?>

İsrail, Gazze soykırımında Microsoft ve OpenAI altyapısından güçlü destek aldı

İşgalci İsrail ordusu, 7 Ekim saldırılarından sonra OpenAI ve Microsoft'a ait yapay zeka kullanımını 200 kat artırdı

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 2 gün önce

Ankara

Associated Press (AP) tarafından yapılan araştırmada, İsrail ordusunun, on binlerce sivili öldürdüğü ve bölgeyi fiziken neredeyse yok ettiği Gazze soykırımında Microsoft ve OpenAI altyapısından güçlü destek aldığı ortaya çıktı.

İşgalci İsrail ordusu tarafından Gazze soykırımında kullanılan yapay zeka sistemlerinin sivil ölümlerine yol açabilecek hataları ortaya kondu.

İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü soykırımın yanı sıra Lübnan'a yönelik saldırılarında yapay zekanın kullanımı, "sivil ve askeri hedef ayrımı yapılmadığı ve savaş suçu ihtiva ettiği" sebebiyle eleştiriliyor.

Sivilleri "gözetleme ve hedef almak" için "Habsora", "Lavender" ve "Where is Daddy?" isimli yapay zeka destekli teknolojileri kullandığı daha önce ortaya çıkan İsrail'e, Amerikan merkezli yapay zeka şirketlerinin desteği sürüyor.

AP tarafından, Microsoft ve OpenAI şirketlerinin verilerinin incelenmesi ve İsrailli yetkililerle görüşmelerin sonucunda yapılan araştırmada, İsrail ordusunun yapay zeka kullanımının boyutu ele alındı.

Söz konusu araştırmada, bu yapay zeka sistemlerinin sivil ölümlerine yol açabilecek hataları ortaya kondu.

İnsan zekası dahil olmak üzere pek çok başka zeka biçimiyle birlikte kullanılan yapay zeka sistemlerinin ne zaman hata yaptığını tespit etmenin son derece güç olduğunu belirten yetkililer, bunun "haksız ölümlere" sebebiyet verebileceğini vurguluyor.

İsrail ordusu verileri yapay zeka ile derliyor...

AP'ye konuşan İsrailli bir istihbarat yetkilisine göre ise, İsrail ordusu, "kitlesel gözetleme" yoluyla toplanan ve telefon görüşmeleri, metinler ve sesli mesajlar da dahil olmak üzere yazıya dökülen ve çevrilen bilgileri derlemek için Microsoft Azure kullanıyor.

Azure'un devasa metin yığınları içindeki terimleri hızlı bir şekilde aramak için kullanıldığını söyleyen yetkili, bu sayede birbirlerine yol tarifi veren kişilerin de bulunabildiği ve ordunun yapay zeka sistemleriyle konumlarının tespit edilebildiğini söyledi.

Lise öğrencileri "potansiyel militan" olarak tanımlandı...

AP'nin incelediği veriler, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun, konuşmayı yazıya dökme ve çeviri özelliklerinin yanı sıra OpenAI modellerini "yoğun" bir şekilde kullandığını gösteriyor.

İşgalci İsrail ordusu, yapay zeka çevirilerinin Arapça bilen personel tarafından kontrol edildiğini iddia etse de AP'ye konuşan İsrailli bir yetkili, yapay zekanın söz konusu olduğu durumlarda hataların yapılabileceği ihtimaline dikkati çekti.

Roket güdümlü bir el bombasının fırlatma borusundaki kavrama kısmını tanımlayan Arapça kelimenin "ödeme" ifadesiyle aynı olduğunu söyleyen yetkili, yaşadığı bir olayda yapay zekanın bunu yanlış tercüme ettiğini ve tercümeyi kontrol eden kişinin başlangıçta bu hatayı fark etmediğini söyledi.

Bazen kişilerin profillerine eklenen verilerin hatalı olabildiğini söyleyen yetkili, sistemin yaklaşık 1000 lise öğrencisini yanlış bir şekilde "potansiyel militan" olarak tanımladığını belirtti.

Yetkililer ayrıca yapay zekanın, Hamas'la bağlantılı olup orada yaşamayan birine ait bir evi işaretleyebileceği ve hedef haline getirebileceği tehlikesine de dikkati çekiyor.

Yapay zeka kullanımı 7 Ekim öncesine göre 200 kat arttı...

Araştırmaya göre, İsrail ordusu tarafından, OpenAI ve Microsoft şirketlerine ait yapay zekanın kullanımı, 7 Ekim saldırılarından öncesine kıyasla Mart 2024'te yaklaşık 200 kat arttı.

Öte yandan, ordu tarafından Microsoft sunucularında depolanan veri miktarı Mart-Temmuz 2024'te 2 katına çıkarak 13,6 petabaytı aşarken, bu sunucuların ordu tarafından kullanımı 7 Ekim sonrası sadece iki ayda bile neredeyse üçte iki oranında artış gösterdi.

OpenAI'ın eski kıdemli yetkililerinden Heidy Khlaaf, araştırmaya ilişkin, "Bu, ticari yapay zeka modellerinin doğrudan savaşta kullanıldığına dair aldığımız ilk teyit." ifadesini kullandı.

Microsoft'la "sıkı bağlar"

AP'nin verileri ayrıca, Microsoft'un "Azure" bulut platformu ve OpenAI aracılığıyla sağlanan gelişmiş yapay zeka modellerinin İsrail ordusu tarafından satın alındığını gösterdi.

ABD'li teknoloji şirketleri arasında Microsoft'un İsrail ordusuyla "özellikle yakın bir ilişkisi" olduğuna işaret edilen araştırmada, bu ilişkinin 7 Ekim'den sonra daha da "arttığı" belirtildi.

AP tarafından incelenen belgelerde, Microsoft ile İsrail Savunma Bakanlığı arasında 2021'de, 133 milyon dolar değerinde üç yıllık bir sözleşme imzalandığı ve böylece İsrail'in, ABD'den sonra, şirketin en büyük ikinci askeri müşterisi haline geldiği bilgisi yer aldı.

Veriler ayrıca, 7 Ekim'den yaklaşık iki hafta sonra İsrail ordusu tarafından Microsoft Azure'a teknik destek talebi gönderildiğini ortaya koydu. Söz konusu talepte ise "herhangi bir kesintinin 'hayat kurtarıcı sistemler' üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olması nedeniyle, yılın geri kalanında planlanan bakım kesintilerinin ertelenmesi" isteğinin yer aldığı belirtildi.

AP'ye göre, 7 Ekim sonrasında yaklaşık 10 ay boyunca Microsoft Azure, İsrail ordusu tarafından yaklaşık 130 teknik destek talebine cevap verdi. Microsoft verileri, Tel Aviv dışında çevresi dikenli tellerle çevirili iki devasa binada bulunan sunucularda tutuluyor. Microsoft ayrıca Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya kentinde 46 bin metrekarelik bir şirket kampüsü de işletiyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Emekli öğretmen çift 57 yıllık mutlu evlilikleriyle gençlere örnek oluyor

2025-02-13 16:37 - Çevre-Hayat

Gambiya'nın bağımsızlık kutlamalarında Mehter coşkusu

2025-02-18 17:47 - Magazin

Türkiye Diyanet Vakfı ateşkesten bu yana Gazze'de 200 bin kişiye yardım ulaştırdı

2025-02-15 11:48 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, yapay zekanın düzenlenmesi çağrısı

2025-02-13 06:37 - Dünya

Sevgililer Günü'nün simgesi "gül"de 5 yıllık ticaret hacmi 18 milyon dolar oldu

2025-02-13 15:23 - Ekonomi

Erzurum'da düzenlenen Üniversiteler Arası Türkiye Kar Voleybolu Şampiyonası devam ediyor

2025-02-12 17:07 - Spor

Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

2025-02-13 22:25 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Burdur'da doğaseverler Karacören Barajı'nda manzaranın keyfini çıkardı

2025-02-17 14:43 - Çevre-Hayat

Kalbinde doğuştan 3 delik bulunan down sendromlu Yusuf, 2 ameliyatla sağlığına kavuştu

2025-02-14 12:17 - Sağlık

Gazze'deki Refah Belediyesi: Ateşkesin uygulanmadığı kentte 200 bin sığınmacı açıkta yaşıyor

2025-02-13 19:28 - Dünya

İlgili Haberler

BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Lauber: İHK üyesi ülkeler toplantıya katılmalı ve endişelerini dile getirmeli

12:16 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

TCMB'den 'Para Politikası ve Beklentilerin Çıpalanması' analizi

09:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İngiltere'de geçen yıl rekor kıran Müslüman karşıtı nefret suçlarının internetteki merkezi, X oldu

14:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Uzmanlara göre, Trump'ın yaklaşımı Türkiye'nin Avrupa'nın savunma arayışlarındaki önemini artıracak

13:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

AB ekonomisi zorlu bir dönem yaşıyor

13:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

UEFA Konferans Ligi'nde play-off etabı tamamlandı

02:58 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turuna kalan takımlar belli oldu

02:53 - Spor

Netflix, Meksika'ya 4 yıl içinde 1 milyar dolar yatırım yapacak

01:48 - Dünya

Fenerbahçe, Avrupa'da son 16'da

01:43 - Spor

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan orduya işgal altındaki Batı Şeria'da saldırıları artırma ta

01:23 - Dünya