?>

İsrail'de yolsuzlukla yargılanan Başbakan Netanyahu, hakim karşısına çıkıyor

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hakkındaki yolsuzluk davası kapsamında ifade vermek üzere hakim karşısına çıkıyor.

Dünya - 3 ay önce

Kudüs

Netanyahu, avukatları aracılığıyla yaptığı erteleme talebinin reddedilmesinin ardından hakkındaki 3 ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle açılan davanın duruşması için Tel Aviv Bölge Mahkemesine geldi.

Başbakan Netanyahu'ya destek vermek için mahkemeye çok sayıda milletvekili ve bakanın da geldiği görüldü.

Adliye binası önü, Netanyahu destekçileri ile karşıtlarının ayrı ayrı düzenlediği protestolara sahne oluyor.

İsrailli esir yakınları da Netanyahu'yu protesto etmek için mahkeme binasının girişinde toplanırken, ellerinde Gazze’de esir tutulan yakınlarının fotoğrafları ve Netanyahu’yu suçlayan pankartlar taşıyor.

Gazze'de ölen İsrailli esir asker Ron Sherman'ın annesi Maayan Sherman'ın da "Netanyahu yüzünden kaçırıldı. Netanyahu tarafından öldürüldü." yazılı pankart taşıdığı görüldü.

Mahkeme binasının girişinin her iki yanında ayrı ayrı toplanan grupların olası taşkınlığına müdahale için polis birlikleri hazır bekliyor.

Netanyahu'nun yolsuzluk davaları

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019'da Netanyahu hakkında 3 ayrı yolsuzluk dosyasında, "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti.

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu'nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020'de Kudüs Bölge Mahkemesinde görülmüştü.

Yolsuzluk soruşturması kapsamında, Shaul Elovitch’in sahibi olduğu “Bezeq” isimli telekomünikasyon şirketinin bünyesinde yer alan “Walla News” adlı internet sitesinde, Netanyahu ailesinin lehine haberler yapılması karşılığında şirkete 276 milyon dolar değerinde mali imtiyaz sağlamak suçlaması dikkati çekiyor.

Netanyahu’ya yöneltilen suçlamalar arasında İletişim Bakanlığı Genel Müdürü Avi Berger yerine seçim kampanyalarını da yürüten Shlomo Filber’i getirmek suretiyle Shaul Elovitch lehine hukuka aykırı olarak hükümet politikası yürütmek de yer alıyor.

Rüşvet ve görevi kötüye kullanma kapsamında ele alınan dosyada ise Netanyahu'nun İsrailli Hollywood film yapımcısı Arnon Milchan ve Avustralyalı milyarder James Packer’dan hediye adı altında 283 bin dolar değerinde şampanya, puro, mücevher ve uçak bileti aldığı iddia ediliyor.

İddianamede hediyelerin Netanyahu’ya siyasi fayda temini karşılığında verildiği yönünde yeterli delil olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, Yediot Ahronot gazetesinin sahibi Arnon Mozes ile Netanyahu’nun, gazetenin yayın politikasının Likud lideri lehine olması karşılığında rakip Israel Hayom gazetesinin rekabet gücünü azaltmaya yönelik yasal düzenlemelerin hükümet tarafından geçirilmesi konusunda anlaştığı iddia ediliyor.

Yargılama sonunda suçlu bulunması halinde 10 yıla varan hapis cezasına çarptırılması muhtemel olan Netanyahu, hakkındaki üç ayrı davadaki suçlamalar karşısında masumiyetinde ısrar ediyor ve iddiaları kabul etmiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde üst üste 2. mağlubiyeti aldı

2024-12-04 01:58 - Spor

Rusya: Ukrayna istihbaratı, Heyet Tahrir Şam militanları ile etkileşim içinde

2024-12-04 17:33 - Dünya

Rusya Türkiye'den çikolata ithalatını artırdı

2024-12-04 08:09 - Özel Haber

İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi

2024-12-04 14:18 - Asayiş

Gürcistan'da AB yanlısı göstericilerin hükümet karşıtı protestoları sürüyor

2024-12-05 08:47 - Dünya

Emine Erdoğan'dan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü paylaşımı

2024-12-10 11:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2024-12-03 21:12 - Siyaset

Galatasaray Kulübü, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu istifaya davet etti

2024-12-05 22:47 - Spor

Kahramanmaraş'ta kurulan geçici çarşı, depremzede esnafın umudu oldu

2024-12-04 12:39 - Gündem

Ordu'da 112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların yüzde 67'si asılsız çıktı

2024-12-06 17:02 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD Senatosu hükümetin kapanmasını önleyecek bütçe tasarısını onayladı

09:13 - Dünya

ABD, Güney Afrika'nın Washington Büyükelçisi Rasool'u 'istenmeyen kişi' ilan etti

04:02 - Dünya

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

Türkiye, Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda 4 sporcuyla finalde

00:47 - Dünya

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Günün Manşetleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu balıkçılarla sahurda bir araya geldi

11:02 - Gündem

Kesme altın satışlarında suistimalleri önlemeye yönelik düzenleme Resmi Gazete'de

10:58 - Ekonomi

Hatayspor, Süper Lig'de yarın Sivasspor'u konuk edecek

10:42 - Spor

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni dönemin başladığını bildir

10:37 - Ekonomi

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Samsunspor'u konuk edecek

10:33 - Spor