?>

'İsrail geçen ay Kudüs'te 130'dan fazla ihlal gerçekleştirdi'

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin raporuna göre, İsrail, işgal altındaki Kudüs kentinde bulunan Filistinliler aleyhinde nisan ayında 130'dan fazla ihlal gerçekleştirdi.

Genel - 6 yıl önce

KUDÜS (AA) - Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, uluslararası topluma İsrail'in ihlalleri karşısında Kudüs ve bu kadim kentte yaşayanların korunması çağrısında bulundu.

Gözlemevinin yayımladığı raporda, "Uluslararası toplumun, yerlerinden edilme amacıyla ağır ihlallere maruz kalan Kudüs ve sakinlerine ilişkin sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

ABD'nin Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının ardından İsrail politikasının nicelik ve nitelik olarak artığı kaydedilen raporda, bu kararın Kudüs başta olmak üzere Filistinlilere yönelik ihlallerini tırmandırma konusunda İsrail'e yeşil ışık yaktığı belirtildi.

Raporda, "İsrail, işgal altındaki Kudüs kentinde bulunan Filistinliler aleyhinde nisan ayında 130'dan fazla ihlal gerçekleştirdi." denildi.

İsrail'in Kudüs'te izlediği politikanın öne çıkan özelliğinin ırkçılık olduğuna işaret edilen raporda işgal altındaki bölge sakinlerinin temel haklarının açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

Gözlemevi ayrıca, İsrail politikasının, yıkım, topraklarını ele geçirme ve inşa girişimlerini önleme yoluyla Filistinlileri topraklarından tehcir etmeyi amaçladığını kaydetti.

İşgal güçlerinin, yasal bir gerekçe olmaksızın toplu cezalandırma sistemini uyguladığı belirtilen raporda, İsrail makamlarının, idari gözaltı sistemiyle gerçek bir suçlama olmadan şüphelinin tutukluluk dönemini bir yıla kadar uzatabildiği aktarıldı.

Gözlemevi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğindeki ilgili kurumlardan, "Kudüs'teki durumu yakından takip etmelerini, Filistinlilere yönelik acımasız eylemleri cezalandırmalarını ve işgal altındaki Filistinlilere karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini" istedi.

Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK) 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Başkan Donald Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı 6 Aralık 2017'den birkaç ay sonra ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliği törenle işgal altındaki Kudüs'e taşındı.

Muhabir: Afra Aksoy

Haftanın Öne Çıkanları

Eşref Kolçak eşinin mezarının üzerine defnedilecek

2019-05-26 22:27 - Magazin

Albaraka Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Ahmet Faruk Çağlar oldu

2019-05-22 14:37 - Ekonomi

'Davamız, Üstadın asliyetini muhafaza davasıdır'

2019-05-24 17:17 - Kültür Sanat

Antalya'daki 'ters ev'de rekor turist beklentisi

2019-05-26 15:17 - Gündem

İlkay Gündoğan Almanya Milli Takımı aday kadrosuna çağrıldı

2019-05-22 17:27 - Spor

'İsrail geçen ay Kudüs'te 130'dan fazla ihlal gerçekleştirdi'

2019-05-28 01:48 - Genel

Bu habere çok şaşıracaksınız! 1 Kilo altını iade edebilmek için...

2019-05-22 19:55 - Çevre-Hayat

Günün Özeti

2019-05-27 20:32 - Gündem

Otomobilini dolandırıcılara kaptırınca kendini savcılığa şikayet etti

2019-05-25 13:37 - Asayiş

Yaralı leylek belediyeye sığındı

2019-05-23 21:12 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor

12:42 - Gündem

Haftalık gol rekorunun kırıldığı 1. Lig'de heyecan son 2 haftaya taşındı

12:38 - Spor

"Memur-Sen Avantaj" uygulamasından yaklaşık 200 bin memur yararlanıyor

12:32 - Gündem

Kayseri'de tramvaylar rüzgar enerjisiyle yol almaya başladı

12:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kaçak göçle ve göçmen kaçakçılarıyla mücadeleyi ihmal etmiyoruz

12:23 - Gündem