?>

İsrail'de onlarca asker Gazze'de çatışmalara dönmeyi reddediyor

İsrail ordusundan onlarca yedek askerin, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara katılmayı reddettiği belirtildi.

Dünya - 3 gün önce

Kudüs

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, ateşkesi bozarak Gazze'ye saldırıları yeniden başlatan İsrail'de çok sayıda yedek asker çatışmalara dönmeyi reddediyor.

Haberde, İsrail ordusunun tıbbi biriminde yarbay rütbesindeki ve altındaki onlarca yedek asker ve subayın Gazze'deki savaşa geri dönmeyi reddettiği kaydedildi.

Söz konusu askerler, İsrail'in Gazze'de ateşkesi bozarak saldırılara yeniden başlatmasına karşı tutumlarını yansıtan bir mektup yayınladı.

Askerler, İsrail yönetimine Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının ikinci aşamasına geçme çağrısında bulunurken "uluslararası hukuku ihlal ederek toprakların ele geçirilmesini ve buralara yerleşilmesini reddettiklerini" açıkladı.

Savaşın "mantıksız" bir şekilde uzun sürmesini eleştiren askerler, "her iki taraftaki sivillere ve sosyal dokuya zarar veren savaşın İsrail devletinin geleceğini tehlikeye attığını" kaydetti.

Askerlerin bu tutumu, İsrail'in ateşkesi bozarak Gazze'ye saldırıları yeniden başlatmasına ilişkin bir protesto olarak değerlendirildi.

İsrail'deki yüzlerce yedek subay ve asker dün de Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'e bir mektup yazarak Gazze'ye saldırılara ilişkin hoşnutsuzluklarını ifade etmişti.

Yedek subay ve askerler, Genelkurmay Başkanı Zamir'den Gazze'ye saldırı hedeflerinin net olarak tanımlanması ve saldırıların ne zaman biteceğine ilişkin net bir tarih belirlenmesi talebinde bulunmuştu.

İsrail devlet televizyonu KAN, mektubun "alışılmadık" olduğuna işaret etmişti.

Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze'ye şiddetli saldırıları yeniden başlattı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesi 18 Mart sabahı bozarak şiddetli saldırılarına yeniden başladı.

İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 896'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, 1984'ü aşkın kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 251'e, yaralıların sayısı da 114 bin 25'e yükseldi.

Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas'a karşı "gittikçe artan askeri güçle" hareket edeceğini duyurdu.

Hamas ise "İsrail'in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını" açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü'nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatması dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Darbukayı bidonla öğrenen ilkokul öğrencileri 'Şenlik Grubu'nda bir araya geldi

2025-03-25 12:57 - Magazin

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı

2025-03-23 10:27 - Gündem

Piyanosundan çıkan ezgileri geliştirdiği mobil oyunda kullandı

2025-03-27 13:52 - Magazin

Kayserispor konuk ettiği Atakaş Hatayspor'u 5 golle yendi

2025-03-28 23:02 - Spor

Türkiye’den Rusya’ya taziye

2025-03-22 16:12 - Özel Haber

Lise öğrencisi yapay zeka destekli doktor asistanı robot geliştirdi

2025-03-28 15:38 - Teknoloji

Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Türkiye, Rus turistler için Karadeniz kıyılarını geliştirecek

2025-03-24 14:35 - Özel Haber

Türkiye, Çin ile "tıpta yapay zeka" ve "tarım" projelerinde işbirliği yapacak

2025-03-25 11:28 - Teknoloji

SGK'nin geri ödeme listesine 5'i kanser ilacı 16 ilaç daha alındı

2025-03-25 11:27 - Sağlık

İlgili Haberler

Kırgızistan ile Tacikistan CASA-1000 projesinin inşaatını tamamladı

16:47 - Dünya

Rusya: ABD ile ikili ilişkilerin yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz

16:38 - Dünya

İngiltere, Temmuz 2024'ten bu yana 24 binden fazla kişiyi sınır dışı etti

16:32 - Dünya

Anket: ABD'lilerin yüzde 60'ı Trump'ın dış ticaret politikalarındaki tutumunu destekl

16:27 - Dünya

İtalya'da doğurganlıktaki düşüş eğilimi 2024'te de sürdü

16:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Kırgızistan ile Tacikistan CASA-1000 projesinin inşaatını tamamladı

16:47 - Dünya

Giresun'da fındığın kilogramı 137-142 lira arasında işlem gördü

16:42 - Ekonomi

Rusya: ABD ile ikili ilişkilerin yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz

16:38 - Dünya

İngiltere, Temmuz 2024'ten bu yana 24 binden fazla kişiyi sınır dışı etti

16:32 - Dünya

Anket: ABD'lilerin yüzde 60'ı Trump'ın dış ticaret politikalarındaki tutumunu destekl

16:27 - Dünya