?>

İspanya'dan at sırtında hac yolculuğuna çıkan hacı adayları İstanbul'a ulaştı

İspanya'dan çıkarak hac ibadetini yerine getirebilmek için yaklaşık 3,5 aydır at sırtında yolculuk yapan Abdallah Hernandez, Abdelkader Harkassi ve Tariq Rodriguez, İstanbul'a ulaştı

İslam-Hayat - Şevval 1446 - 1 ay önce

İstanbul

Endülüs Müslümanlarının 500 yıl önceki at sırtında hac yolculuğu geleneğini canlandırmayı ve hac ibadetlerini yapmayı hedefleyen 3 arkadaşın İspanya'nın güneyinden yaklaşık 3,5 ay önce başlayan yolculukları sürüyor.

Hacı adayları, 8 bin kilometrelik yolculuklarında İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'nin ardından Suriye üzerinden Suudi Arabistan'a ulaşmayı hedefliyor.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinin (İZÜ) misafir ettiği hacı adayları, üniversitenin düzenlediği etkinlik kapsamında Halkalı yerleşkesinde öğrenciler ve sevenleriyle buluştu.

Yolculuklarının duraklarından biri olan İstanbul'a uğrayan hacı adayları, büyük ilgi gördükleri öğrencilerle hatıra fotoğrafları çektirdi.

İstanbul, hacı adayları için önemli duraklardan biri...

Konferansta konuşan İZÜ İslami İlimler Fakültesi'nin İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Koyunoğlu, İstanbul'un hacı adayları için yüz yıllardır önemli duraklardan biri olduğunu söyledi.

Koyunoğlu, uzun yıllar Avrupa, Kafkasya ve Asya'dan hacca giden gelen Müslümanların İstanbul'a uğrayarak ibadetlerini yerine getirmek üzere yolculuklarına devam ettiğini aktardı.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise kutsal topraklara giden hacı adaylarını ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Acar, hac yolculuğunun "heyecan verici ve tarihsel öneme sahip bir eylem" olduğunu söyleyerek, bunun İspanya'daki İslam medeniyetinin yeniden canlanmasına vesile olmasını umduklarını kaydetti.

"Hac yolculuğunun bir tebliğ yolculuğu olduğunu fark ettik"

Konferansta konuşan Hernandez ise İZÜ'ye misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ederken, yaklaşık 4 bin kilometrelik yolun ardından İstanbul'a ulaşmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Hernandez, 24 yaşındayken İslam’ı tanıdığı ve coğrafya alanında çalışmalar yaptığı sırada İncil ile Kur'an-ı Kerim'i incelediğini ve ayetlerin çok dikkatini çektiğini belirtti.

Coğrafya alanında girdiği bir sınav öncesi sınavı kazanması halinde kendisine Müslüman olma sözü verdiğini kaydeden Hernandez, daha sonra sınavı kazanıp Müslüman olduğunu ve ataları gibi at sırtında hacca gitmeyi dilediğini vurguladı.

Hernandez, kendisinin bu hayaline Harkassi ve Rodriguez'in de at sırtında eşlik ettiğini, İspanya'da yaşayan inşaat ustası Bouchaib Jadil'in ise önden arabayla giderek ekibe lojistik destek sağladığını dile getirdi.

Yolculuk sırasında mucize olarak nitelendirdiği çok sayıda olayla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Hernandez, "hac yolculuğun aynı zamanda bir tebliğ yolculuğu olduğunu fark ettiklerini" belirtti.

Kaybolan bir gelenek gün yüzüne çıkıyor...

Hacı adaylarından Harkassi ise kaybolan bir geleneği yeniden gün yüzüne çıkardıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Harkassi, bu yolculuk için birkaç yıl boyunca para biriktirdiklerini ve antrenman yaptıklarını aktardı.

Yolculuğun zor olmasına karşın maceralarla da dolu olduğunu vurgulayan Harkassi, "Komik anlar, maceralar yaşadık. Allah bizimleydi bunu gördük. Sadece saf duygularla hacca varmak adına yola çıkıldı. Biz de bunun bir parçası olduk. Şu an yarısındayız yolun ve inşallah daha kolaylaşır yolumuz." dedi.

Ramazan ayını İstanbul'da geçirmek istediklerini belirten ekip, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi gibi önemli dini ve tarihi merkezleri ziyaret etmek istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Karla kaplanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesimi havadan görüntülendi

2025-02-22 15:03 - Çevre & Seyahat

Vatikan: Papa'nın sağlık durumu kritik olmaya devam ediyor

2025-02-22 22:22 - Dünya

BM İnsan Hakları Konseyinin 58. Oturumu Cenevre'de başladı

2025-02-24 14:43 - Dünya

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatı yeni bir rekora imza attı

2025-02-21 18:08 - Özel Haber

Suriye'de rejimin değişmesine rağmen Batı yaptırımları büyük ölçüde sürüyor

2025-02-25 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-40' operasyonu şüphelilerinden 102'si ByLock kullanmış

2025-02-22 13:27 - Asayiş

İstanbul'da metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

2025-02-25 19:12 - Asayiş

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

AB, ağır eleştirilerin gölgesinde İsrail ile Ortaklık Konseyi Toplantısı düzenliyor

2025-02-23 11:58 - Dünya

İlgili Haberler

Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor

13:33 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Türkiye'deki 90 bin camide şehitler ve mazlumlar için dua edildi

17:53 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Edirnekapı Şehitliği'nde bayram yoğunluğu yaşandı

14:22 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Bilecik'te mezarlıkta toplu bayramlaşma geleneği sürdürülüyor

10:43 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kapıkule'de çıkış sırası bekleyen tır şoförleri bayrama ailelerinden uzakta girdi

10:13 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Günün Manşetleri

Trump'tan İran'a "anlaşmaya yanaşmaması durumunda" yeni yaptırım tehdidi

07:23 - Dünya

Trump, Zelenskiy'nin nadir toprak elementleri anlaşmasından geri adım atmaya çalıştığını savund

07:17 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın açıklamasına tepki

03:43 - Gündem

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

03:37 - Gündem

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

02:12 - Gündem