?>

İspanya'da binlerce kişi "Gazze'deki katliamın bitmesi" için yürüdü

İspanya'da sol görüşlü partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla, aralarında bakanların da olduğu binlerce kişi Filistin'e destek için gösteri yaptı.

Dünya - 1 yıl önce

Madrid

"Filistin'e özgürlük. Cezasızlığa hayır. Katliama son verin" başlığıyla kent merkezinde organize edilen yürüyüşe katılan binlerce kişi, uluslararası topluma "Artık yeter. Sözü bırakın harekete geçin" çağrısı yaptı.

"Bu bir savaş değil soykırım", "Filistin'e özgürlük", "Hemen ateşkes" sloganları atan ve bu ifadelerin olduğu pankartlar taşıyan İspanyollar, İsrail'in Gazze'yi işgalinin ve bombalamasının, ayrıca Refah bölgesine saldırı planının durdurulmasını istedi.

Gösteriye, azınlık sol koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar ittifakından 5, koalisyonunun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi'nden (PSOE) 1 bakan ile hükümete dışarıdan destek veren ancak İsrail'e karşı gerekli yaptırımları uygulamadığı için eleştiren Podemos partisinin yöneticileri de katıldı.

İspanya hükümeti İsrail'e karşı politikasında vaat ve icraat konusunda ikilem yaşıyor

Filistin'e destek ve İsrail'e karşı baskı yapılması için bu zamana kadar birçok çağrı yapan İspanya'daki sol koalisyon hükümeti, her şeye rağmen bu politikasında vaat ve icraat konusunda tutarsızlığını sürdürdü.

İktidara gelirken "ilk icraatımız Filistin devletini tanımak olacak" diyen PSOE ve Sumar, geride kalan 3,5 ayda Filistin devletini tanıma hususunda somut bir adım atmazken, hükümet görevlileri bununla ilgili yöneltilen soruları cevapsız bırakmaya devam etti.

Gösteriye katılan Sumar lideri, Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, Ukrayna'yı işgal eden Rusya örneğini vererek, İsrail'e de Filistin'de insan haklarını çiğnemesinden dolayı yaptırım uygulanmasını istedi.

"İnsan haklarında görecelik yoktur ve aynı standartlar aynı durumlarda geçerli olmalıdır." diyen Diaz, kendileri iktidarda olmalarına rağmen İsrail'e karşı karar almakta zorlandıklarını gizlemedi. Diaz, "Uluslararası toplumun daha fazlasını yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca İspanya hükümetinin de daha fazla taahhütte bulunmasını istiyoruz, çünkü bu barbarlığa artık son vermek çok önemli." diye konuştu.

PSOE'den Ulaştırma Bakanı Oscar Puente ise Başbakan Pedro Sanchez'in "Filistin devletinin tanınması temelinde iki devletli çözüm ve uluslararası barış konferansı düzenlenmesi" sözlerini tekrarlayarak, "Gazze'de hemen ateşkes ilan edilmesi" çağrısında bulundu.

Puente, İspanya'nın İsrail'e silah sattığı iddialarını yalansa da hükümete dışarıdan destek veren Podemos partisi, PSOE'yi hedef alarak bu yöndeki eleştirilerini sürdürdü.

Hükümetin İsrail'e karşı politikasının "sadece makyaj operasyonu" olduğunu savunan Podemos partisi lideri Ione Belarra "Suç devleti İsrail'in yaptığı bir soykırımdır ve İspanyol hükümeti hemen silah alım satımını durdurmalıdır, bunu yapmadıkça bu soykırımın bir parçası olacaktır." şeklinde konuştu.

Gösteriye katılan İspanyollar, Avrupalı hükümetlerden İsrail'e karşı boş sözler değil eylem bekliyor

Bu arada, gösteriye katılan İspanyollardan Paz Ruiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sadece İspanya değil tüm hükümetler, güç, para ve korkudan dolayı İsrail'e karşı seslerini çıkaramıyor. Hükümetler konuşmaya gelince çok şey söylüyorlar ama iş eyleme geçtiğinde verdikleri sözler uçup gidiyor. Biz artık boş sözler değil eylem bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Antonio Gonzalez de "İsrail her geçen gün daha fazla insan öldürüyor ve sivil halka daha fazla zarar veriyor. Avrupa'da Almanya gibi ülkeler ise hiçbir şey yapmıyor. Maalesef bizim yapabildiğimiz tek şey gösteri yapıp, baskı kurmaya çalışmak ama AB adım atmadan hiçbir şey olmaz." dedi.

"Gazze'deki katliam derhal sona ermeli"

Gösteri sonunda okunan manifestoda, "Gazze'deki katliam derhal sona ermeli ve Filistin sorununa adil bir çözüm bulmayı garanti edecek tüm eylemler teşvik edilmeli." denilerek, "Filistin halkının korunmasını ve kendi geleceğine özgürce karar vermesine olanak tanınmasını sağlayacak, uygulanabilir ve tam egemen bir Filistin Devleti'nin etkili bir şekilde tanınması garanti edilmelidir." çağrısı yapıldı.

İsrail'in Gazze'de sağlık ve su altyapılarına yönelik saldırılarını da sert dille eleştiren İspanya'daki sol siyasi partiler ve örgütler, sağlık personelinin ve gazetecilerin öldürülmesini, binaların yarısından fazlasının yıkılmasını ve 1 milyon 700 bin Filistinlinin yerinden edilmesini kınadı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kahramanmaraş'ta metal mutfak eşyası sektörü deprem sonrası yeniden ayağa kalkıyor

2024-02-16 13:03 - Ekonomi

Karla kaplı Tunceli'deki köylüler hayvanları için kışın tüm zorluklarıyla mücadele ediyor

2024-02-17 13:28 - Çevre-Hayat

Pazarcık esnafı konteynerlerde ekonomiye katkı sunuyor

2024-02-13 12:33 - Çevre-Hayat

Kayak merkezlerinde en fazla kar kalınlığı 188 santimetreyle Hakkari'de ölçüldü

2024-02-15 11:33 - Çevre-Hayat

Filistin Kızılayı: İsrail askerleri, Emel Hastanesindeki ambulansların anahtarlarını çaldı

2024-02-11 00:37 - Dünya

'İBB yönetiminden önce şehircilikte zirveyi hedefleyen bu aziz şehir kasten durdurulmuştur'

2024-02-10 21:22 - Gündem

Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınları Tel Aviv'de otoyolu kapattı

2024-02-11 00:03 - Dünya

Galatasaray'dan Serge Aurier'in sağlık durumuyla ilgili açıklama

2024-02-16 10:53 - Spor

İsrail'in Batı Şeria'daki gece baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı

2024-02-17 08:37 - Dünya

Sony'nin 2023 mali yılı nisan-aralık net karı yüzde 9,6 düştü

2024-02-15 08:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rusya: Macron, en geç 2027'de ortadan kaybolacak ve özlenmeyecek

10:17 - Dünya

Arjantin hükümeti: ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması üzerinde çalışıyoruz

08:43 - Dünya

Şili Devlet Başkanı Boric ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ortak basın toplantısı düzenledi

06:57 - Dünya

ABD Temyiz Mahkemesi, Özel Yetkili Savcılık Ofisi Başkanının görevden alınmasına karar verdi

06:23 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan ABD'ye gümrük vergisi tepkisi

04:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya: Macron, en geç 2027'de ortadan kaybolacak ve özlenmeyecek

10:17 - Dünya

Rusya'da yeni otomobil satışları Mart 2023’ten bu yana ilk defa düştü

10:03 - Ekonomi

Hazine teminatıyla 6,25 milyar liralık kredi imkanı sağlanacak

09:57 - Ekonomi

İstanbul'da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu oluştu

09:43 - Çevre & Seyahat

Siber suçlara ilişkin 28 ilde düzenlenen operasyonlarda 103 şüpheli yakalandı

09:38 - Asayiş