?>

İslami finans pazarının 5 yıl içinde yıllık yüzde 10'un üzerinde büyümesi bekleniyor

İslami finans pazarının 2029'a kadar olan dönemde yüzde 10'un üzerinde yıllık bileşik büyüme oranı kaydetmesi öngörülürken, bu büyümenin en büyük nedenlerinden birinin İslami finansın etik yatırımlara dayanması olduğu belirtiliyor.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bir zamanlar çoğunlukla Müslümanların olduğu ülkelerde bulunan İslami finans, artık tüm dünyaya yayılıyor. Bu kapsamda gelecek yıl boyunca İslami finans varlıklarının yaklaşık 5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Son 10 yılda, yıllık yüzde 10-12 gibi bir oranda büyüme gerçekleştiren İslami finans, bankacılık, sermaye piyasaları, para piyasaları ve sigorta dahil olmak üzere çeşitli sektörleri kapsıyor.

İngiltere, Güney Afrika ve hatta Lüksemburg gibi Müslüman nüfusun çoğunlukta olmadığı ülkeler, İslami finansın sunduğu etik ilkelere uygun finansal ürünler ile bu sürece dahil oluyor.

"İslami Finans Piyasası Büyüklük ve Pay Analizi-Büyüme Trendleri ve Tahminler" raporuna göre, İslami finans pazarının 2024'ten 2029'a kadar olan dönemde yüzde 10'un üzerinde yıllık bileşik büyüme oranı kaydetmesi öngörülüyor.

Bu büyümenin en büyük nedenlerinden birinin İslami finansın etik yatırımlara dayanması olduğu ifade ediliyor.

İslami finans, etik yatırım ilkeleri konusunda artan küresel farkındalık sayesinde hem Müslüman hem de gayrimüslim yatırımcıların ilgisini çekiyor.

İslami finans pazarı Müslüman dünyasının ötesinde de ilgi görüyor

Sahip olduğunu değerlerle İslami finans pazarı Müslüman dünyasının ötesinde ilgi görmeye devam ediyor.

Birleşik Krallık, İslami finansın benimsenmesinde öncü bir ülke olarak öne çıkıyor. Özellikle Londra, İslami bankacılık ve finans için önemli bir merkez olarak ön planda yer alıyor. Birleşik Krallık hükümeti birçok kez devlet sukuku (İslami tahvil) ihraç ederek uluslararası yatırımların ilgisini çekiyor.

Bankaların hem Müslümanlara hem de gayrimüslimlere hitap eden İslami finansa uyumlu finansal ürünler sunmasıyla Güney Afrika da bu pazarda öne çıkıyor. Lüksemburg da Eylül 2014'te 200 milyon avro değerinde ve 5 yıl vadeli sukuk ihraç eden ilk Avro Bölgesi ülkesi oldu.

Bu durum Lüksemburg'u Avro Bölgesi'nde sınır ötesi İslami finansal işlemlerin kolaylaştırılmasında kayda değer bir katkı sağlayıcı olarak konumlandırdı. Bu küresel yayılma, sektörün dinamik doğasını ve konum veya inançtan bağımsız olarak çeşitli yatırımcı sınıflarına hitap etme kabiliyetini bir kez daha ortaya koyuyor.

Geçen yıl itibarıyla İslami kurallarla uyumlu finansal varlıkların toplam değerinin yaklaşık 2 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu varlıkların önemli ölçüde büyüyeceği ve 2026'ya kadar 2023 değerinin 2,5 katına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Birçok sektörde olduğu gibi İslami finans da teknolojinin yükselişiyle evrim geçiriyor. Fintech ve blockchain, sektörün kaderini ve geleceğini değiştiren özellikle dikkate değer trendler arasında yer alıyor.

Blockchain teknolojisinin şeffaflığı iyileştirerek ve işlemlerdeki belirsizliği azaltarak İslami finansı büyük ölçüde değiştirme potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.

"İslami finans, BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle de uyum gösteriyor"

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin coğrafi konumu ve kültürel yapısı itibarıyla İslam finansının küresel arenada yükselişiyle Afrika ve Asya'nın kesişim bölgesi olarak nitelendirilen "Afrasya"da önemli bir küresel oyuncu olma potansiyeli taşıdığını dile getirdi.

Türkiye'nin bölgesel rolünü pekiştirmesi ve küresel bir aktör olarak öne çıkması için söz konusu bölgede cazibe merkezi olma potansiyelini geliştirmesi gerektiğini aktaran Toprak, İslami finansın çevre dostu, etik ve şeffaf yaklaşımı, Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle de uyum gösterdiğini anlattı.

Prof. Dr. Metin Toprak, ancak bu potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için bazı engellerin aşılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İslam ülkelerinde İslami finansın yaygınlaşmasını engelleyen başlıca sorunlar arasında, düzenleyici çerçevedeki karmaşıklıklar ve çifte düzenleme yükü, şeffaflık ve güven eksikliği ve ekonomik aktörlerin bu konudaki farkındalık düzeyinin düşük olması, sermaye piyasalarındaki işleyişin uluslararası standartlarda ve şeffaflıkta olmaması en başta gelmektedir.

Bu durum hem yerli hem de yabancı yatırımcıların sektöre olan güvenini azaltmakta ve dolayısıyla büyümeyi sınırlamaktadır. Türkiye'nin bu alanda daha etkin bir rol üstlenmesi için düzenleyici çerçevenin basitleştirilmesi, şeffaflığın artırılması ve sektör hakkında farkındalığı artıracak çalışmaların yapılması gerekmektedir. Türkiye'nin İslami finansta bölgesel ve küresel bir aktör olarak öne çıkması ve konumunu pekiştirmesi için uluslararası standartlar ve kurumlarla uyum içinde faaliyet göstermesi öncelikli bir konudur."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Bölünmüşlüğümüzden cesaret alan zalimler soykırım yapıyor

2024-10-20 18:38 - İslam-Hayat - CemâziyeleAhir 1446

Şansölye Scholz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk-Alman ilişkilerini yeniden ele alması bekleniyor

2024-10-19 00:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türk savunma sanayisinin yeni araçları robotlarla SAHA'ya çıkıyor

2024-10-20 11:42 - Teknoloji

Kırgızistan'da TDT Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı düzenlendi

2024-10-18 17:58 - Ekonomi

Akademisyenler yapay zekanın eğitime etkilerini araştırdı

2024-10-17 14:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Kars'ta kar yağışı besicilere zor anlar yaşattı

2024-10-19 19:38 - Çevre-Hayat

Toprak Razgatlıoğlu, İspanya'da dünya şampiyonluğu için piste çıkacak

2024-10-17 11:58 - Spor

İsrail saldırıları altındaki Lübnan'da yaşayan Türkmenler asırlardır dillerini yaşatıyor

2024-10-19 20:18 - Gündem

Öğretmenler, veliler ve polisler öğrencilerle kitap okudu

2024-10-21 12:48 - Çevre-Hayat

IKBY’de 20 Ekim’deki milletvekili seçimleri için güvenlik güçlerinin oy kullanma süreci sona erdi

2024-10-18 19:27 - Dünya

İlgili Haberler

TKDK, kırsal kalkınma yatırımları için uluslararası finans kuruluşlarıyla temas halinde

13:48 - Ekonomi

Yeni asgari ücret rakamında sona doğru

12:58 - Ekonomi

Türk tekstil ve perakende sektörü Suriye'de istihdam ve üretime katkı vermek istiyor

12:48 - Ekonomi

Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 21'i Antalya'dan

12:17 - Ekonomi

Türkiye'nin dijital Gelir İdaresi vizyonu gerçek oldu

12:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Almanya'da Noel pazarı saldırganı hakkında geçen yıl ihbar yapıldığı ortaya çıktı

14:58 - Dünya

Afrikalı kadınlar siyasette öncü rol oynamak istiyor

14:52 - Dünya

Fanatik İsrailli örgütler, Lübnan'ın güneyinde işgal edilen topraklarda yerleşmeye çalışıyor

14:37 - Dünya

Erzurum'da çığ düşmesi sonucu ölen milli judocu Emre Yazgan son yolculuğuna uğurlanıyor

14:27 - Gündem

İsrail saldırılarında Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye'de tarihi doku da zarar gördü

14:22 - Dünya