?>

İspanya hükümeti sel felaketinden etkilenen bölgeler için acil ekonomik yardım paketi açıkladı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 29 Ekim'de Valensiya başta olmak üzere ülkenin doğu ve güney bölgelerini vuran sel felaketine karşı, 10 milyar 600 milyon avroluk acil yardım paketi kararı aldıklarını açıkladı.

Dünya - 5 ay önce

Madrid

Bakanlar Kurulunun haftalık olağan toplantısının ardından basına açıklama yapan Başbakan Sanchez, "Hızlı Müdahale ve Yeniden Yapılanma Planı" adıyla felaketten en fazla zararı gören Valensiya başta olmak üzere Kastilya-La Mancha ve Endülüs bölgelerinde tüm afet yerlerine hemen yardımların ulaştırılacağını kaydetti.

Afetzedeler için direkt yardım ve kredi kolaylığı kapsamında, ilk aşamada 10 milyar 600 milyon avroluk bir paket kabul ettiklerini ifade eden Sanchez, 11 Kasım'dan itibaren faaliyete geçecek ekonomik yardımlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Felaketten zarar görenlerin her bir başvurusuna karşılık konutlar için 20-60 bin avroya, beyaz eşya ve elektronik eşyalar için 10 bin 300 avroya, asansör ve apartman girişlerindeki hasarlar için 37 bin avroya kadar direkt yardım yapılacak. Afetzedelere direkt yardımlar en fazla 30 gün içinde banka hesaplarına yatırılmış olacak. Ayrıca en fazla zararı gören 30 bin kadar KOBİ başta olmak üzere, tüm afetzedelere hükümet garantisinde, Resmi Kredi Enstitüsü tarafından kredi alma kolaylığı sağlanacak. Kredi için toplamda 5 milyar avro ayrıldı. Selden zarar gören araçların tazminatının yüzde 20'si de hükümet tarafından karşılanacak."

<br class="k-br" />

Açıklanan yardım paketinin içinde vergi affı veya ertelemesi, olağanüstü fiziksel veya psikolojik hastalık durumlarında maaşının yüzde 75'inin ödenmesi karşılığında ücretli izne çıkma hakkı getirilmesi, felakete uğrayan tüm belediyelerin acil yardım harcamalarının merkezi hükümet tarafından karşılanması gibi maddelerin de olduğunu kaydeden Sanchez, kamu yardımının 4 katına çıkarılacağını, zarar gören tüm kamu binalarının (kültür ve spor salonları dahil) ve yollarının yapımının hükümet tarafından karşılanacağını, ayrıca bölge mahkemelerin de güçlendirileceğini söyledi.

İspanya’da son bir haftada etkili olan yağışlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 217’ye yükseldi???? Arama, kurtarma ve temizlik çalışmaları devam ediyor???? Banliyö ve bazı metro seferleri geçici süreyle durduruldu???? Sokaklarda ve otoyollarda yaklaşık 100 bin hasarlı araç… pic.twitter.com/QyGtFkic2F

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) November 4, 2024

"AB'nin bize yardım etmesinin zamanı geldi"

İspanya'nın bu zamana kadar aciliyet gerektiren afetlerde her zaman Avrupa Birliği'nin (AB) yanında olduğunu da vurgulayan Sanchez, "Şimdi, AB'nin bize yardım etmesinin zamanı geldi." diye konuştu.

Selin etkilediği bölgede normalleşme sağlanıncaya kadar halkın yanında olacaklarını bildiren İspanya Başbakanı Sanchez, halen kayıpların, yıkımların ve eksiklerin olduğunu ifade etti. Önceliklerinin hayat kurtarma, ardından cesetlerin bulunup, kimlik tespitinin yapılıp onurlu bir şekilde cenazesinin teslim edilmesi olduğunu aktaran Sanchez, sokaklarda güvenliğin sağlanması, zarar gören bölgelerde hasar tespit ve temizlik çalışmalarının da öncelik arz ettiğini dile getirdi.

???????? İspanya sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor???? Bölgede 17 bin görevli çalışıyor???? Ev, dükkan ve sokakların temizlenmesine devam ediliyor????️ Sigorta için şimdiye kadar 46 bin tazminat talebinde bulunuldu https://t.co/ROE3jKCV67 pic.twitter.com/fm6TuEGrTP

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) November 4, 2024

Mevcut durumda Valensiya'da ve diğer afet bölgelerinde 14 bin 898 askerin görev yaptığını ve şimdiye kadar 1309 kişinin hayatını kurtardıklarını aktaran Sanchez, felaket bölgesi ilan edilen yerlerin yüzde 98'inde elektrik sağlandığını, yüzde 68'inde telefon hatlarının çalışır durumda olduğunu ve şimdiye kadar 40 kilometre yol ve 74 kilometrelik demir yolunun temizlendiğini ifade etti.

Öte yandan Valensiya Özerk Hükümet Başkanı Carlos Mazon, dün yaptığı açıklamada, afet bölgelerine yardım için merkezi hükümetten 31 milyar 402 milyon avroluk yardım talep etmişti. Sanchez'in bugün açıkladığı pakette yardımın 10 milyar 600 milyon avro olduğu duyuruldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin ihracatı eylülde 21 milyar 987 milyon dolar oldu

2024-10-31 10:32 - Ekonomi

Verint, Sistaş ve Genesys'ten müşteri temsilciliğinde yapay zekanın rolüne ilişkin değerlendirm

2024-11-05 16:27 - Ekonomi

Ekonomik güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,2 arttı

2024-10-30 10:47 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde TÜFE ekimde beklentilerin üzerinde arttı

2024-10-31 13:57 - Ekonomi

Emine Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanının eşi Marie Khone Fay ile bir araya geldi

2024-10-31 19:42 - Gündem

BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi

2024-11-05 09:13 - Ekonomi

Türkiye yeni sezonun ilk iki ayında yaklaşık 519,8 milyon dolarlık fındık ihraç etti

2024-11-04 14:53 - Ekonomi

Aysel ve Cansel Özkan kardeşler, Avrupa'da kazandıkları madalyaları değerlendirdi

2024-10-30 11:42 - Spor

Gençler ulaştırma projeleri için yarışacak

2024-11-05 16:04 - Ekonomi

İTO ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

2024-11-02 13:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD'de Minnesota Üniversitesinden bir öğrenci, göçmenlik dairesi ICE tarafından gözaltına alınd

16:53 - Dünya

Rusya: Sumi, Donetsk ve Zaporijya'da 3 yerleşim birimi kontrolümüze geçti

16:48 - Dünya

Kanada Başbakanı Carney, Trump'ın ülkesinin egemenliğine "saygı duyduğunu" belirtti

13:48 - Dünya

Columbia Üniversitesinin geçici rektörü Katrina Armstrong görevinden ayrıldı

13:43 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 50 bin 277'ye yükseldi

13:38 - Dünya

Günün Manşetleri

RTÜK Başkanı Şahin: Kanalları boykot çağrılarıyla tehdit edenler basın özgürlüğünden söz edemez

17:18 - Gündem

Jandarma bayram trafiğini havadan ve karadan denetliyor

17:07 - Gündem

İstanbul'da arife gününde bayram alışverişi yoğunluğu yaşanıyor

17:03 - Gündem

Bakan Şimşek'ten CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına yanıt

16:58 - Ekonomi

ABD'de Minnesota Üniversitesinden bir öğrenci, göçmenlik dairesi ICE tarafından gözaltına alınd

16:53 - Dünya