?>

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de 'Gazze'deki işi bitirmeleri' gerektiğini savundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ziyareti sırasında İsrail'in "geleceğini güvence altına almak" ve "bölgede barışı getirmek" iddiasıyla "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savundu

Dünya - 2 ay önce

New York

Netanyahu, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Trump'a "Sen İsrail'in Beyaz Saray'da sahip olduğu en büyük dostusun." diyerek övgüde bulunan Netanyahu, Trump'ın ilk başkanlık döneminde, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Golan Tepelerini ilhakını savunmasını hatırlattı.

Netanyahu, Trump'ın İsrail-Hamas arasındaki son ateşkese etkisine, göreve geldikten hemen sonra Filistinlilere insani yardım sağlayan Birleşmiş Milletler kuruluşlarından ABD desteğini çekmesine değinerek, "Bayanlar ve baylar, bunların hepsi sadece iki haftada oldu. Dört yıl sonra nerede olacağımızı hayal edebiliyor musunuz? Ben edebiliyorum." diye konuştu.

Toplantıda İncil’in, "İsrail halkının aslanlar gibi yükseleceğini" yazdığını belirten Netanyahu, “Ve biz bugün yükseldik, Yahuda Aslanı'nın kükremesi Orta Doğu'da yüksek sesle duyuluyor. İsrail hiç bu kadar güçlü olmamıştı.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İsrail'in Gazze'de üç hedefi olduğunu savunarak, bunların "Hamas'ın askeri ve yönetim yeteneklerini yok etmek, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze'nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak" olduğunu öne sürdü. Netanyahu, "Sayın Başkan, görüştüğümüz gibi geleceğimizi güvence altına almak ve bölgemize barışı getirmek için Gazze'deki işi bitirmeliyiz." dedi.

"Trump bunu çok daha üst bir seviyeye taşıyor"

Gazetecilerin, Trump'ın "ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağı” ve “Gazzelilerin başka bir yere tehciri” konusundaki açıklamaları hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine Netanyahu, "Başkan Trump bunu çok daha üst bir seviyeye taşıyor. O toprak parçası için farklı bir gelecek görüyor." diye konuştu.

Netanyahu, Trump'ın "başkalarının reddettiği şeyleri söylediğini" ifade ederek, "Onun farklı bir fikri var ve bence buna dikkat etmeye değer. Bu (Gazze) hakkında konuşuyoruz. Bunu insanlarıyla, ekibiyle araştırıyor. Bence bu tarihi değiştirebilecek bir şey ve gerçekten bu yolu takip etmeye değer." dedi.

Trump’ın defalarca başarısız olmuş geleneksel düşünceleri delmeye istekli olduğunu dile getiren Netanyahu, "Kalıpların dışına çıkıp yeni fikirler üretmeye istekli olmanız, tüm bu hedeflere ulaşmamıza yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, aynı basın toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağını ve oradaki patlamamış bombalar ile diğer silahların sökülmesinden ve yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağını söylemişti.

Gazze'nin artık tamamen yerle bir olmuş devasa bir yıkım alanı olduğunu kaydeden Trump, Gazze'deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını savunmuştu.

ABD Başkanı Trump: ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak

Trump, Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını savundu

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Almanya Başbakanı Scholz: Avrupa ve Almanya için çelik büyük önem taşıyor

2025-02-04 20:28 - Dünya

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Antalyaspor kupada Bodrum FK'ye konuk olacak

2025-02-04 11:07 - Spor

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Şara, eşiyle birlikte Mekke'de umre yaptı

2025-02-03 19:37 - Dünya

Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda İskenderunspor ile karşılaşacak

2025-02-04 10:57 - Spor

Türkiye'nin dört bir yanında 'Hadis Halkaları' kurulacak

2025-02-02 16:27 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kırklareli'nde genç girişimci KOSGEB desteğiyle geliştirdiği laboratuvarında diş protezi üretiy

2025-01-31 14:23 - Çevre-Hayat

Ankara'da 4 bin 515 sikke ve tarihi obje ele geçirildi

2025-02-01 16:57 - Gündem

Yozgat'ta engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

2025-02-04 17:28 - Çevre-Hayat

Beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan böbreği, Antalya'da 32 yaşındaki hastaya nakledildi

2025-02-04 14:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Associated Press, yargıç kararına rağmen Beyaz Saray'a alınmadıklarını açıkladı

21:08 - Dünya

Netanyahu, ateşkesi bozarak saldırılara yeniden başladıkları Gazze'ye gitti

21:03 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Kalıcı barışa ancak kararlılıkla ulaşılabilir

20:52 - Dünya

Fransa 12 Cezayirli diplomatı sınır dışı kararı aldı, Cezayir Büyükelçisini geri çağırdı

20:47 - Dünya

Eski ABD Başkanı Obama'dan, Trump yönetiminin hedef aldığı Harvard Üniversitesine destek

20:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Associated Press, yargıç kararına rağmen Beyaz Saray'a alınmadıklarını açıkladı

21:08 - Dünya

Netanyahu, ateşkesi bozarak saldırılara yeniden başladıkları Gazze'ye gitti

21:03 - Dünya

İzmir'de Bostanlı sahilinde yosun tabakası oluştu

20:58 - Gündem

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Kalıcı barışa ancak kararlılıkla ulaşılabilir

20:52 - Dünya

Fransa 12 Cezayirli diplomatı sınır dışı kararı aldı, Cezayir Büyükelçisini geri çağırdı

20:47 - Dünya