?>

İspanya'da hükümet kurulması için Katalanlardan bağımsızlık referandumu şartı

İspanya'da sol koalisyon hükümeti kurulması için kilit konumda olan Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partiler, af talebinin yanı sıra Katalonya'yı İspanya'dan ayıracak bir bağımsızlık referandumu şartını da öne sürdü.

Dünya - 1 yıl önce

Madrid

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından sol koalisyon hükümeti kurulması için kilit konumda olan Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partiler, af talebinin yanı sıra Katalonya'yı İspanya'dan ayıracak bir bağımsızlık referandumu şartını da öne sürdü.

Katalonya özerk parlamentosu, İspanya meclisinde sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo'nun azınlık hükümeti kurmak için güvenoyu isteyeceği oturumların başladığı bugüne denk getirerek, "genel siyaset tartışması" gündemiyle toplandı.

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Pere Aragones, burada yaptığı konuşmada, Feijoo'nun meclisten güvenoyu alamayacağını ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve şimdiki Başbakan Pedro Sanchez'in son koalisyon hükümeti kurabilmesi için Katalanların desteğini almasının zorunlu olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisinin Eş Başkanı olan Aragones, Sanchez'in hükümeti kurabilmesi için şart koşulan, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık yanlısı referandumun ardından ceza alan ya da haklarında hukuki süreç devam eden Katalan siyasetçilere af çıkartılmasının "sadece bir başlangıç" olduğunu savundu.

Aragones, "Affın gerçek olacağını göreceğiz. İmkansız diyorlardı ama olacak. Bugün için bu vazgeçilmezdir. Çıkarılması yolda olan af ile birlikte Katalonya'nın geleceğine karar verme zamanı da gelmiştir. İspanyol hükümetinin gelecekteki başbakanı (Sanchez'i kastederek), Katalanların bağımsızlık da dahil olmak üzere gelecekleri hakkında oy kullanmaları için bir yol bulacağımızı taahhüt etmelidir." şeklinde konuştu.

Sanchez'in hükümet kurması için, İspanya devleti ile anlaşmalı Katalonya'da bir referandum yapılmasını sağlayacak gerekli koşulları 2027'den önce garanti etmesi gerektiğini kaydeden Aragones, Katalonya'daki sorunun siyasi bir mesele olduğunu ve seçimlerden sonra oluşan fırsatı iyi değerlendireceklerini ifade etti.

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerde birinci parti seçilen PP lideri Feijoo, Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

PP lideri Feijoo'dan Katalanların af ve referandum taleplerine ret

Diğer yandan meclisten güvenoyu istemek için hükümet programını açıklayan PP lideri Feijoo, "ayrılıkçı Katalanların ne af ne de referandum taleplerine destek vereceklerini, anayasanın dışında olan bir şey demokrasinin de dışında olduğunu" söyledi.

Ceza Kanununa "anayasaya sadakatsizlik" suçunu dahil ettirmeyi taahhüt eden Feijoo, "Başbakan olmak için İspanyol halkının güvenine ihanet etmem. Ne pahasını olursa olsun başbakan olmam. İspanyolların eşitliğinden asla vazgeçmeyeceğim." şeklinde konuştu.

Mecliste iki gün sürecek diğer siyasi partilerin liderlerinin konuşmalarından sonra Feijoo'nun azınlık hükümeti kurma talebi için güven oylaması yapılacak.

Feijoo'nun güvenoyu alması için ilk oylamada mutlak çoğunluğu (176 milletvekili), 48 saat sonra yapılacak ikinci ve son oylamada ise basit çoğunluğu yakalaması gerekecek.

Mecliste sadece aşırı sağcı Vox ile 1'er milletvekili olan Kanarya Koalisyonu ve Navarra Halk Birliği partilerinin desteğini alan PP liderinin mevcut durumda 172 "evet" oyu bulunuyor.

Feijoo'nun beklendiği gibi güvenoyu alamaması durumunda siyasi parti liderlerini kabul edecek Kral 6. Felipe'nin, PSOE lideri Sanchez'i hükümeti kurmakla görevlendirmesi öngörülüyor.

Sanchez, Katalanların af talebine, "anayasal çerçeve içinde" olumlu yaklaştığını birçok kez dile getirse de olası bir affın kapsamı hakkında hiçbir bilgi şu ana kadar kamuoyuyla paylaşılmadı.

İspanya'da 27 Kasım'a kadar hükümet kurulamaması durumunda erken seçim kararı alınması gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ChatGPT, ses ve görüntü yeteneklerini kullanıma sunuyor

2023-09-25 22:32 - Medya

Türkiye, Çin ve Japonya ilişkilerinin tarihi İstanbul'da düzenlenen konferansta konuşuldu

2023-09-24 22:32 - Gündem

İklim Kanunu gündem oldu! Kanuna karşı 770.000 imza!

2023-09-22 20:39 - Özel Haber

Karabüklü Radiye Teyze, ilerlemiş yaşına rağmen tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor

2023-09-20 11:58 - Çevre-Hayat

NATO askerlerinden Almanya'da Türk kızına tecavüz! -Videolu haber, Okay Deprem bildiriyor-

2023-09-22 08:58 - Özel Haber

Erdem Acay, oybirliğiyle RTİB'in yeni Başkanı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-09-25 15:52 - Özel Haber

Türkiye ve Rusya arasında feribot seferleri başlatılacak

2023-09-23 22:32 - Özel Haber

Antalya'nın Kaş ilçesinde orman yangını çıktı

2023-09-24 15:52 - Asayiş

AB, Booking'in Etraveli'yi satın almasını veto etti

2023-09-25 13:37 - Ekonomi

TEI'nin yerli turbofan motoru TEI-TF6000 TEKNOFEST'te sergilenecek

2023-09-26 16:37 - Teknoloji

İlgili Haberler

BM'nin yargı organı UAD'nin kararları, İsrail'in ihlallerini durdurmaya yetmiyor

11:23 - Dünya

Rusya: Ukrayna, bu gece Moskova bölgesi dahil Rus topraklarına 59 İHA ile saldırı düzenledi

11:02 - Dünya

Gürcistan'da seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhalifler Tiflis'te bir caddeyi trafiğe kapa

10:28 - Dünya

Kuzey Kore lideri, Güney Kore ile gerilimin "en kötü seviyesinde" olduğunu söyledi

10:12 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin güneyinde sığınmacı çadırını bombalaması sonucu 2'si çocuk 4 Filistinli öldü

08:48 - Dünya

Günün Manşetleri

BM'nin yargı organı UAD'nin kararları, İsrail'in ihlallerini durdurmaya yetmiyor

11:23 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, 637. maçına çıkacak

11:18 - Spor

Uzmanlara göre Trump'ın başkanlığında fosil yakıt üretimi artacak

11:13 - Ekonomi

ULAK Haberleşme, savunma sanayisinin önemli etkinliklerinden IDEAS Pakistan 2024 Fuarı'na katıl

11:08 - Gündem

Rusya: Ukrayna, bu gece Moskova bölgesi dahil Rus topraklarına 59 İHA ile saldırı düzenledi

11:02 - Dünya