KUDÜS
İsrail parlamentosu Knesset'in, ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklamayı öngören yasa tasarısını önümüzdeki hafta oylamaya sunacağı bildirildi.
İsrail devlet radyosunun haberine göre, söz konusu yasanın önümüzdeki hafta parlamentoda oylamaya sunulması bekleniyor. Haberde oylamanın hangi gün yapılacağı bilgisine ise yer verilmedi.
Haberde ayrıca kamuoyunda "ezan yasağı" olarak bilinen tasarıya Yahudilerin de ritüellerine kısıtlama getireceği endişesi ile karşı çıkan dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) lideri ve Sağlık Bakanı Yakup Litzman'ın bu itirazından vazgeçtiği kaydedildi. Litzman'ın tasarıya muhalefet etmekten vazgeçmesinde ise, söz konusu yasağın sadece 23.00-07.00 saatleri arasında uygulanarak Yahudilerin akşam saatinde çalan Şofar borusunu etkilememesinin sağlanmasının etkili olduğu belirtildi.
Tasarı Gazze'de protesto edildi
Öte yandan, İsrail'in ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklama planı Gazze Şeridi'nde protesto edildi.
Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı tarafından Gazze'deki Ketibe Meydanı'nda düzenlenen gösteriye onlarca Filistinli katıldı. Göstericiler, üzerinde "Ezanlar susmayacak", "Ezanı yasaklama kanunu inancımıza saldırıdır." yazan dövizler taşıdı.
Gazze'deki Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Vekili Hasan es-Sayfi, burada yaptığı konuşmada, "Ezan, İslami sembollerden biridir. Namazla ilgilidir. Ezandan rahatsız olan topraklarımızdan gidebilir." dedi.
İsrail'in bu girişimini "insani ve inançlara yönelik" bir suç şeklinde niteleyen Sayfi, uluslararası insan hakları kuruluşları ve Arap Birliğini, İsrail'in bu yasa tasarısını kabul etmesini engellemek için derhal harekete geçmeye çağırdı.
"Tasarıda yapılan değişiklik sadece Müslümanları ilgilendiren ezanı hedef alacak"
Öte yandan, AA muhabirine konuşan Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Sabri, tasarıda yapılması planlanan değişikliğin, dindar Yahudi partilerin lehine olduğunu ve bu nedenle onay aldığını belirtti.
Sabri, bu değişiklikle yasa tasarısının sadece Müslümanları ilgilendiren ezanı hedef alacağını söyledi.
Ezanla ilgili bir kanun çıkarılmasını İslam dini işlerine müdahale olarak gördüklerini ve söz konusu adımın ibadet özgürlüğüne aykırı olduğunu kaydeden Sabri, "Düzenleme ne olursa olsun ezanla ilgili bir yasa çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Yasa tasarısının iptal edilmesini istiyoruz. Bu tasarıyı kabul etmek, dini işlere müdahaleyi kabul anlamı taşıyor. Biz 1967'den bu yana mevcut düzenin sürdürülmesini talep ediyoruz." dedi.
Ezan yasağı tasarısı nedir?
"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı. Bu kez ise İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.
Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti. Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesi ile yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.
Muhabir: Nour Mahd Ali Abu Aisha,Ayşe Sümeyra Aydoğdu,Hacer Başer
dikGAZETE.com