İSTANBUL
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile Ata Holding iş birliğinde geliştirilen "FuturaBox" projesi, işletmeler için mevcut bilgilerin en etkili biçimde kullanılmasını sağlayarak geleceğe dair öneriler sunup yöneticiler için alternatif çözümler üretiyor.
FuturaBox projesinin detayları düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
BAU akademik altyapısı ve Ata Holding ortaklığında geliştirilen FuturaBox, işletmelerin planlama ve hareket yükünü azaltmaya hazırlanıyor. Verilerin en iyi biçimde işlenmesi ve işletmelerin yüksek oranda kar sağlamalarına yardımcı olacak proje, perakende sektöründeki karar vericilerin gelecek hedeflerine ulaşmaları konusunda yol gösterici bir asistan görevi üstleniyor. Müşteri memnuniyeti verisi kullanılarak gelecekteki satış verilerini tahmin edebilen bir makine öğrenmesi modeli olan projede, geçmiş analiz sonuçlarından gelecek simülasyonları yapılıyor ve yöneticilere alternatif çözümler sunuluyor.
Tanıtım toplantısında konuşan BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, projenin 2 yıl önce başladığını hatırlatarak, "Bugüne gelmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Üniversite-sanayi iş birliğindeki algı öğrencinin staja gitmesidir ya da seminerler ve kariyer günleri yapılmasıdır. Burada bunu bir üst seviyeye çıkardık. Özel bir uygulama ve yapı bulunuyor. Bilim insanlarımızı ve sektördeki tecrübeli kişileri aynı masaya aldık. Öğrencilerimizi de masaya aldık ve sektörün gerçekten ihtiyaç duyduğu bir konuda bilim insanlarımızın deneyimleriyle bir ürün ortaya çıkararak markalaştırdık." dedi.
Projenin üniversite-sanayi iş birliği neticesinde markalaşan ilk ürünlerden olduğunu vurgulayan Karadeniz, "Kısacası, bu ürün farklı sektörlerde de uygulanabilecek. Özellikle yöneticilerin karar verme süreçlerinde onları destekleyecek bir hizmet. Buradaki teknolojiler büyük veri ve yapay zeka ülkemizin geleceğini gösteren konular. 11. Kalkınma Planı'nda da bu konuda ülkemizin ciddi hedefleri var, özellikle yerli yazılım konusunda... Bu ürün bu konuda da önemli." şeklinde konuştu.
Karadeniz, bu modelin her üniversitede çalışıldığında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insanların yetiştirilmesinde önemli rol oynayacağını belirterek, "Ürünlerin üretilmesinde bir imece örneği olduğu için farklı üniversitelerde de modellenmesi önemli. Burada çıkan markanın sadece Türkiye'de değil, dünyada da iyi bir marka olabileceğini düşünüyorum. İş yapış şekillerimiz yeni teknolojilerle değişiyor. Burada ya bunları satın alan olacağız ya da bu yeni teknolojileri üreten ve dünyaya sunan ülke olacağız. Biz üniversite olarak sektörle üretmeyi seçiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA . dikGAZETE.com