hayata hazırlıyor

2025-03-05 13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

DEİK, Latin Amerika pazarında Türkiye'yi bekleyen yeni fırsatları tanıttı

2025-03-03 12:52 - Ekonomi

Zelenskiy: Avrupa'da birlik ve beraberlik uzun zamandır görülmemiş bir seviyede

2025-03-03 01:17 - Dünya

İsrail, Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini durdurdu

2025-03-02 11:02 - Dünya

ABD'deki Times Meydanı'nda bir araya gelen Müslümanlar teravih namazı kıldı

2025-03-03 07:52 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Suriye konulu istişarelerde, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması gündeme getirildi

2025-03-04 10:58 - Gündem

Batılılar, Rusya ve Ukrayna halkından özür dilemeli! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

2025-03-01 08:25 - En Son Yazılar

İsrail ordusu şubatta Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 140'tan fazla yapıyı yıktı

2025-03-03 22:53 - Dünya

Bolivya'da otobüsün minibüsle çarpışması sonucu 25 kişi öldü, 26 kişi yaralandı

2025-03-03 21:33 - Dünya

Türkiye ile İngiltere arasında Suriye konulu istişareler yapıldı

2025-03-03 22:07 - Gündem

İlgili Haberler

Kastamonu'da bayram pilavı geleneği 133 yıldır yaşatılıyor

03:38 - İslam-Hayat - Şevval 1446

28 Şubat'la yarım kalan hayali, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasındaki başarısıyla taçlandı

16:03 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İHH, ramazanda 67 ülkede 3 milyondan fazla kişiye ulaştı

13:58 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Ramazanda Mekke ve Medine'deki 2 kutsal mescidi 122 milyon Müslüman ziyaret etti

20:33 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Senegal'de Ramazan Bayramı namazı okyanus kenarında beyazlar içinde kılındı

17:08 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Günün Manşetleri

ABD ve Güney Koreli şirketler, ortak savaş gemileri üretecek

11:07 - Dünya

Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce ve Karabük'ün yüksek kesimlerine kar yağıyor

11:02 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 20 zanlı yakalandı

10:58 - Gündem

Çin, Trump'ın tarife tehdidine karşı geri adım atmayacağı mesajını verdi

10:53 - Dünya

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 36'sı Trabzon'dan yapıldı

10:48 - Ekonomi