TBMM
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile yapılan tek bir anlaşma olduğunu bildirdi.
Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Meclis'te MHP Grubu'nu ziyaret etti. Çavuşoğlu ve Elitaş'ı MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal karşıladı. Görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.
Görüşme sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmenin son derece faydalı olduğunu, dış politika konusunda Meclis'i bilgilendirmeye hazır olduklarını her zaman ifade ettiklerini anımsatarak, "Şu oluşan yapıcı ortamda, uzlaşı kültürünün gerçekten yerleşmeye başladığı bir ortamda, bundan sonraki süreçte, dış politikayla ilgili konuları Meclis'teki muhalefet partileriyle de paylaşmayı düşünüyoruz. Ne zaman isterlerse ya da kritik meseleler olduğu zaman biz de talepte bulunuruz. Bu şekilde iş birliğini önümüzdeki süreçte de devam ettirmek istiyoruz." dedi.
İsrail ile yapılan anlaşmanın Meclis gündemine bu hafta gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, söz konusu anlaşmanın ne zaman Meclis gündemine alınacağının Meclis'in işi olduğunu, siyasi parti gruplarının birlikte karar vereceğini söyledi.
Bir gazetecinin, "iki protokol olduğu ifade ediliyor." yönündeki sorusu üzerine Çavuşoğlu, "İsrail ile yaptığımız tek anlaşma var. Meclis'e de gönderilmesi için Başbakanlığa gönderdiğimiz bir tek anlaşma var. Biliyorsunuz, uluslararası, hükümetlerarası anlaşmaların yürürlüğe girebilmesi için Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Bu bizim yasamızda, Anayasa'mızda böyle." yanıtını verdi.
"Suriye ile ilişkiler de gündemimizde"
Faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden MHP Grup Başkanvekili Akçay, son dönemde bölgede yaşanan bazı hadiseler ile Türkiye'nin başta Rusya ve İsrail olmak üzer, çeşitli ülkelerle ilişkiler hakkında kendilerine bilgi verildiğini söyledi.
MHP'nin görüşmede ne tür önerilerde bulunduğuna yönelik bir soru üzerine da Akçay, şunları kaydetti:
"Öncelikle Türkiye'nin çeşitli ülkelerle yaşamış olduğu sorunların mümkün olduğunca giderilerek, ilişkilerin geliştirilmesinin ülkenin çıkarları, milli dış politika bakımından yarar getireceğini, bu çalışmaları desteklediğimizi ve destekleyeceğimizi ifade ettik. Akabinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba tasarıdaki bazı maddeler, örneğin Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması hususu, sonra Varlık Fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifine ilişkin görüşlerimizi ifade ettik."
Akçay, bir gazetecinin "Başbakan Suriye konusunda 6 ay içinde önemli gelişmeler olacağını söylemişti. Bu görüşmede ona ilişkin bir ipucu var mı?" sorusuna ise "Sayın Başbakan'ın bahsettiği çerçevede değil ancak Suriye ile olan ilişkiler, Suriye'nin içinde bulunduğu hususlar da gündemimizde oldu." karşılığını verdi.
Muhabir: Alper Atalay,Seval Güler
dikGAZETE.com